Diplacusis oorzaken
Blog

Diplacusis: een echo in je oren

Bijgedragen door Van Boxtel hoorwinkels

22-4-2024 00:00:00 • 5 minuten lezen

Diplacusis: Een echo in je oren

Diplacusis, een fenomeen dat misschien minder bekend is dan andere gehoorstoornissen, maar wel aanzienlijk effect kan hebben op het dagelijks leven als je hiermee te maken hebt. In dit blog gaan we dieper in op wat Diplacusis precies is, de verschillende vormen ervan, mogelijke oorzaken en de behandeling van Diplacusis.

Wat is diplacusis?

Diplacusis, ook wel bekend als "dubbel horen", is een aandoening aan de oren waarbij je een geluid anders hoort in elk oor. Dit kan variëren van een lichte vervorming tot een duidelijk verschillend geluid in elk oor. Dit verstoort je perceptie van geluid en het kan soms verwarrend zijn.

De verschillende vormen van diplacusis

Er zijn verschillende vormen van Diplacusis, variërend van tijdelijk tot chronisch en van mild tot ernstig. Een van de meest voorkomende vormen treedt op bij kinderen die buisjes in hun oren hebben gekregen om ophoping van vocht te voorkomen.

Diplacusis Dysharmonica

Diplacusis Dysharmonica is een verschijnsel, waarbij geluiden door beide oren worden gehoord, maar met verschillende tonen in elk oor.

Het opmerkelijke aan deze aandoening is dat de toonhoogte van het geluid in het ene oor kan afwijken van die in het andere oor, wat kan resulteren in een ongewoon geluid. Deze variatie in geluidswaarneming kan voorkomen in verschillende maten.

Binaurale diplacusis

Binaurale diplacusis verwijst naar een vorm van diplacusis waarbij geluiden in beide oren anders worden waargenomen, maar de toonhoogte of frequentie van het geluid in beide oren hetzelfde blijft.

Het belangrijkste onderscheidende kenmerk is dat het geluid in beide oren niet harmonieus wordt waargenomen, wat kan leiden tot verwarring en moeilijkheden bij het lokaliseren van geluidsbronnen. Deze aandoening kan verschillende oorzaken hebben, dit kan bijvoorbeeld zitten in het binnenoor of de gehoorzenuw.

Diplacusis Monauralis

Diplacusis Monauralis is een vorm van diplacusis waarbij er een verschil in geluidsperceptie optreedt in slechts één oor. Dit betekent dat geluiden in het aangetaste oor anders worden waargenomen dan in het andere oor, terwijl geluiden in het andere oor normaal worden gehoord.

Deze aandoening kan verschillende oorzaken hebben, zoals beschadiging van het binnenoor, aandoeningen van de gehoorzenuw of andere problemen met het gehoororgaan.

Wat zijn oorzaken van Diplacusis?

Diplacusis kan door verschillende aandoeningen worden veroorzaakt. Mogelijke oorzaken van Diplacusis zijn:

  • De ziekte van ménière
  • Een beschadiging van je binnenoor
  • Een blokkade in je binnenoor
  • Mastoïditis

De ziekte van Ménière

De ziekte van Ménière is een aandoening van het binnenoor die wordt gekenmerkt door een combinatie van symptomen, waaronder:

  • Aanvallen van duizeligheid
  • Gehoorverlies
  • Tinnitus (oorsuizen)
  • Een gevoel van druk of volheid in het oor

Deze aandoening wordt veroorzaakt door een abnormale ophoping van vloeistof in het binnenoor, wat resulteert in een verstoring van het evenwichts- en gehoorzintuig.

Beschadiging van je binnenoor

Beschadiging van het binnenoor kan optreden als gevolg van langdurige blootstelling aan harde geluiden, het verouderingsproces, bepaalde medicijnen, infecties of hoofdletsel. Deze beschadiging kan leiden tot gehoorverlies en andere auditieve problemen, waaronder diplacusis, waarbij geluiden verschillend worden waargenomen in elk oor.

Een blokkade in je binnenoor

Een blokkade in het binnenoor kan verschillende oorzaken hebben, waaronder de vorming van oorsmeer, vreemde voorwerpen die vast komen te zitten in de gehoorgang, of een ontsteking van de gehoorgang. Deze blokkades kunnen het normale geluidstransmissieproces verstoren en leiden tot vervorming van geluid of diplomacusis.

De diagnose Diplacusis, wat nu?

Wanneer een persoon symptomen ervaart die wijzen op mogelijke diplacusis, is een grondige evaluatie van het gehoor noodzakelijk. Een audicien begint met een gehoortest om te bepalen hoeveel gehoorverlies er is en of er sprake is van vervormingen in het waarnemen van geluid. Online maak je gemakkelijk een afspraak voor een gratis gehoortest.

Bovendien kan aanvullend onderzoek nodig zijn, zoals het uitvoeren van beeldvormende tests zoals MRI of CT-scans om mogelijke structurele afwijkingen in het binnenoor uit te sluiten, vooral als er vermoedens zijn van een onderliggende aandoening zoals de ziekte van Ménière.

De behandeling van Diplacusis

De behandeling van diplacusis is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de ernst van de aandoening, de onderliggende oorzaak en de individuele behoeften van de patiënt. Enkele veelvoorkomende behandelingsbenaderingen kunnen omvatten:

  1. Gehoorapparaten: Voor patiënten met diplacusis als gevolg van gehoorverlies kan het gebruik van gehoorapparaten helpen om het geluidsbeeld te normaliseren en de perceptie van geluid te verbeteren. Twijfel je nog of een gehoorapparaat iets voor jou is? Bij van Boxtel kun je gehoorapparaten gratis uitproberen.
  2. Medicatie: In sommige gevallen kan medicatie worden voorgeschreven om symptomen te behandelen die verband houden met de onderliggende aandoening, zoals duizeligheid bij de ziekte van Ménière.
  3. Gehoortherapie: Gehoorspecialisten kunnen patiënten helpen bij het leren omgaan met diplacusis en hun luistervaardigheid verbeteren door middel van speciale gehoortherapie.
  4. Chirurgische ingrepen: In zeldzame gevallen, zoals bij ernstige structurele afwijkingen in het binnenoor, kan een chirurgische ingreep nodig zijn om de onderliggende oorzaak van diplacusis aan te pakken.

Het is belangrijk om te weten dat de behandeling van diplacusis per persoon kan verschillen. Een goede evaluatie door een gehoorspecialist of KNO-arts, is erg belangrijk om de beste behandeling te kiezen.