Kwart van jongeren hecht weinig waarde aan bescherming gehoor

31 maart 2016

NIEUWS

Piepende oren na een avondje feesten of een dagje festival; iedereen heeft er wel een keer last van gehad. Dat de langdurige blootstelling aan luide muziek tijdens zo’n feestje of festival hiervan de oorzaak is, raakt steeds meer algemeen bekend. Toch neemt een kwart van de jongeren tussen de 18 en 24 jaar dit risico maar matig serieus. Het merendeel van de jongeren (58%) neemt zelfs nooit oordoppen mee naar concerten, festivals of feesten. Slechts 12% heeft ze altijd bij zich. Dit blijkt uit onderzoek onder ruim 1.000 Nederlanders*.

Van bewustwording naar actie

Opvallend is het grote verschil met de oudere doelgroep in Nederland (55-plussers). Van deze groep vindt ruim 90% het redelijk tot zeer belangrijk om het gehoor te beschermen. Desondanks neemt deze groep toch geen maatregelen bij bezoeken aan muzikale evenementen zoals concerten. Slechts 14% neemt namelijk altijd gehoorbescherming mee.

Jongeren die zeggen regelmatig of altijd gehoorbescherming mee te nemen (42%) stoppen dan een universele gehoorbescherming (74%) in hun oren. 16% laat niets aan het toeval over en heeft een op maat gemaakte gehoorbescherming.

“Het percentage jongeren dat actief het gehoor beschermt, ligt veel te laag,” vindt Frans Story, algemeen directeur bij Van Boxtel hoorwinkels. “Het besef dat het belangrijk is om je gehoor te beschermen, is aanwezig. Alleen het hier daadwerkelijk naar handelen, gebeurt te weinig,” aldus Story. “Het voorkomen van onnodige gehoorschade vinden wij erg belangrijk en daarom willen we de bewustwording hiervan bij jongeren vergroten. Het voorkomen van gehoorschade op oudere leeftijd begint al tijdens je jonge jaren.”

Met het oog op aankomend festivalseizoen adviseert Van Boxtel hoorwinkels jongeren altijd oordoppen te dragen tijdens concerten, festivals of feesten. Uit onderzoek van het UMC Utrecht in samenwerking met Van Boxtel hoorwinkels bleek namelijk dat de kans op gehoorverlies direct na een festival 5,3 keer zo hoog is bij mensen die geen oordoppen dragen. Ook had de groep zonder oordoppen vaker oorsuizen (tinnitus) dan de groep met oordoppen: 38% ten opzichte van 12%. Door te kiezen voor een oplossing zoals de MTV Soundkeepr. worden alle frequenties met 18dB gedempt. Hierdoor worden de oren beschermd, maar kunnen gebruikers nog steeds optimaal van muziek genieten en op een normaal volume met vrienden praten.*Onderzoek uitgevoerd in samenwerking met Multiscope onder ruim 1.000 respondenten, februari 2016.

default-news-image