Aandacht is waardevol

14 mei 2018

COLUMN

“Als mensen gaan vertellen is het net of er een gordijn open gaat.” zegt de mevrouw naast me zachtjes. We luisteren aandachtig naar het tragische verhaal van een mevrouw, ver in de 70, uit het oosten van het land. “Mijn vader had een garage. Hij zette me op mijn 14e achter het stuur. Maar ik heb nooit mijn rijbewijs gehaald.”

Ik zit bij een bijeenkomst van het Platform Levensverhalen, een organisatie die - verspreid over Nederland – aandacht vraagt voor levensverhalen. Ik realiseer me dat iedereen veel heeft meegemaakt. Het delen van die verhalen – kort en lang, indringend en vrolijk – schept een band. Het is ook lekker om in een omgeving te zijn waar zo goed wordt geluisterd. Meestal haal je door onderbrekingen van anderen het einde van je verhaal niet. Of nog erger, zelfs het begin niet.

Door aandacht aan je levensverhaal te geven creëer je waarde, inzichten en herinneringen. Voor jezelf én voor anderen, omdat zij zich spiegelen aan jouw verhaal. Mijn buurvrouw zegt “Ik merk dat ik er heel vrolijk van wordt. Het maakt me licht en m’n verhaal wordt opgetild.”

In elk verhaal zit een hoofdpersoon: de held. Anne van Delft, professioneel verhalenverteller, laat zien dat de held in verhalen van jonge mensen er altijd op uit trekt. De held van oudere mensen is daarentegen meer beschouwend, die bekijkt de-wereld-zoals-hij-is met nieuwe ogen. Interessant! Ze verklaart daarmee het ongemakkelijke gevoel dat ik wel eens heb bij oudere ‘Zwitserleven mensen’ die opscheppen over de zoveelste reis. Je kan niet eeuwig jong zijn. Dat steeds maar weer op zoek gaan, dat voelt niet goed.

Samen verhalen maken biedt ook antwoorden op vragen. Soms is het na je pensioen even zoeken naar een nieuwe identiteit. Dat heeft iedereen. Je was immers maar al te vaak je beroep, in de verhalen die je vertelde. Wie ben je nu, nu je niet meer werkt?

Het Platform Levensverhalen heeft aandacht voor uw levensverhaal en u doet er nieuwe contacten op. Nieuwsgierig geworden? Neem eens een kijkje op www.noordhollandvertelt.nl

Levensverhalen
Alet Klarenbeek

Over de auteur

Alet Klarenbeek

Columniste

Met een beetje geluk worden we met zijn allen ouder én gezonder oud.
Alet Klarenbeek is UP! begonnen om nieuwsgierigheid te stimuleren, onder het motto: persoonlijke groei is mogelijk tot de laatste snik. Ze komt overal en nergens en vertelt hier over haar ontmoetingen.

Meer informatie over UP! www.upinnederland.nl
Meekijken en meepraten kan ook: https://www.facebook.com/UPinNederland/