Hoe doen we dat: het gehoor testen

27 april 2020

Misschien heb je al wel eens een gehoortest gedaan, of misschien heb je dit nog nooit gedaan. In beide gevallen is het erg interessant om te weten wat wij nou precies doen bij zo’n gehoortest. Uiteraard meten we hoe goed je nog hoort, maar hoe gaat dat in z’n werk? Je leest het in deze eerste blog van de reeks: Hoe doen we dat.

Het eerste wat onze audicien doet, nadat hij je een heerlijk kopje koffie of thee heeft aangeboden, is het stellen van een aantal vragen. De audicien doet dit om meer inzicht te krijgen in jouw gehoor en oren. Wanneer de audicien weet in welke luistersituaties jij je vaak bevindt, kan hij hier rekening mee houden in zijn advies. Niet alleen de huidige luistersituaties doen ertoe, ook vragen zoals ‘wat voor werk doe/deed je’, ‘wat zijn je hobby’s’ en ‘heb je ooit een operatie aan de oren gehad/heb je vaak oorontsteking gehad’ geven de audicien veel inzicht. Jouw gezondheid, levensstijl en voorgeschiedenis bieden dus allemaal waardevolle inzichten voor onze audiciens. Zo kunnen zij je het beste advies geven.

Nadat de audicien je wat vragen heeft gesteld gaat de gehoortest van start. De eerste stap is dat je in een geluidsdichte cabine gaat zitten, via een raam zie je gewoon de audicien nog. Je krijgt een koptelefoon op en een knop om op te drukken in je hand. Tijdens deze eerste test laat de audicien je verschillende tonen horen. Deze tonen hoor je op verschillende frequenties, van hele lage tonen tot hele hoge tonen. Het doel hiervan is om de gehoordrempel in kaart te brengen. De gehoordrempel is het zachtste geluid dat je nog net kan horen. Oftewel hoe zacht kan de audicien de tonen maken, zodat je de toon nog net hoort. De uitslag hiervan wordt weergegeven in een audiogram. Hierin zie je per frequentie welke tonen je nog op welk volume (dB) hoort. Beide oren worden afzonderlijk van elkaar getest, zo krijgt de audicien inzicht in het gehoorverlies per oor.

Audiogram

Het vermogen om mensen goed te verstaan, neemt vaak ook af. Hierom voert de audicien na de piepjestest een spraaktest uit. Hier wordt van je gevraagd om het woord dat je door de koptelefoon hoort te herhalen. Weet je niet zeker welk woord je hoort, herhaal dan wat je denkt te horen. Juist wanneer je niet helemaal zeker weet of je een ‘b’ of een ‘p’ hoort, is het belangrijk om te herhalen wat je denkt te horen. Dat is precies wat de audicien in kaart wil brengen. De audicien krijgt zo een goed beeld van welke klanken je goed en minder goed hoort. De audicien houdt hier rekening mee in zijn advies en in de afstelling van het toestel.

In een speciaal computerprogramma zorgt de audicien dat jij de verschillende tonen en woorden via de koptelefoon hoort. De audicien doet echter veel meer dan ‘slechts een paar piepjes laten horen’. Zo zit er een volgorde in de frequentie van de tonen die hij laat horen. De audicien begint bij een toon op een bepaalde frequentie en bouwt vanaf daar op en af. Ook laat de audicien de verschillende tonen op verschillende volumes horen én meet hij de tonen meerdere malen zodat hij zeker weet dat je de toon wel of niet hoort. Zo weet de audicien zeker dat jouw gehoor goed getest wordt en dat hij je een optimaal advies kan geven.

Zowel de gehoortest als het advies zijn geheel vrijblijvend. Wanneer je besluit een hoortoestel aan te schaffen kijken we samen naar de mogelijkheden. We houden hierbij rekening met je gehoorverlies, hobby’s, luistersituaties en budget. Heb je vragen naar aanleiding van het advies van de audicien? Die kan je gewoon tijdens het gesprek stellen, komt er naderhand nog een vraag bij je binnen mag je altijd bellen. 

Hopelijk hebben we je met deze blog iets meer inzicht kunnen geven in hoe een gehoortest wordt afgenomen. Nieuwsgierig geworden naar hoe wij onze werkzaamheden doen? In onze volgende ‘Hoe doen we dat’ gaan we het hebben over de vervolgstappen na de gehoortest.

* Momenteel voeren wij geen gehoortesten uit. Zodra de maatregelen omtrent het Coronavirus het weer mogelijk maken om een gehoortest uit te voeren, gaan wij deze weer inplannen. Het is wel mogelijk om een verzoek in te dienen voor een gehoortest. Wanneer we deze weer uit kunnen voeren, nemen we contact met je op.

Gehoortest spraakverstaan
type="text/javascript">