Hoe houd je je oren gezond deze zomer?

8 juli 2019

BLOG

's Zomers is het tijd voor zon, zee en strand. Voor barbecues, tuinieren en voor vakantie in het buitenland. Rekening houden met onze (h)oorgezondheid heeft meestal niet de hoogste prioriteit. Zonde, want met een paar eenvoudige oplossingen is het heel gemakkelijk om je gehoor te beschermen tijdens dit bewogen seizoen. Daar heb je op de lange termijn veel profijt van. Lawaaigerelateerd gehoorverlies, zwemmersoor en ''ploppende oren'' zijn enkele voorbeelden die ongemak, infectie en in sommige gevallen gehoorverlies kunnen veroorzaken.

Hoe je goed voor jouw oren zorgt deze zomer? In deze blog lees je wat je komende zomer kan doen om jouw gehoor te beschermen. 

Wanneer het vliegtuig vertrekt heb je je hele vakantie nog voor je. Vol enthousiasme denk je aan de nieuwe plekken en nieuwe culturen die je gaat ontdekken. Echter, tijdens het opstijgen (en het landen) veranderd de luchtdruk in de cabine, dit kan voor fysiek ongemak zorgen. Wanneer het vliegtuig hoger en hoger komt ervaren mensen vaak een ''ploppend'' geluid. Dit wordt veroorzaakt doordat er lucht uit het middenoor ontsnapt. Meestal helpt het om te slikken, te kauwen (bijvoorbeeld op een stukje kauwgom) of door te gapen. 

Deze methoden helpen vaak om de druk weer gelijk te krijgen. Mensen die last hebben van oor-, neus, of voorhoofdsholte-infecties hebben vaak meer moeite om die druk weer gelijk te krijgen. Wanneer het niet lukt om de druk weg te nemen kan dit pijn en ongemak veroorzaken. Bij sommige mensen houdt dit tot uren na het landen aan. Wanneer je hier veel last van hebt kan je decongestivum-neusdruppels gebruiken. Deze gebruik je voordat je opstijgt en voordat je weer land. Wanneer je nog steeds een ''ploppend'' gevoel in je oren ervaart bij het landen kan je proberen de lucht naar buiten te duwen. Dit doe je door je neus dicht te knijpen, je mond te sluiten en door de lucht zachtjes door je oren naar buiten te 'duwen'.1

Wil je helemaal geen last hebben van het drukverschil tijdens het vliegen? Dan zijn reisoordopjes een goede oplossing. Reisoordopjes maken het reizen een stuk aangenamer, doordat je geen last meer hebt van drukverschillen in het oor. Daarnaast zorgt het filter in de oordoppen ervoor dat omgevingsgeluiden worden gedempt. Dit maakt reizen per auto, trein of vliegtuig een stuk aangenamer. In onze winkels vind je universele gehoorbescherming voor vliegen, deze oordoppen zijn ook te verkrijgen voor kinderen.

Liever reisdoppen op maat? Maak hier een afspraak!

Wist je dat de geluidsniveaus bij concerten en festivals een bereik hebben tussen 95 en 115 decibel. Bij langdurige blootstelling aan geluid van meer dan 80 dB, wordt het dragen van gehoorbescherming aangeraden. Let vooral op wanneer je dicht bij het podium of in de buurt van luidsprekers staat. Muzikanten dragen om deze reden ook vaak gehoorbescherming!

Een festival bezoekt je natuurlijk niet alleen. Met de Vriendenweken van Van Boxtel hebben we nu een speciale stapelkorting op Pluggerz gehoorbescherming. Meer vrienden betekent meer korting, deze kan oplopen tot 20%. Voor iedereen die van muziek én van z’n oren houdt. Deze actie geldt alleen op gehoorbescherming op maat.

Pak die korting en maak een afspraak!

Een concert of festival is niet de enige zomerse activiteit die geluiden van boven 80 decibel produceert. Het geluid van motorfietsen en sportevenementen kan beide oplopen tot 110dB. Zelfs grasmaaiers kunnen de 100 dB bereiken en vuurwerkshows zijn het meest luidruchtig. Deze hebben een bereik tot wel 160 dB.2 Wanneer je erover nadenkt om oordopjes voor deze activiteiten aan te schaffen raden wij aan om te kijken naar wat er bij jou en jouw levensstijl past. Tijdens een festival is het belangrijk dat je nog wel kan genieten van de muziek en ook bij een sportwedstrijd wil je alles meekrijgen. Oordopjes die het geluidsniveau verlagen zonder het geluid volledig te blokkeren zijn hiervoor het meest geschikt. Een populaire stijl oordopjes die voor dit doel is ontwikkeld zijn de zogenoemde ''high-fidelity'' oordopjes. High-fidelity oordopjes behouden de oorspronkelijk geluidskwaliteit terwijl ze wel het geluidsniveau verlagen.3

De zomer is het ideale jaargetijde voor mensen die graag tijd doorbrengen in het water, of dit nu in het zwembad, op het strand of bij een meer is. Een echte waterrat pakt elke gelegenheid om zichzelf in het water te bevinden. Veel contact met water verhoogt echter wel de kans op het ontwikkelen van de ooraandoening ‘zwemmersoor’. Zwemmersoor is een infectie aan de buitenste gehoorgang. De oorzaak is meestal overtollig vocht in het oor, een ideale omgeving voor bacteriën. Zwemmen in water met verhoogde bacterieniveaus, een smalle gehoorgang, agressieve reiniging met wattenstaafjes en huidallergieën zijn andere risicofactoren die zwemmersoor kunnen veroorzaken.

Gelukkig is er een eenvoudige oplossing om je oren droog te houden: zwemmen met oordopjes. Oordoppen voor zwemmers houden het water uit de oren en beschermen je daardoor tegen oorontsteking en pijn. Bij Van Boxtel hebben we verschillende formaten zwemmersoordoppen: voor volwassen en voor kinderen. Zwem je zonder oordoppen? Dan wordt aangeraden om de oren goed te drogen na het zwemmen. Een vuistregel is om geen wattenstaafjes te gebruiken om uw oor te drogen, hiermee duwt u bacteriën meestal dieper het oor in.4

Liever zwemoordoppen op maat? Maak hier een afspraak!

Je kan genieten van al je zomeractiviteiten terwijl je nog steeds je oren beschermt tegen pijn, gehoorschade of infecties. Neem eenvoudige voorzorgsmaatregelen zoals het gelijkmaken van de luchtdruk tijdens vluchten, het dragen van oordopjes tijdens luide buitenactiviteiten en het grondig drogen van je oren na een dag in het water. Je oren zullen je dankbaar zijn. Het ongemak dat gepaard gaat met oorpijn en oorinfecties kan je links laten liggen, ook het risico op het ontwikkelen van gehoorverlies wordt geminimaliseerd. 

 

1 https://www.who.int/ith/mode_of_travel/cab/en/
2 https://www.nidcd.nih.gov/health/listen-infographic
3 https://allearscampaign.com/hear-this/2018/7/3/ultimate-guide-to-ear-plugs
4 https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/swimmers-ear/symptoms-causes/syc-20351682

 

 

 

Hoe houd je je oren gezond deze zomer?