Geniet van het leven!

20 oktober 2016

COLUMN

De oude vrouw zit – helemaal in zichzelf gekeerd – aan tafel stilletjes voor zich uit te kijken. Liefdevolle ogen in een zachtmoedig gezicht, maar ze lijken niks te zien. Pianomuziek klinkt. Een liedje wordt ingezet. Haar gezicht licht op en haar ogen glinsteren. In een fractie van een seconde zingt ze uit volle borst mee. Ze is er weer.

Ik was in Maastricht, bij de première van Geneet vaan ’t laeve, een korte film van documentairemaker Richard Dolss. Hij laat met indringende beelden zien wat het zingen van Nederlandse en streekliedjes doet met dementerende ouderen in een zorginstelling. Richard is nog steeds onder de indruk: “Muziek zit zo diep in het geheugen van mensen. Je kan heel veel dingen vergeten, maar muziek blijkbaar nooit.” De zaal deelt zijn ontroering. Het is mooi om de intensiteit te zien waarmee de ouderen intens genieten van het zingen. 
Geneet vaan ‘t leve en de zgn. geheugenkoren is een initiatief van Tout Maastricht, de organisatie die in samenwerking met de gemeente Maastricht vorm geeft aan een nieuw landelijk initiatief: Age Friendly Cultural Cities. 

Age Friendly Cultural Cities

Wist u dat in 2030 drie op de vijf mensen in de stad wonen? Een groot deel daarvan bestaat – door de vergrijzing - uit ouderen. Wat betekent dat voor ons en onze omgeving? De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft Age Friendly Cities in het leven geroepen: seniorvriendelijke steden waar alle voorzieningen toegankelijk zijn en blijven voor ouderen. Het Fonds voor Cultuurparticipatie heeft hier het woord cultural aan toegevoegd en 5 steden uitgedaagd mee te doen aan een wedstrijd, waarover later meer.

Lang Leve Kunst

We worden allemaal ouder en we worden gezonder oud. Voor een vitale oude dag is het goed om zo lang mogelijk actief te zijn, met je lichaam én met je geest. Muziek maken, schilderen en zingen zijn hiervoor uitermate geschikt. Je bent fysiek in de weer, activeert je hersenen en – ook heel belangrijk – je ontmoet nieuwe mensen. De overheid geeft met een aantal fondsen financiële steun aan culturele makers om speciale voorstellingen en programma’s te maken voor en door ouderen. Overal in het land zijn prachtige programma’s ontstaan. Zo ook in Maastricht.

Nooit te oud om te …

“Dansen!” Zo beantwoordde Hary (71) de vraag ‘Wat zou je doen als je weer jong was?’. Hij had het nog nooit gedaan en danst nu in zijn eigen voorstelling, het betoverende Hary. Ik zit ademloos te kijken naar deze halfnaakte lichamen-op-leeftijd in het felle theaterlicht. 
En er is meer, zoals het aanstekelijke enthousiasme van Dansen in het Park. Maastrichtenaar William Bartels heeft een oude ontmoetingsplek tussen jong en oud nieuw leven ingeblazen en nu maken honderden senioren wekelijks een dansje - van line dancing tot tango - in buurthuizen verspreid over de stad. Alsof het niet genoeg is passeren ook modeproject Let’s (a)dress the people, een senioren rockband en een drumband de revue. In Maastricht kan je je oor te luister leggen!

genietvanhetleven
Alet Klarenbeek

Over de auteur

Alet Klarenbeek

Columniste

Met een beetje geluk worden we met zijn allen ouder én gezonder oud.
Alet Klarenbeek is UP! begonnen om nieuwsgierigheid te stimuleren, onder het motto: persoonlijke groei is mogelijk tot de laatste snik. Ze komt overal en nergens en vertelt hier over haar ontmoetingen.

Meer informatie over UP! www.upinnederland.nl
Meekijken en meepraten kan ook: https://www.facebook.com/UPinNederland/