3 activiteiten waarmee je je gehoor verbetert
Blog

3 activiteiten om thuis je gehoor te verbeteren

Bijgedragen door Van Boxtel hoorwinkels

23-4-2020 00:00:00 • 5 minuten lezen

Wanneer je een vaardigheid traint word je hier vanzelf beter in. Het is net als wanneer je een spier traint, de spier sterker wordt. Het trainen van je hersenen om beter te horen werkt hetzelfde. In deze blog lees je drie activiteiten die je gaan helpen je hoorvaardigheid te verbeteren.

Trainen met muziek

Wanneer je van muziek houdt, is muziek een leuke manier om je oren te trainen. De meeste muzikanten zijn bekend met het ontwikkelen van hun ‘auditieve vaardigheden’. Dit houdt in dat ze hun vermogen trainen om verschillende geluiden in een muzikaal arrangement te horen. Een eenvoudige manier om hiermee te beginnen is door actief naar muziek te luisteren. Zet je favoriete muziek op en vraag jezelf af: wat voor een geluiden hoor ik? Is het ritme van de muziek snel of juist langzaam? Zijn de geluiden hard of zacht? Door je oren te trainen in het luisteren en focussen op verschillende muzikale geluiden, kan je je beter concentreren op de alledaagse geluiden om je heen.

Daarnaast is het leren bespelen van een instrument een geweldige manier om je muzikale training uit te breiden. Recent onderzoek toont aan dat muzikale training de achteruitgang van auditieve waarneming en cognitie op latere leeftijd vertragen. 1,2

Sporten en stretchen

Wanneer je sport verhoog je de bloedcirculatie van je lichaam, ook in de hersenen en de oren. Dit helpt om de zenuwfunctie in deze gebieden te verbeteren. Yoga kan erg gunstig zijn voor mensen met gehoorverlies. Bij yoga verhoog je niet alleen de bloedcirculatie naar de hersenen en oren, maar ook de spierweefsels in gerichte gebieden ontspannen. Dit bevordert de bloedstroom nog verder.

Yogaposes die zijn gericht op de ontspanning van het nekgebied omvatten hoofdrotaties en de Downward Dog (Neerwaartse Hond). De Downward Dog voer je uit door in een staande positie te beginnen. Vervolgens plaats je je handpalmen op de grond, zodat beide handen en voeten de grond raken. Je benen houd je recht, zonder ze te overstrekken. Je kan je nek en hoofd dan ontspannen tussen je uitgestrekte armen.3,4

Het dragen van een hoortoestel

Voor mensen met gehoorverlies bieden hoortoestellen verschillende levens veranderende voordelen:

  • Een hogere levenskwaliteit
  • Het vermogen om gemakkelijker te horen
  • Het vermogen om makkelijker te communiceren met vrienden en geliefden
  • Je hoort weer geluiden die je door je gehoorverlies mogelijk niet meer hoort

Omdat hoortoestellen je helpen beter te horen, worden je hersenen actiever in het verwerken van geluiden. Ze werken vervolgens mee om na verloop van tijd verslechtering van het gehoorverlies te voorkomen. Wanneer je denkt dat je onbehandeld gehoorverlies hebt, raden we je aan om een afspraak in één van onze winkels te maken*. Je kan dan je gehoor laten testen en je komt meer te weten over de voordelen van hoortoestellen. Eén van de belangrijkste voordelen is dat je je hersenen traint om geluiden te verwerken die je mogelijk niet meer hoort door je gehoorverlies. Hierdoor worden je hersenen fitter.5

Conclusie

Het regelmatig trainen van je gehoor kan een positieve invloed hebben op je algemene en gehoorgezondheid. Oefen vooral bovenstaande activiteiten om je luistervaardigheid te verbeteren en om je hersenen fit te houden.



Literatuur

 

1 Musical-u.com. (z.d.). 10 musical ear training tips for the adult beginner.

2 Alain, C., Zendel, B. R., Hutka, S. & Bidelman, G. M. (2014). Turning down the noise: The benefit of musical training on the aging auditory brain. Hearing Research, 308, 162–173.

3 M, K, Taneja. (2015). Improving Hearing Performance through Yoga. Journal of Yoga & Physical Therapy, 5(3).

4 Eberts, S. (2018). Eberts, S. (2018). Yoga for People with Hearing Loss. The Hearing Journal, 71(6), 18.

5 Lawrence, B. J., Jayakody, D. M. P., Henshaw, H., Ferguson, M. A., Eikelboom, R. H., Loftus, A. M. & Friedland, P. L. (2018). Auditory and Cognitive Training for Cognition in Adults With Hearing Loss: A Systematic Review and Meta-Analysis. Trends in Hearing, 22.