3 voordelen van het dragen van hoortoestellen
Blog

3 voordelen van het dragen van hoortoestellen

Bijgedragen door Van Boxtel hoorwinkels

25-8-2020 00:00:00 • 3 minuten lezen

Misschien twijfel je op dit moment of je een hoortoestel nodig hebt. Vind je dat je voorlopig nog prima zonder kan of ben je van mening dat je het hoortoestel toch niet gaat gebruiken? Met deze blog informeren we je graag over de voordelen die het heeft om je gehoorverlies te erkennen en behandelen.

Impact gehoorverlies

Om te begrijpen waarom het verstandig is om je gehoorverlies te behandelen beginnen we bij de impact van gehoorverlies. Gehoorverlies zorgt ervoor dat je hersenen harder moeten werken om alle informatie van de dag op te slaan. Je hoort namelijk met je hersenen en niet met je oren. Je oren vangen alle geluiden op, maar het zijn de hersenen die dit omzetten en betekenis geven aan geluid. Wanneer je hersenen geluiden minder goed binnen krijgen, moeten ze harder werken om betekenis aan dat geluid te geven. Niet goed kunnen horen is dus heel vermoeiend voor je hersenen. Wanneer je gehoorverlies onbehandeld laat heeft dit zowel sociale als emotionele gevolgen.

1. Je dagelijks leven wordt makkelijker
Wanneer je gehoorverlies hebt, bereiken minder geluiden je hersenen. Om de geluiden die je hoort toch te begrijpen, moeten je hersenen harder werken. Spraak verstaan vraagt dus veel meer energie van je hersenen wanneer je gehoorverlies hebt. Hoortoestellen maken spraak verstaan makkelijker, zodat je geniet van een rijkere en meer natuurlijke luisterervaring. Je merkt dat luisteren minder inspannend wordt en dat je in staat bent om meer te onthouden van de gesprekken waar je aan deelneemt. Daarnaast ben je beter uitgerust om verschillende sprekers te horen, óók in uitdagende luistersituaties zoals in een restaurant of op een verjaardag.

Daarnaast geeft het dragen van hoortoestellen ook veel rust. Je hoeft niet meer bang te zijn dat je iets verkeerd verstaat en daardoor een verkeerde reactie geeft. Of dat je iets niet meekrijgt en daardoor niet reageert. Ongemerkt kan dit voor veel luisterstress zorgen, met hoortoestellen hoef je je hier geen zorgen meer over te maken. Het dragen van een hoortoestel heeft een groots effect. Door het dragen van het juiste hoortoestel, ingesteld op jouw gehoorverlies, ben je minder vermoeid en kan je je energie richten op activiteiten die je leuk vindt.

2. Je sociale leven bloeit op
Wanneer je je gehoorverlies behandelt geniet je weer van de geluiden om je heen. Het veelgebruikte voorbeeld van vogeltjes die je weer hoort fluiten is hier van toepassing, maar ook de lach van je (klein)kinderen. Daarnaast kan je weer actief deelnemen aan gesprekken, je verstaat je gesprekspartner weer goed, waardoor je weer echt een gesprek aan kan gaan. Of wat dacht je van weer echt genieten van muziek, bijvoorbeeld bij een concert of theatervoorstelling. Met hoortoestellen geniet je weer volop van alle bijzondere momenten die het leven je te bieden heeft. Doordat je alles weer goed hoort, onderneem je weer meer activiteiten zoals sporten, bezoek je sociale bijeenkomsten en staan verjaardagen weer in je agenda genoteerd. Allemaal momenten die je met een slecht gehoor vaak uit de weg gaat. Zonde, want met een hoortoestel sta je weer volop in het leven. Ondanks dat je gehoor niet meer wordt zoals het ooit was, 100% herstellen is helaas niet mogelijk, kom je met de juiste hooroplossing heel dicht in de buurt.

3. Kans op dementie en andere gezondheidsklachten neemt af
Wanneer je je gehoorverlies onbehandeld laat, heb je een verhoogd risico op het ontwikkelen van dementie. Het tijdig dragen van hoortoestellen kan het risico op dementie met maar liefst 9% verlagen!1 Het behandelen van gehoorverlies betekent niet dat je nooit dementie krijgt, daarvoor zijn er te veel andere factoren (roken, overgewicht, bloeddruk, beweging etc.) in het spel, maar het risico daalt aanzienlijk!2 

Een belangrijke tip om cognitieve achteruitgang voor te zijn, is het actief houden van je hersenen. Wanneer je slechter hoort, en daardoor minder onderneemt, worden je hersenen steeds minder uitgedaagd. Logisch gevolg, want je neemt minder vaak deel aan gesprekken en gaat sociale activiteiten uit de weg. Een risico hiervan is dat je in een sociaal isolement terecht komt. Uiteindelijk kan dit leiden tot een depressie, wat ook weer de nodige gezondheidsklachten met zich meebrengt. Het in staat zijn om je sociale contacten te onderhouden is dus heel belangrijk voor zowel je eigen gesteldheid als gezondheid. 

En verder…

  • Voel je je beter
    Wanneer je goed in je vel zit, straal je dit uit. In staat zijn om je eigen gang te gaan en je sociale contacten te onderhouden zorgt ervoor dat je je beter en gelukkiger voelt. 
  • Ben je onafhankelijker en zelfstandiger
    Wanneer je alles goed kan verstaan ben je veel zelfstandiger. Een gesprek voeren gaat goed, maar ook het op tijd signaleren van gevaar maakt je zelfstandiger.
  • Heb je een betere relatie met je dierbaren
    Doordat je weer écht tijd doorbrengt met je dierbaren, en doordat je weer kan investeren in jullie relatie, wordt deze beter.
  • Maak je deel uit van de maatschappij
    Alle genoemde voordelen hebben met elkaar gemeen dat je jezelf kan redden. Of het nou het signaleren van gevaar, een gesprek met een arts of een praatje met de cassière is. 

Ben je nog niet overtuigd? Ga het gesprek aan met iemand uit je omgeving die hoortoestellen draagt. Vraag wat het hoortoestel voor hem/haar betekent en hoe een hoortoestel diegene helpt in het dagelijks leven. Twijfel je dan nog steeds? Bij Van Boxtel hoorwinkels start je eerst een proefperiode waarin je het toestel gaat ervaren. Tijdens deze proefperiode kan je verschillende hoortoestellen (bijv. een zorgtoestel met vergoeding of een premium toestel zonder vergoeding) proberen. Op die manier ervaar je zelf de voordelen die een hoortoestel te bieden heeft.

Twijfel niet langer en maak nu een afspraak bij één van onze audiciens. Zij helpen je graag op weg naar een beter gehoor. Vind je het spannend om een gehoortest in te plannen, bijvoorbeeld omdat je niet goed weet wat je kan verwachten, lees dan onze blog: Hoe doen we dat: het gehoor testen.

1 https://plusmagazine.knack.be/gezondheid/met-deze-ingrepen-kan-je-in-elke-levensfase-je-risico-op-dementie-verkleinen/article-news-1549703.html?
2 G Livingston, A Sommerlad, V Orgeta, et al. Dementia prevention, intervention, and care. 
The Lancet. July 20, 2017.