Blog

Wennen aan je nieuwe hoortoestellen

Bijgedragen door Van Boxtel hoorwinkels

13-11-2019 00:00:00 • 3 minuten lezen

De eerste stap is de belangrijkste

De beslissing om een hoortoestel aan te schaffen is een levensveranderende beslissing die een positieve invloed heeft op jouw persoonlijk welzijn, ervaringen en je relaties. De meeste gebruikers van een hoortoestel ervaren een aanpassingsperiode, waarin zij moeten wennen aan hun toestellen en opnieuw moeten leren horen. Toch wegen de voordelen na deze aanpassingsfase veel zwaarder dan het potentiële ongemak dat een gebruiker in het begin kan ervaren.

Je gehoor is net zo uniek als je vingerafdruk. Tijdens de aanpassingsafspraak met je audicien worden je hoortoestellen aangepast aan jouw unieke hoorbehoefte. Na een aantal dagen of weken is het mogelijk dat je hoortoestellen opnieuw aangepast moeten worden. Wij nodigen je daarvoor altijd uit voor een vervolgafspraak waarin we de aanpassing kunnen bijstellen naar aanleiding van je ervaringen. Soms is het nodig om vaker een bijstelling te doen voordat je weer goed kan horen. Bij Van Boxtel hoorwinkels is een vervolgafspraak kosteloos, dus aarzel niet om een afspraak te maken en om alles uit je hoortoestel te halen.

Wat te verwachten

Aanvankelijk ongemak

Doordat een gehoorapparaat een nieuwe toevoeging is aan je dagelijkse leven, moet je er waarschijnlijk aan wennen dat je iets in je oor hebt. Met het verloop van tijd wen je eraan en voel je het hoortoestel niet meer in je oor zitten. Hoewel je nieuwe hoortoestel in eerste instantie vreemd of oncomfortabel aanvoelt, mag het niet pijnlijk zijn. Wanneer je pijn ervaart is het belangrijk dat je contact opneemt met je audicien.

Achtergrondgeluid

Ondanks dat moderne hoortoestellen achtergrondgeluiden kunnen filteren, kan het zijn dat je meer achtergrondgeluiden opvangt dan je gewend bent. Naast de geluiden die je wel wil horen, kan het dus zo zijn dat je geluiden opvangt die je niet wil horen. Dit is vrij normaal en in de meeste gevallen wen je hier snel aan. Als je deze geluiden als hinderlijk blijft ervaren of wanneer je lichamelijke pijn in je oor ervaart is het belangrijk om contact op te nemen met je audicien.

Het ‘’occlusie effect’’

Sommige hoortoesteldragers ervaren een occlusie effect. Zij horen hun eigen stem te luid of ze hebben het gevoel dat ze dof klinken. Dit effect is vrij normaal en komt vaker voor bij in-het-oor (IHO) hoortoestellen. Dit komt doordat een IHO hoortoestel zich in de gehoorgang bevindt en hierdoor de gehoorgang blokkeert, in tegenstelling tot een achter-het-oor (AHO) hoortoestel. Wanneer je het occlusie effect denkt te ervaren kan de audicien de instellingen van je hoortoestel aanpassen. Veel hoortoesteldragers geven aan naar verloop van tijd aan het occlusie effect te wennen1.

Wil je meer lezen over de verschillende soorten hoortoestellen? Je leest het op onze pagina ‘Soorten gehoorapparaten’.

Interferentie (ruis) met digitale apparaten

Doordat sommige mobiele telefoons de radiofrequentie verstoren kan het zijn dat hoortoesteldragers een zoemend geluid horen. Hoewel dit effect minder voorkomt naarmate telefoon- en hoortoesteltechnologieën geavanceerder worden, kan je een bezoek aan de audicien brengen wanneer je dit ervaart. De audicien controleert uw telefoon en programmeert uw hoortoestel zo dat er geen interferentie met uw mobiele telefoon meer plaatsvind. Je kan ook je mobiele telefoon meenemen naar je eerste afspraak, dan kan de audicien je toestel direct programmeren.

Wist u dat moderne hoortoestellen draadloos verbinding kunnen maken met digitale apparaten? Verschillende hoortoestellen die bij ons verkrijgbaar zijn, zijn compatibel met iPhone, iPad en iPod touch. Dit betekent dat je het geluid van telefoongesprekken, video’s, muziek en audioboeken rechtstreeks naar je hoortoestellen kan streamen. Je hoortoestellen werken dan op een zelfde manier als een oordopjes. Lees meer over connectiviteit.

Een fluitend geluid

Dit geluid wordt ook feedback genoemd. Wanneer je hoortoestel niet goed past, of wanneer je oren verstopt zitten met oorsmeer of vloeistof, is het mogelijk dat je een fluitend geluid hoort. Wanneer je feedback ervaart, maak dan een afspraak met de audicien. Onze audiciens helpen je graag met het verhelpen van het probleem2.

Draag je sinds kort hoortoestellen?

In het begin gebruik je je hoortoestellen misschien het liefst in minder lawaaierige situaties, zoals een één-op-één gesprek bij jouw thuis. Probeer echter om je hoortoestellen het grootste deel van de dag te dragen, hierdoor wen je sneller. Luisteren naar radio en tv kan je langzaamaan toevoegen, daarnaast kan je je ook wagen aan luidruchtigere omgevingen. Probeer tijdens het telefoneren om de telefoon naar je jukbeen te kantelen om een fluitend (feedback) geluid te voorkomen. 

Tips voor bij sociale evenementen

Restaurant: Vraag vooraf aan het restaurant of het mogelijk is om in een rustigere omgeving te zitten, wat verder uit de buurt van de hoofdingang en de keuken. Zo voorkom je dat je in de rumoerigste delen van het restaurant zit. Met je rug naar het rumoer zitten helpt ook om achtergrondgeluid te minimaliseren. Bioscoop: Bel voorafgaand aan je bezoek om te vragen of de bioscoop een ringleiding aanbiedt. Dit is een hulpmiddel dat verbinding maakt met je hoortoestellen, hiermee wordt het geluid van de film rechtstreeks naar je hoortoestellen gestreamd. Conferenties: Probeer vroeg aan te komen zodat je voorin de zaal plaats kan nemen. Daarnaast kan je de presentator vragen of het mogelijk is dat hij een reversmicrofoon gebruikt, waardoor zijn stem rechtstreeks op je hoortoestel binnenkomt.

Conclusie

Het kost wat tijd om te wennen aan je nieuwe hoortoestellen, maar de voordelen achteraf zijn de moeite meer dan waard. In het begin kan je wat ongemak ervaren zoals een toename van achtergrondgeluiden, feedback of je hoort je eigen stem luider. Soortgelijke ervaringen komen vaak voor bij nieuwe gebruikers van hoortoestellen. Wanneer deze ongemakken blijven bestaan, schroom dan niet om een afspraak in te plannen met je audicien. Onze audiciens helpen je graag met het bijstellen van je toestel. Je kan geleidelijk aan je hoortoestellen wennen door eerst te wennen in stille omgevingen, vervolgens breidt je dit langzaam uit naar luidruchtigere omgevingen.

Van Boxtel hoorwinkels biedt haar klanten gratis consulten en vervolgafspraken aan. Maak vandaag nog een afspraak met één van onze audiciens.

Maak een afspraak

1 https://www.hearingaidknow.com/the-occlusion-effect
2 https://www.webmd.com/healthy-aging/new-hearing-aid#1