I'm wishing on a star.

26 september 2019

COLUMN

Als ik die regel lees, gaat er in mijn hoofd gelijk een liedje aan. Bij u ook? Het was 1977 en Rose Royce zong de sterren van de hemel. Oei, oei, oei, zo mooi. En zo lang geleden ook…. We worden ouder en ouder. 

Op vrijdag 4 oktober is het Nationale Ouderendag en probeert het Nationaal Ouderenfonds overal mensen te mobiliseren om de wensen van ouderen in vervulling te laten gaan. Eerst worden zo veel mogelijk wensen opgehaald. Opgehaald? Ja. Ouderen wensen namelijk niet zo veel. Veel ouderen hebben al moeite met het vragen van een beetje hulp. Laat staan dat ze dan wensen gaan uiten. Dan hoor je “Nee joh, dat is niet voor mij, ik verlang niets.” Dus je moet het ze echt vrágen.

En nu ligt er een lange lijst met wensen. Grote dromen –samen op pad met een koets en een paard ervoor– en hele kleine wensen, zoals samen een kopje koffie drinken. Of even een wandeling naar de markt. Of een plantje halen, in het tuincentrum. Mijn hart breekt, zo’n kleine moeite, het kan toch niet waar zijn dat dat maar één keer in het jaar lukt en dan enkel dankzij een georganiseerde actiedag? 

Even samen een boodschapje doen, een beetje helpen in de tuin. Het zijn de kleine dingen die het doen. We hebben weinig vrije tijd, het leven gaat sneller, we werken veel en hebben misschien meer aandacht voor onszelf en het eigen gezin dan voor de ander. En dan is er de digitale omgeving die veel aandacht – en dus tijd – vraagt. Ja, het is soms woekeren met tijd, maar met een beetje moeite lukt het meestal wel om even iets voor een ander te betekenen. Toch?

Lieve mensen, we vinden het allemaal fijn om iets voor een ander te kunnen betekenen. Kruip uit je schulp, het is de moeite waard om een ander iets te vragen! Zo maken we samen een omgeving vol dankbaarheid en wederkerigheid, waar we allemaal blijer en gezonder van worden.
Laten we iets betekenen voor elkaar. Niet alleen op Nationale Ouderendag, maar ook nog een paar andere dagen van het jaar.

Ik heb nog steeds dat liedje in mijn hoofd. I am wishing on a star. I am wishing on the people who really dream. Ik droom van een betere wereld en ga iets liefs doen. Nu nog even een oudere met een wens vinden!

Wordt vervolgd...

Nationale Ouderendag
Rose Royce - Wishing on A Star

Ouderendag
Alet Klarenbeek

Over de auteur

Alet Klarenbeek

Columniste

Met een beetje geluk worden we met zijn allen ouder én gezonder oud.
Alet Klarenbeek is UP! begonnen om nieuwsgierigheid te stimuleren, onder het motto: persoonlijke groei is mogelijk tot de laatste snik. Ze komt overal en nergens en vertelt hier over haar ontmoetingen.

Meer informatie over UP! www.upinnederland.nl
Meekijken en meepraten kan ook: https://www.facebook.com/UPinNederland/