Wie is die man?

3 april 2017

COLUMN

Wat heerlijk. De lente is begonnen, geniet u er ook zo van? Op een stille ochtend kom ik min of meer toevallig in de tuin van Paleis Soestdijk terecht. De bomen staan prachtig in bloei, de vogels zingen dat het een lieve lust is. In het paleis wordt hard gewerkt om een tentoonstelling in te richten. Vanaf 21 april t/m 15 juli is hier namelijk een overzicht te zien van de inzendingen voor De Nederlandse Portretprijs.

Nieuwsgierig loop ik naar binnen. Wiens portretten hangen er op zo’n tentoonstelling, zijn het vooral ouderen? Veel rimpels dagen kunstenaars immers uit, je hebt dan ‘lekker veel te tekenen’ in tegenstelling tot een gave, jonge huid. Een tijd terug stond ik oog in oog met een zelfportret van de oude Rembrandt, hij keek me recht in mijn ogen en raakte me diep. Jeetje, dat een geschilderde blik - niet meer dan stipjes verf - je zo in de greep kan hebben.

Hier gebeurt het weer, minder intens weliswaar, maar toch. Ik zie een prachtige doorleefde kop. In zijn ogen en uitstraling vermoed ik gelijk een verhaal over een liefdevolle, hardwerkende man. Sjaak van Ruiten, geschilderd door Jet Langeveld, lees ik op een bordje. “Wie is die man, wat zou hij doen?” speelt door mijn hoofd, “Aan zijn huid en kleren te zien moet het bijna wel iets buiten zijn.” Thuisgekomen google ik Sjaak van Ruiten. Hij blijkt ‘de dierenman van Lisse’ te zijn, al tientallen jaren bekommert hij zich om het leven van dieren en bestiert hij de regionale dierenambulance. Zo ontdek je nog eens iemand.

Er hangen tientallen portretten op Soestdijk, de een nog mooier dan de andere en allemaal even verschillend. Sommige zijn grof geschilderd, andere zo precies dat het net foto’s zijn. Ook de techniek is steeds anders: potlood, olieverf, brons, papiersnippers, je kijkt je ogen uit.

Een bezoek aan Paleis Soestdijk is echt de moeite waard, ook als je helemaal niet van kunst houdt. Het biedt je een kijkje in de wereld van ons recente koningshuis, je voelt Koningin Juliana en Prins Bernard overal om je heen. En wie wil er niet even op dat beroemde bordes staan? Het is heerlijk om een wandeling door de tuin te maken.

Kijk voor informatie en openingstijden:

www.paleissoestdijk.nl
www.portretprijs.nl

 

Afbeelding: Portret van Sjaak van Ruiten, geschilderd door Jet Langeveld

wieisdieman
Alet Klarenbeek

Over de auteur

Alet Klarenbeek

Columniste

Met een beetje geluk worden we met zijn allen ouder én gezonder oud.
Alet Klarenbeek is UP! begonnen om nieuwsgierigheid te stimuleren, onder het motto: persoonlijke groei is mogelijk tot de laatste snik. Ze komt overal en nergens en vertelt hier over haar ontmoetingen.

Meer informatie over UP! www.upinnederland.nl
Meekijken en meepraten kan ook: https://www.facebook.com/UPinNederland/