Uw gehoor

Van Boxtel hoorwinkels vindt het belangrijk dat uw gehoor jaarlijks wordt gecontroleerd, als onderdeel van uw eigen gezondheidscheck. Want gehoorverlies kan geleidelijk aan ontstaan en toenemen, zonder dat u dat direct merkt. Goed horen is meer dan alleen het verstaan van wat tegen u gezegd wordt. Uw gehoor en uw brein zorgen er samen voor dat u informatie ontvangt over bijvoorbeeld hoe groot of druk een ruimte is. En hoe beter u in staat bent informatie te horen en te begrijpen, hoe comfortabeler en zelfverzekerder u zich voelt.

Wat zei je?

De hersenen verwerken de informatie die je krijgt bij het horen. Ze hebben daarvoor soms even tijd nodig. U heeft het vast wel eens meegemaakt, dat u ‘Wat zei je?’ vroeg, terwijl u zich tegelijkertijd realiseerde wat er werd gezegd. Verstaan doen we dan ook met de hersenen. Daarmee organiseren, selecteren en volgen we. Denk hierbij bijvoorbeeld aan aandacht voor het geluid van een rijdende auto tijdens het fietsen. Of het selecteren van een stem die bekend is, als u ergens bent waar veel verschillende stemmen door elkaar heen praten. 

Gevolgen van verminderd gehoor

Wanneer uw gehoor (ongemerkt) afneemt, kan het voorkomen dat u een of meerdere van de volgende punten herkent: 

 • Vermoeidheid: als je niet op je gehoor kunt vertrouwen en voortdurend alert moet blijven, kan dat vermoeidheid veroorzaken, zeker aan het einde van de dag. 
 • Minder actief: om minder last te hebben van gehoorverlies, zetten sommige mensen hun sociale leven op een laag pitje. Ze vermijden feestjes of theaterbezoeken. 
 •  Onzekerheid: als je niet goed kunt horen wat er gezegd wordt, of op welke manier of toon het gezegd wordt, kan dat onzekerheid en verwarring veroorzaken. 
 • Gevoel van onveiligheid: het goed kunnen plaatsen van geluiden om ons heen is bijvoorbeeld in het verkeer heel belangrijk. Als een geluid ver weg klinkt, maar plots dichtbij blijkt te zijn, kun je daar van schrikken. 
 • Depressie: onderzoek laat zien dat bovenstaande factoren samen slechthorende mensen een grotere kans geven op depressie, doordat men het gevoel heeft de grip op de situatie kwijt te raken, of door vereenzaming. 
Daarom is goed horen meer dan alleen het verstaan van spraak. Als u vaak concerten bezoekt of geniet van films, is het van belang dat u dat kunt blijven doen, zonder af te doen in kwaliteit van het geluid. Door de persoonlijke aandacht die Van Boxtel u geeft, zorgen we voor een oplossing die past bij uw bezigheden. 

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

 • *
  Naam is verplicht
   
 • *
  E-mail is verplicht Dit is geen geldig e-mailadres
   
Meld aan