8 activiteiten voor opa’s en oma’s waarbij een goed gehoor belangrijk is

2 september 2019

BLOG

Opa of oma worden is een grote mijlpaal in je leven. Je eigen kinderen zijn volwassen geworden en hebben hun eigen gezin. Kleinkinderen brengen veel vreugde en plezier. Hoge stemmetjes die vragen of je mee komt spelen of die om hulp vragen. Kleine handjes die nonchalant in de jouwe glijden tijdens het wandelen. Om het maximale uit de tijd met je kleinkinderen te halen hebben wij een aantal leuke activiteiten voor je op een rijtje gezet.

Het is algemeen bekend dat kinderen dol zijn op theater en muziek. De magie van het podium neemt ze helemaal mee in het verhaal. Zij zien acteurs transformeren in levensgrote personages met levendige kostuums en prachtige stemmen. 

Er zijn theateruitvoeringen speciaal voor kinderen, deze hebben pakkende deuntjes en een duidelijk en kindvriendelijk dialoog. Heb je een leuke theatershow speciaal voor kinderen gevonden? Bereid je voor op een leuke middag met blije kinderen. De theatershow doet een beroep op hun fantasie, waardoor ze hun verbeeldingskracht ontwikkelen.

Van straatmuzikant tot een concert van K3. Muziek is overal te vinden, voor jong en oud. De meeste kinderen vinden het ook heerlijk om te dansen, zij kunnen dan op het ritme van de muziek meebewegen. 

Waar je ook voor kiest, ze vinden het vast geweldig. En wie weet? Misschien worden ze wel geïnspireerd om een instrument te gaan bespelen en wek je een passie op die een leven lang meegaat. 

Eén van de mooie eigenschappen van kinderen is plezier maken met iets kleins. Soms is het enige dat ze nodig hebben een bal en een opa of oma om mee te spelen. Gegarandeerd een gezellige middag. 

Hoe leuk is het om een balletje te trappen met de kleine Cruijf in spé? Of neem een tennisbal of frisbee mee naar het park en ga lekker overgooien. Het park is ook de perfecte plek om te pauzeren met een heerlijke picknick.

Wanneer Moederdag en Vaderdag al lang weer vergeten zijn is het tijd voor Grootouderdag. De tweede zondag in september mogen grootouders in het zonnetje gezet worden. Welke verrassingen staan je te wachten? Een kaart? Of een heerlijk dagje uit met de familie? 

Het mooiste geschenk is om tijd met je dierbaren door te brengen. Je kan voorafgaand aan Grootouderdag een paar hints laten vallen, of je neemt zelf het initiatief en organiseert iets. Grootouderdag is tenslotte het perfecte excuus om leuke activiteiten te organiseren. 

Regent het? Niet getreurd, ook bij minder mooi weer zijn er genoeg leuke activiteiten te verzinnen. Een bezoek aan een museum is niet alleen gezellig, het is ook leerzaam. Er zijn tal van musea die geschikt zijn voor kinderen. Ook bieden veel musea een speciaal aanbod voor kinderen. Je kleinkinderen, en ook jijzelf, dompelen jezelf onder in verbazingwekkende werelden. Zo zijn er musea over het menselijk lichaam, techniek, ambacht, geschiedenis en cognitieve vaardigheden. De mogelijkheden zijn oneindig. 

Het hele museum gezien? Niet getreurd, vaak zijn er in de souvenirshop leuke souvenirs ter herinnering te koop. En hoe gezellig is het om naderhand onder het genot van een glas limonade de dag te bespreken. Wat vonden de kleinkinderen het meest indrukwekkend? Wat is hun het meest bijgebleven? 

Niets maakt fysieke inspanning leuker dan een heerlijke beloning achteraf. Eerst fruit plukken, daarna lekker oppeuzelen. Juist vanwege deze prachtige combinatie is dit één van onze tips. Je kan heerlijke bramen plukken in het bos, maar neem de jongste familieleden eens mee naar een pluktuin waar je zelf je fruit mag plukken. Je hebt een heerlijke dag in de gezonde buitenlucht, de kleinkinderen rennen vrij rond en aan het eind van de dag heb je heerlijk fruit. Gedurende de dag heb je ook iets lekkers te snoepen. Er komt vanzelf een gesprek op gang wanneer je naast elkaar frambozen staat te plukken. 

Wil je niet dat er een einde aan het plezier komt? Duik dan met je vers geplukte fruit thuis de keuken in. Bak een heerlijke taart of cake, maak zelf jam of een smoothie. 

Kinderen worden graag betrokken bij activiteiten in de keuken. Het kan een beetje rommelig worden, maar het is de extra (schoonmaak)moeite meer dan waard. 

Bakken is precisiewerk en tegelijkertijd een erg leuke activiteit. Bovendien levert het de heerlijkste creaties op, zowel het eindproduct als de weg ernaartoe. Want zeg nou zelf, wie snoept er niet stiekem van het deeg? Tel daar de heerlijke geuren én de gezelligheid in de keuken bij op en je stimuleert al je zintuigen! Naast iets bakken kan je ook heerlijke limonades, sapjes en smoothies maken. Maak ’s zomers de lekkerste ijsjes door een deel van je limonade of smoothie in te vriezen. Of zet de oven aan en bak heerlijke koekjes of een cake. Uiteindelijk maakt het niet uit wat je maakt, het is de gezelligheid met elkaar die telt. 

Kleine avonturiers hebben niet veel nodig om van alles te ontdekken. Weet jij nog hoe groot de wereld leek toen jij de leeftijd van je kleinkinderen had? Neem de jonge ontdekkingsreizigers mee naar een wereld die vol zit met voor hun nog onbekende planten en dieren. 

Vijvers zitten vol met allerlei verschillende dieren. Alleen al een steen optillen biedt een schat aan fascinerende insecten. Je hoort de verschillende dieren, van kikkers tot vogels en krekels. Je kleinkinderen kunnen zelfs wat kikkerdril meenemen naar huis om te zien hoe ze opgroeien tot kikkervisjes. Was biologie altijd maar zo leuk!

8 activiteiten met de kleinkinderen