Samen genieten

21 augustus 2018

COLUMN

Daar zitten ze, genoeglijk samen op een bankje in het café van bioscoop Het Ketelhuis. Alle twee achter de krant. Zo nu en dan zeggen ze iets, wijzen ze elkaar op een berichtje. Net zaten ze nog geanimeerd te praten. Maar nu even niet. Het zijn van die mensen die ook heel goed kunnen zwijgen.

“Dat klopt.” zegt Ans (74).
“Wil (69) en ik zijn al 35 jaar vriendinnen. En we ouwehoeren wat af. Dus dan is het best lekker hoor, even die stilte.”
Ik vraag waar ze het zoal over hebben?
“Van alles. Een boek dat we hebben gelezen. De film die we net hebben bezocht. Het leven. Een mooi lied. Of iets wat we in de krant lazen.”
“Het is gewoon fijn om ervaringen te delen,” beaamt Wil, “Wij kunnen eindeloos doorkletsen over dingen en naar elkaars verhalen luisteren.”
“En zelfs een week later een verhaallijn gewoon weer oppakken”, vult Ans aan, ”Dan heb je ineens iets bedacht. Of je herinnert je iets wat een leemte was in een eerder verteld verhaal.”

We zijn bij Silver Screen, een gloednieuw filmfestival met films met ouderen in de hoofdrol. Ik vertel dat ik even later de regisseur van een documentaire zal interviewen, als nagesprek bij een indrukwekkende film.
“Komen jullie ook?”
“Ik ga wel die film kijken. Maar dat nagesprek, nee, dan ga ik weg.” Zegt Wil stellig.
“Al die meningen van mensen kunnen me gestolen worden. Wij praten lekker met z’n tweeën na. Dan beleef je die film gewoon nog een keer, besef je dat je alle twee hele andere dingen hebt gezien en gaat het allemaal nog meer voor je leven.”
“Samen zie en hoor je meer” beaamt Ans.
Zo is het maar net.
Samen genieten. Niks mooier dan dat.

Samen genieten
Alet Klarenbeek

Over de auteur

Alet Klarenbeek

Columniste

Met een beetje geluk worden we met zijn allen ouder én gezonder oud.
Alet Klarenbeek is UP! begonnen om nieuwsgierigheid te stimuleren, onder het motto: persoonlijke groei is mogelijk tot de laatste snik. Ze komt overal en nergens en vertelt hier over haar ontmoetingen.

Meer informatie over UP! www.upinnederland.nl
Meekijken en meepraten kan ook: https://www.facebook.com/UPinNederland/