Blog

Onderzoekt toont aan: gehoorverlies grootste beïnvloedbare risicofactor voor dementie

Bijgedragen door Van Boxtel hoorwinkels

26-8-2020 00:00:00 • 2 minuten lezen

Een rapport dat werd gepubliceerd door The Lancet Commissie in 2017 toonde aan dat gehoorverlies een belangrijke risicofactor is voor dementie.1 In het bijgewerkte rapport van 2020 wordt vastgesteld dat gehoorverlies de grootste aanpasbare risicofactor voor dementie is.2

Waardenburg, 25 augustus 2020 – Uit het nieuwe rapport van The Lancet Commissie, Dementia Prevention, Intervention and Care, blijkt dat er 12 risicofactoren zijn die 40% van de dementiegevallen kunnen vertragen of voorkomen. De 12 risicofactoren zijn: gehoorverlies, opleidingsniveau, hoge bloeddruk, roken, obesitas, depressie, lichamelijke inactiviteit, diabetes, weinig sociaal contact, overmatig alcoholgebruik, hersenletsel en luchtvervuiling. De grootste beïnvloedbare risicofactor is volgens het rapport gehoorverlies op middelbare leeftijd.

Een Engels onderzoek uit 2019 toonde aan dat meer dan 50% van de mensen niet gelooft dat ze het risico op dementie kan verkleinen3. Het Lancet rapport bewijst nu dat hier wel degelijk mogelijkheden voor zijn. Niet alle risicofactoren zijn zelf even makkelijk te beïnvloeden. Maar de factor die het risico op dementie het meest vergroot, namelijk gehoorverlies op middelbare leeftijd, is wel relatief eenvoudig te beïnvloeden.

Doordat gehoorverlies de grootste beïnvloedbare risicofactor voor dementie is, kan het dragen van gehoorapparaten het risico op dementie verlagen. Hoortoestellen zijn een belangrijk middel voor communicatie bij gehoorverlies. Hierdoor dragen ze bij aan een gezonde en actieve levensstijl in alle levensfasen, vooral op middelbare leeftijd wanneer het risico op dementie toeneemt.2

 "Gehoorverlies kan moeilijk te identificeren zijn wanneer de eerste symptomen zich aandienen", zegt Paul Vondenhoff, directeur van Van Boxtel hoorwinkels. Gehoorverlies en dementie zijn twee wereldwijde gezondheidsproblemen die in opkomst zijn. Het wordt steeds belangrijker dat degenen die denken dat ze symptomen van gehoorverlies hebben, hun gehoor laten controleren door een audicien. Regelmatig een gehoortest doen is een preventieve maatregel om goed te blijven horen, waardoor ook het risico op dementie op latere leeftijd wordt verkleind. “Zelfs voor degenen die geen symptomen van gehoorverlies ervaren, raadt Van Boxtel hoorwinkels een jaarlijkse gehoortest aan vanaf 55-jarige leeftijd”, besluit Paul Vondenhoff.


1 G Livingston, A Sommerlad, V Orgeta, et al. Dementia prevention, intervention, and care. The Lancet. July 20, 2017. 
2 G Livingston, Jonathan Huntley, Andrew Sommerlad, et al. Dementia prevention, intervention, and care: 2020 report of the Lancet Commission. The Lancet. July 30, 2020. 
3 https://www.bsa.natcen.ac.uk/media/39130/bsa-33-attitudes-to-dementia.pdf 
4 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6545627/