Spreken is zilver, zwijgen is fout

15 december 2016

COLUMN

Er is iets moois aan de hand. Met een beetje geluk worden we met zijn allen ouder én gezonder oud. Binnenkort zijn we met meer ouderen dan ooit. Wat betekenen die grote aantallen ouderen voor ons dagelijks leven, wat doet dat met onze leefomgeving en onze relaties? Overal in het land buigen mensen en organisaties het hoofd over deze vragen. Ik hou me bezig met beeldvorming rond ouder worden en kom daarom op veel van die plaatsen. Zo ook in Leiden, bij Het Vitale Stadsdebat, waar niet alleen professionals maar vooral de ouderen zelf aan het woord waren.

Daar zitten we dan, rijen dik tegenover elkaar met tussen ons in de afstand van ‘net iets meer dan twee zwaarden’. Het debat kent een lange geschiedenis die terug gaat naar duellerende krijgsheren. “Spreken is zilver en zwijgen is fout” moedigt Roderik, onze bezielende gespreksleider van De Debatacademie, jong en oud aan. Voorstanders van de getoonde stelling zitten aan de ene kant, tegenstanders aan de andere. Het is de bedoeling de ander van je gelijk te overtuigen. Je mag naar hartenlust overlopen naar het andere kamp, want, zegt Roderik, “Verstandige mensen veranderen regelmatig van mening, de rest is fundamentalist.”

Stellingen

De scherp geformuleerde stellingen gaan allemaal over oud worden in Leiden en zijn bedoeld om meningen te verzamelen en het gesprek aan te jagen. De aanwezigen verplaatsen zich voortdurend van de ene naar de andere kant, Roderik laat steeds anderen aan het woord en de emoties lopen al snel hoog op.

‘De gemeente moet alle 75+ers thuis opzoeken en inventariseren wat de wensen zijn.’ De één is voor, de ander radicaal tegen en weer iemand anders brengt een mooi plan te berde: alle nieuwe studenten verplichten een 75+er op te zoeken, zijn/haar levensverhaal op te tekenen en te delen met studenten en de stad, zodat iedereen Leiden beter leert kennen.

De volgende stelling ‘Hoe meer apps voor ouderen hoe beter.’ doet een tegenstander verzuchten: “Het ene moment wordt je als 75+er weggezet als een sukkel in een keukentafelgesprek, het andere moment moet je alles maar snappen van technologie.” Daar zit wat in. Iedereen is het erover eens dat veel technologie niet goed aansluit bij de belevingswereld van ouderen, daar is een wereld te winnen.

Ouderplicht

Even later gaan de hakken pas echt in het zand: ‘De regering moet kinderen verplichten voor hun ouders te zorgen.’ Een mevrouw toont zich een bezorgde voorstander: “Waar is de wederkerigheid in dit land gebleven? Het is goed dat er meer druk achter wordt gezet!”

Aan de overkant klinkt een monter tegengeluid: “Als ik zie hoe druk mijn eigen kinderen het hebben met hun jonge kroost, dan moet ik er niet aan denken dat ze ook voor mij moeten zorgen.” Er wordt instemmend geknikt en een groot aantal loopt over naar zijn kant. Hij vervolgt “Wij hebben kinderen op de wereld gezet om hun eigen leven te leiden en niet ook dat van mij.” Het loopt leeg aan de overkant, iedereen gaat om.

Zo’n debat stemt tot nadenken, zoveel is zeker, en in de trein naar huis mijmer ik nog door. Hoe zal mijn oude dag eruit zien?

Het Vitale Stadsdebat maakt onderdeel uit van De Leidse Proeftuin, voor meer informatie zie www.deleidseproeftuin.nl

stadsdebat
Alet Klarenbeek

Over de auteur

Alet Klarenbeek

Columniste

Met een beetje geluk worden we met zijn allen ouder én gezonder oud.
Alet Klarenbeek is UP! begonnen om nieuwsgierigheid te stimuleren, onder het motto: persoonlijke groei is mogelijk tot de laatste snik. Ze komt overal en nergens en vertelt hier over haar ontmoetingen.

Meer informatie over UP! www.upinnederland.nl
Meekijken en meepraten kan ook: https://www.facebook.com/UPinNederland/