Reach out and touch

10 januari 2018

COLUMN

“Is er misschien een oma of opa in de zaal?” Je kan een speld horen vallen, want de vraag is zo veelomvattend dat een antwoord even op zich laat wachten. Tientallen oudere mensen denken stilletjes na. Aarzelend gaat er een vinger omhoog. “Eh, ik zou eigenlijk heel graag willen, maar weet niet of ik het kan. Kunnen we elkaar wel verstaan?”

Hannie (78) staat op en loopt naar het podium. Daar ontmoet ze de jonge vader Motaz, die kort geleden met zijn vrouw en 3 jonge kinderen is gevlucht voor het oorlogsgeweld in Syrië. Ze hebben hun (groot)ouders moeten achterlaten, oudere mensen kunnen de vaak gevaarlijke vlucht niet meer aan.
Tussen Hannie en Motaz is het liefde op het eerste gezicht. Ze kijken elkaar stralend aan en maken een afspraak om op een later moment verder te praten. Je ziet het gelijk: al verstaan ze geen woord van wat de ander zegt, taal is geen barrière. Je hart verstaat alles.

Het ontroert me, deze ontmoeting tussen mensen uit totaal verschillende werelden. Hoe simpel kan het leven soms zijn: door generaties samen te brengen kan je verhalen delen en van betekenis zijn voor elkaar.

Een maand later staat Corrie (82) ineens voor mijn neus. “Ik ben ook oma geworden!” vertelt ze monter. “Wat die Hannie kan, kan ik ook, dacht ik na jullie talkshow. En kijk eens, kom ik deze twee studentes tegen en zij willen graag mijn kleinkind zijn!.” Drie stralende mensen kijken me aan, ze komen bij elkaar over de vloer en trekken er samen op uit.
Misschien een goed idee, een adoptiebureau voor grootouders…?

Inmiddels heeft Hannie Sinterklaas gevierd met haar kersverse kleinkinderen, leest ze met het hele gezin Jip & Janneke boeken en hebben ze samen de kerstboom opgetuigd en een kerstdiner georganiseerd.

Door open te staan voor vragen en verhalen van anderen ontmoet je mooie mensen en gaat er letterlijk een wereld voor je open. Reach out and touch. Koester je nieuwsgierigheid en zet je oren wagenwijd open: er is zoveel moois te beluisteren!

Reach out and touch
Alet Klarenbeek

Over de auteur

Alet Klarenbeek

Columniste

Met een beetje geluk worden we met zijn allen ouder én gezonder oud.
Alet Klarenbeek is UP! begonnen om nieuwsgierigheid te stimuleren, onder het motto: persoonlijke groei is mogelijk tot de laatste snik. Ze komt overal en nergens en vertelt hier over haar ontmoetingen.

Meer informatie over UP! www.upinnederland.nl
Meekijken en meepraten kan ook: https://www.facebook.com/UPinNederland/