10 interessante feiten over je oren
Blog

10 interessante feitjes over je oren

Bijgedragen door Van Boxtel hoorwinkels

11-11-2021 00:00:00 • 4 minuten lezen

Tags • Het gehoor

Door oren kunnen wij horen, maar wat maakt ze nog meer zo speciaal? Laten we het in deze blog uitzoeken!

1. Zonder je oren, verlies je je evenwicht

In je binnenoor ligt een fascinerende doolhofachtige structuur die bekend staat als het evenwichtsorgaan, ook wel het vestibulaire systeem genoemd. Hier bevinden zich drie kanalen met vloeistof en kleine haarcellen die iedere beweging van je hoofd waarnemen. Elk kanaal bevindt zich in een andere hoek, zodat je hersenen beter kunnen beoordelen waar je je hoofd naartoe beweegt. Ze zijn elk verantwoordelijk voor een specifieke bewegingsrichting van het hoofd.

Informatie afkomstig van het evenwichtsorgaan wordt in de hersenen verwerkt en vervolgens naar andere organen gestuurd die deze informatie nodig hebben, zoals de ogen en spieren. Hierdoor kunnen we in balans blijven en weten we in welke positie ons lichaam zich bevindt. In sommige situaties sturen onze zintuigen signalen door die niet in lijn zijn met het evenwichtsorgaan, hierdoor kunnen we ons duizelig, misselijk en onwel gaan voelen. 1 Bijvoorbeeld als je vaart op een boot.

2. Je oren blijven ‘groeien’ naarmate je ouder wordt
Volgens vele verhalen zijn onze oren en neus de enige delen van ons lichaam die ons hele leven blijven groeien. Ze worden inderdaad groter, maar dat is niet omdat ze letterlijk groeien. Het is hoogstwaarschijnlijk een combinatie van natuurlijke veroudering en zwaartekracht die dit veroorzaken.2

Naarmate we ouder worden lijken onze oren groter te worden, maar dat komt omdat het kraakbeen in onze oren langzaam afbreekt en de zwaartekracht ervoor zorgt dat ze beetje bij beetje uitrekken.

3. Oren zijn zelfreinigend
Oorsmeer heeft een slechte reputatie en veel mensen willen het zo snel mogelijk uit hun oren halen, maar de waarheid is dat het een volledig natuurlijk en een essentieel onderdeel van onze oren is.

Normale oorsmeerproductie is een teken dat je oren goed hun best doen om zichzelf schoon te maken. Dit zelfreinigende vermogen is een win-winsituatie, omdat het oorsmeer de oren ook helpt om gehydrateerd en beschermd te blijven.

4. Oren slapen nooit
Onze oren horen nog steeds 100% van de geluiden om ons heen als we slapen, zelfs als we ons er niet van bewust zijn. Het zijn onze hersenen die verantwoordelijk zijn voor het verwerken van alle geluiden om ons heen en het begrijpen ervan.

Het slapende brein gaat door met het verzamelen van neurale reacties op gebeurtenissen in de omgeving, maar de slaper staat slechts in de "stand-by"-modus terwijl het brein blijft letten op relevante signalen die jouw oren opvangen.3 Dit in tegenstelling tot jouw reukorgaan, dat wel echt slaapt.

5. Je oren hebben zeer belangrijke haren (die niet terug groeien)
Het oor heeft kleine zenuwvezels en haarcellen die ons helpen het evenwicht te bewaren en te horen. Deze haarcellen zijn erg gevoelig en kunnen gemakkelijk beschadigd raken of zelfs breken. Als ze eenmaal breken, groeien ze niet meer terug.

De meest voorkomende redenen voor het verlies van deze haarcellen zijn blootstelling aan te harde geluiden, natuurlijke veroudering en oorinfecties. Om het risico op gehoorverlies te voorkomen, is het belangrijk om goed voor je oren te zorgen door harde geluiden zoveel mogelijk te vermijden of je oren te beschermen met gehoorbescherming, zoals oordoppen, wanneer ze worden blootgesteld aan harde geluiden.4

6. Blootstelling aan geluid is de belangrijkste oorzaak van gehoorverlies
Er zijn veel dingen die gehoorverlies kunnen veroorzaken, maar blootstelling aan geluid is de grootste boosdoener.

Dit type gehoorverlies valt onder de categorie perceptief gehoorverlies, en hoewel er andere oorzaken kunnen zijn, zoals veroudering, oorinfecties en bepaalde medicijnen, wordt het vaak veroorzaakt door blootstelling aan hoge geluidsniveaus. Het kan het resultaat zijn van één luid impulsgeluid of van voortdurende blootstelling aan harde geluiden in de loop van de tijd. Het hangt af van het niveau van het geluid of de toonhoogte, om te bepalen hoe lang het veilig is om eraan te worden blootgesteld.

Het kan dus iedereen overkomen, op elke leeftijd.

7. Je oren helpen bij het reguleren van drukveranderingen
Heb je je ooit afgevraagd waarom je oren wel eens ‘ploppen’ in een opstijgend vliegtuig?

Het midden van onze oren heeft een bepaalde hoeveelheid druk om zich heen. In onze oren helpt de buis van Eustachius de luchtdruk aan beide zijden van het trommelvlies gelijk te houden om ervoor te zorgen dat de druk niet opbouwt wanneer de omringende luchtdruk verandert (zoals in een vliegtuig, ergens op grote hoogte of diep onder water).5

De buis van Eustachius gaat dan open om een deel van de druk te verlichten wanneer we slikken, waardoor de druk binnen en buiten ons oor weer gelijk wordt. Hierom ‘ploppen’ je oren.

8. De oren zijn verbonden met de neus en keel
De oren, neus en keel zijn allemaal nauw met elkaar verbonden. Daarom is er een arts die deze delen van het lichaam als één geheel bekijkt, namelijk de KNO-arts.

Een storing in het ene deel kan een storing in het andere deel veroorzaken. Dus als er bijvoorbeeld een infectie in de keel is, kan deze zich ook naar het oor verplaatsen. Dit komt omdat de buis van Eustachius door zowel de keel, neus als de oren loopt en ze dus met elkaar verbindt.

9. Gehoorverlies kan cognitieve achteruitgang veroorzaken
Uit een rapport van de The Lancet Commission (2020) blijkt dat gehoorverlies de grootste beïnvloedbare risicofactor is voor dementie.6 In feite kan een matig gehoorverlies iemands kans op dementie met drie keer verhogen.

Zelfs milde niveaus van gehoorverlies kunnen het langetermijnrisico op cognitieve achteruitgang en dementie verhogen bij mensen die cognitief intact zijn maar enigszins slechthorend zijn. Dit komt waarschijnlijk omdat gehoorverlies leidt tot verminderde mentale stimulatie, isolatie en depressie - die allemaal bijdragen aan een versnelde cognitieve achteruitgang.

Wist je dat Van Boxtel hoorwinkels om deze reden partner is geworden van Alzheimer Nederland?

10. We hebben niet voor niets twee oren
Met twee oren kunnen we erachter komen uit welke richting geluiden komen.7 Als je aan één oor gehoorverlies hebt, merk je waarschijnlijk dat je moeite heeft om te ontcijferen waar een bepaald geluid vandaan komt. Daarom is het belangrijk om bij gehoorverlies in beide oren gebruik te maken van twee hoortoestellen. Zo kan je geluiden om je heen lokaliseren, veilig door het verkeer navigeren en veilig op pad.

Wil je meer weten over jouw unieke oren en je gehoor? Maak een vrijblijvende afspraak met een van onze audiciens!
 
Klik hier om een vrijblijvende afspraak te maken


1 Institute for Quality and Efficiency in Health Care. (2017). “How Does Our Sense of Balance Work?” www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279394
2 WebMD. (2021). “What to Know About Nose and Ear Growth as You Age.” www.webmd.com/healthy-aging/what-to-know-about-nose-and-ear-growth-as-you-age#1
3 Legendre, Guillaume. (2019). “Sleepers Track Informative Speech in a...” Nature Human Behaviour. www.nature.com/articles/s41562-018-0502-5
4 NIDCD. (2019). “Noise-Induced Hearing Loss.” www.nidcd.nih.gov/health/noise-induced-hearing-loss
5 Gaihede, Michael. (2010). “Middle Ear Pressure Regulation--Complementary Active Actions of the Mastoid and the Eustachian Tube.” PubMed. www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20393372
6 G. Livingston, Jonathan Huntley, Andrew Sommerlad, et al. (2020). Dementia prevention, intervention, and care: 2020 report of the Lancet Commission. The Lancet
7 Hebrank, Jack, and D. Wright. (1974). “Are Two Ears Necessary for Localization of Sound Sources on the Median Plane?” The Journal of the Acoustical Society of America, Acoustical Society of America. www.asa.scitation.org/doi/abs/10.1121/1.1903351