Je bent het middelpunt

21 september 2020

COLUMN

Bij UP! organiseren we, zoals u misschien weet, themagesprekken voor ouderen. Vandaag gaat het over vriendschap. Henk (70+) vertelt een aangrijpend verhaal. Verder luistert hij aandachtig. Of althans, dat probeert hij. Hij is zichtbaar slechthorend en kan de anderen niet goed verstaan. 

De gespreksleider kiest een ander standpunt, zodat Henk hem aan kan kijken. Het helpt niet. Henk overweegt te vertrekken, want op deze manier is er niks aan. Ineens ziet hij dat er vanwege de coronaopstelling van de tafels ruimte is, precies in het midden van de groep. Zonder wat te zeggen pakt hij zijn stoel en zet ‘m mooi centraal, tussen alle anderen in. Alsof het de gewoonste zaak van de wereld is – en dat is het ook. 

Henk blijft letterlijk aangehaakt. Hij neemt initiatief en is daarin een voorbeeld voor ons allemaal. Ik heb respect voor zijn actieve houding. De neiging om je terug te trekken is groot, als je het gesprek minder goed kan volgen. Dat weet ik uit eigen ervaring, ik ben 50% doof.  

Actief de kwaliteit van je gehoor – en daarmee je eigen informatie voorziening - bewaken is cruciaal voor je welbevinden. Je hersenen blijven ‘aan’ en actief. Door beter te horen versterkt je ook de remmende werking op sommige vormen van dementie, zo vermoeden wetenschappers. 

Mee blijven doen, in wat voor vorm ook, is goed voor ons allemaal. Sociale wezens als we zijn, we hebben het écht nodig. Gezien en gehoord worden, in velerlei opzicht.


 

 

Moeite met mensen verstaan
Alet Klarenbeek

Over de auteur

Alet Klarenbeek

Columniste

Met een beetje geluk worden we met zijn allen ouder én gezonder oud.
Alet Klarenbeek is UP! begonnen om nieuwsgierigheid te stimuleren, onder het motto: persoonlijke groei is mogelijk tot de laatste snik. Ze komt overal en nergens en vertelt hier over haar ontmoetingen.

Meer informatie over UP! www.upinnederland.nl
Meekijken en meepraten kan ook: https://www.facebook.com/UPinNederland/