Blog

Het verband tussen geluidsoverlast en gehoorverlies

Bijgedragen door Van Boxtel hoorwinkels

16-12-2019 00:00:00 • 4 minuten lezen

Tags • Preventie, Onderzoek

Geluidshinder als gezondheidsrisico

Ben jij je bewust van de geluidsniveaus die je op een dagelijkse basis hoort? De meesten van ons accepteren omgevingsgeluiden als onderdeel van ons dagelijks leven. Maar wanneer je in een drukke stad woont is het verstandig om je te realiseren welke risico’s er zijn en welke veranderingen je aan kan brengen om je gehoor te beschermen. 
Volgens de WGO (Wereldgezondheidsorganisatie) veroorzaakt geluidsoverlast gehoorverlies, cognitieve stoornissen, stress, depressie en cardiovasculaire problemen1. Hoewel 85 dB in principe wordt aanvaard als het hoogste ‘veilige’ niveau van blootstelling, zijn geluiden van boven de 60 dB in verband gebracht met een verhoogd risico op hartaandoeningen. Doordat de risico’s van omgevingslawaai niet altijd wordt begrepen door festivalorganisaties, beleidsmakers, werkgevers en werknemers, is geluidsoverlast niet typisch iets dat we beschouwen als een gezondheidsrisico. Het is dus belangrijk dat je je bewust bent van de gezondheidsimplicaties die dit met zich mee kan brengen2

Geluidsoverlast in steden over de wereld
Geluidsoverlast, of te hoge geluidsniveaus, in steden wordt meestal veroorzaakt door verkeer, luide sirenes, claxons en bouwwerkzaamheden. In grote en drukke steden heb je vaak 24 uur per dag lawaai om je heen, dit kan leiden tot veel stress onder de inwoners. In 2016 werden er alleen in New York al 200.000 klachten over geluid ingediend. En in de Londense metro loopt het geluidsniveau op tot wel 105 dB. 

De World Hearing Index, opgericht door Mimi Hearing Technologies, combineert de gegevens van 200.000 gehoortesten met de gegevens van het WGO en Sintef* om een World Hearing Index voor 50 steden te creëren. Uit de studie bleek dat het hoogste niveau van geluidsoverlast wordt behaald in Guangzhou, China. Zurich, Zwitserland daarentegen heeft het laagste niveau van geluidsoverlast. Andere steden die in de top 5 meeste geluidsoverlast staan zijn Delhi, Cairo, Mumbai en Istanbul. Andere steden die in de top 25 van luidruchtigste steden staan zijn: Barcelona, Parijs, Rome, Los Angeles, Londen en San Francisco. Uit dezelfde studie bleek dat mensen die in steden wonen gemiddeld een gehoorverlies hebben dat gelijk is aan iemand die 10 à 20 jaar ouder is dan zij. Bekijk hier de volledige lijst3

De studie laat ook zien dat er een positieve correlatie, van 64%, tussen gehoorverlies en geluisoverlast4 in steden bestaat. Dit bevestigt nogmaals dat er een verband is tussen geluidsoverlast en jouw (h)oorgezondheid. Woon je in een grote en lawaaierige stad en vermoed je dat je gehoorverlies hebt? Je kan dan overwegen om te verhuizen naar een rustigere leefomgeving. Is verhuizen geen optie? Dan is het verstandig om te investeren in ruis onderdrukkende oordoppen. Deze dragen bij aan het verminderen van het geluidsniveau waaraan je wordt blootgesteld. Bij Van Boxtel hoorwinkels hebben we verschillende soorten oordoppen, waaronder ook slaapdoppen. 

Luidruchtige beroepen
Je baan is een groot onderdeel van je leven, je brengt er tenslotte een groot deel van je tijd door. De ene baan is meer belastend voor je (h)oorgezondheid dan de andere. Grondpersoneel van een luchthaven heeft het het zwaarst te verduren, zij werken in één van de luidruchtigste omgevingen. Het grondpersoneel staat gedurende de dag in geluidsniveaus die oplopen tot 140 dB, aanzienlijk hoger dan het aanbevolen maximum van 85 dB. Mijnwerkers en mensen die op de bouw werken worden dagelijks blootgesteld aan geluidsniveaus die oplopen tot 120 dB. Onderzoek toont aan dat vier op de tien muzikanten een vorm van gehoorverlies heeft. Muzikanten worden tijdens concerten blootgesteld aan een gemiddeld niveau van 115 dB6. Andere beroepen waarbij je wordt blootgesteld aan ongezond hoge geluidsniveaus zijn: militair personeel, spoorwegpersoneel, barmannen, fabrieksmedewerkers en vrachtwagenchauffeurs7,8,9,10



Wanneer je voor je werk veel aan schadelijke geluidsniveaus wordt blootgesteld is het verstandig om jezelf zo goed mogelijk te informeren over hoe je dit kan beperken. Het gebruik van ruis onderdrukkende oordoppen is een effectieve manier om het geluidsniveau waaraan je wordt blootgesteld te verlagen. Maak er een gewoonte van om je oordoppen mee te nemen en ook te dragen wanneer je in een lawaaierige omgeving werkt. Wanneer je voor je werk (op maat gemaakte) gehoorbescherming nodig hebt, verzorgt je werkgever dit in de meeste gevallen. In Nederland is een werkgever verplicht om bij blootstelling aan geluidsniveaus vanaf 80 dB gehoorbescherming aan te bieden aan zijn medewerkers. De Arbowet verplicht werkgevers zich hieraan te houden.

Meer informatie over hoe je voor je gehoor zorgt? Je leest het in onze blog: 7 tips van de audicien om je oren goed te verzorgen

Conclusie
De kans is groot dat we in onze woon- en werkomgeving worden blootgesteld aan (te) hoge geluidsniveaus. Bij hoge geluidniveaus verhoogt de kans op gehoorverlies of -schade. Met een positieve correlatie van 64% tussen gehoorverlies en geluidsoverlast in steden, is er een goede reden om aandacht te geven aan de potentiële risico’s van wonen in een grootstedelijke omgeving. Ook bestaan er beroepen waarbij je langdurig bloot wordt gesteld aan te hoge geluidsniveaus. Woon of werk je in een lawaaierige omgeving? Probeer dan je blootstelling aan lawaai te minimaliseren en investeer in een goede set (op maat gemaakte) oordoppen. Werk je veel in lawaaierige omgevingen en heb je nog geen (goede) gehoorbescherming? Overleg met je werkgever wat de mogelijkheden zijn om goede gehoorbescherming aan te schaffen.

Word je veel blootgesteld aan harde geluiden en twijfel je over je gehoor? Boek nu een gratis gehoortest bij een audicien bij jou in de buurt. 

*Sintef is een onafhankelijke onderzoeksorganisatie uit Noorwegen en is opgericht in 1950. Sintef voert contractonderzoeks- en ontwikkelingsprojecten uit.

1 https://www.euro.who.int/en/health-topics/environment-and-health/noise/data-and-statistics
2 https://www.theguardian.com/cities/2018/mar/08/where-world-noisiest-city
3 https://knops.co/noise-pollution-50-noisiest-cities/
4 https://www.mimi.io/en/blog/2017/3/8/worldwide-hearing-index-2017
5 https://allearscampaign.com/hear-this/2018/7/3/ultimate-guide-to-ear-plugs
6 http://www.drgeorgehearingaids.com/10-noisiest-jobs
7 https://www.cdc.gov/niosh/topics/aircrew/noise.html
8 https://www.soundproofcow.com/top-ten-noisiest-jobs/
9 https://news.flexshield.com.au/worlds-noisiest-jobs/
10 https://www.labour.gov.on.ca/english/hs/pubs/noise/gl_noise_6.php