Types_of_hearing_loss_1920x700_v1_dva

Vormen van gehoorverlies

Of u nou geboren bent met gehoorproblemen of met het ouder worden geleidelijk aan minder bent gaan horen, u zult zeker baat hebben bij de zorg van een audicien.

Vraag hier direct een gratis gehoortest aan

Gehoortest

Om gehoorverlies effectief te kunnen aanpakken moeten wij weten welk type gehoorverlies iemand heeft. Dit doen we aan de hand van drie criteria.

 • congenital-hearing-loss-250x250

  Wanneer begon het?

  Congenitaal gehoorverlies is reeds bij de geboorte aanwezig en wordt veroorzaakt door erfelijke factoren of problemen tijdens de zwangerschap of bevalling. Verworven gehoorverlies begint pas na de geboorte.

 • Noise-induced_hearing_loss_250x250

  Is het tijdelijk?

  Een medische aandoening zoals een prop oorsmeer kan een tijdelijk gehoorverlies veroorzaken. Gehoorverlies door lawaai kan het gevolg zijn van blootstelling aan zeer veel lawaai. Dit brengt ook wel een zogenaamde tijdelijke verschuiving van de gehoordrempel teweeg.

 • Witch_part_of_the_ear_is_affected_250x250

  Welk deel van het oor?

  Geleidingsslechthorendheid is vaak te wijten aan een probleem op het pad naar het binnenoor toe: in het buiten- of middenoor dus. Perceptief gehoorverlies ontstaat door beschadiging van de fragiele zenuwvezels in het binnenoor.

Doe de online gehoortest

Twijfelt u over uw gehoor? Doe dan nu de online gehoortest.
Door een aantal eenvoudige vragen te beantwoorden en een luistertest te doen, krijgt u direct een indicatie van uw hoorvermogen.

Online gehoortest

Tinnitus-is-related-to-hearing-loss-thin

Tinnitus 

Tinnitus is zelf geen vorm van gehoorverlies, maar veel mensen die er last van hebben, hebben vaak ook, zonder dat ze het weten, gehoorverlies. Hoortoestellen en geluidstherapie kunnen sommige gevolgen van tinnitus verzachten.

Lees meer over

Sensorineural_hearing_loss_768x445

Perceptief gehoorverlies

Deze vorm van gehoorverlies komt het vaakst voor en is meestal blijvend van aard. Wie hier last van heeft, merkt dat geluiden minder helder en zwakker klinken, waardoor stemmen altijd mompelend of vervormd klinken. De meest voorkomende oorzaak is natuurlijke slijtage door het ouder worden. Maar blootstelling aan excessief lawaai kan ook een oorzaak zijn.

Lees verder over

Blue_background_1

Congenitaal aangeboren gehoorverlies

Sommige mensen worden met een gehooraandoening geboren, veroorzaakt door erfelijke factoren of problemen tijdens zwangerschap of geboorte. Mensen met een congenitaal gehoorverlies hebben functieverlies in hun gehoor dat soms pas op latere leeftijd aan het licht komt. Omdat het een kind in zijn ontwikkeling kan remmen, is vroegtijdig ingrijpen heel belangrijk.

Lees verder over

van-boxtel-map

Met 54 winkels
altijd een audicien in de buurt

Zoek een winkel