Tinnitus: Gids voor behandeling van oorsuizen

Symptomen van tinnitus

Tinnitus (uitgesproken als tien-nie-tus) treft ongeveer 15-20% van de mensen en wordt gewoonlijk veroorzaakt door gehoorverlies of oorletsel. Tinnitus wordt vaak ervaren als oorsuizen dat alleen door uzelf wordt waargenomen en kan een van de volgende geluiden zijn:

  • Suizen;
  • Sissen;
  • Zoemen;
  • Fluiten;
  • Brullen;
  • Rinkelen.

Mensen met tinnitus kunnen ook last hebben van gehoorverlies.

Tekenen en symptomen van gehoorverlies

Online Tinnitustest

Mensen met tinnitus hebben ook vaak last van gehoorverlies. Onze snelle online tinnitus-test kan u helpen te achterhalen of u misschien tinnitus en/of gehoorverlies hebt en wat u er aan kunt doen.

Vraag 1 – Last van piepende of zoemende geluiden
Hoort u soms gepiep of gezoem in uw oren, ook al is er geen extern geluid aanwezig?
Heeft u soms moeite om in slaap te vallen of om u te concentreren door zoemende geluiden in één of beide oren?
Vindt u het soms lastig om gesprekken te volgen omdat u niet goed kunt horen?
Zet u het volume van de tv of radio harder dan normaal?

Uw resultaat:

Tekenen van tinnitus en gehoorverlies

Uw antwoorden geven aan dat u symptomen van tinnitus en gehoorverlies lijkt te ondervinden. We raden u aan om één van onze winkels te bezoeken. Er bestaan hoorapparaten die uw gehoorverlies behandelen en tinnitus kunnen verlichten.*

Boek een GRATIS gehoortest in een winkel bij u in de buurt

* Het resultaat van de test mag alleen als indicatie worden gebruikt. Officiële conclusies over gehoorverlies/tinnitus kunnen worden verstrekt door onze gecertificeerde audiciens.

Uw resultaat:

Tekenen van gehoorverlies

Uw antwoorden geven aan dat u symptomen van gehoorverlies lijkt te ondervinden, maar niet van tinnitus. We raden u aan om één van onze winkels te bezoeken om te onderzoeken of u een gehoorverlies hebt dat behandeld zou moeten worden.*

Boek een GRATIS gehoortest in een winkel bij u in de buurt

* Het resultaat van de test mag alleen als indicatie worden gebruikt. Officiële conclusies over gehoorverlies/tinnitus kunnen worden verstrekt door onze gecertificeerde audiciens.

Uw resultaat:

Tekenen van tinnitus

Uw antwoorden geven aan dat u symptomen van tinnitus lijkt te ondervinden. We raden u aan om u te informeren over de behandelopties bij tinnitus om te begrijpen hoe u de symptomen van oorsuizen kan verlichten.*

* Het resultaat van de test mag alleen als indicatie worden gebruikt. Officiële conclusies over gehoorverlies/tinnitus kunnen worden verstrekt door onze gecertificeerde audiciens.

Uw resultaat:

Geen tekenen van gehoorverlies of tinnitus

Uw antwoorden geven aan dat u geen tinnitus - of geen storende tinnitus ondervindt dat uw alledaagse leven beïnvloedt. Indien u in de toekomst symptomen ondervindt van tinnitus, raden wij u aan om een bezoek te brengen aan één van onze winkels bij u in de buurt.


* Het resultaat van de test mag alleen als indicatie worden gebruikt. Officiële conclusies over gehoorverlies/tinnitus kunnen worden verstrekt door onze gecertificeerde audiciens.

Stap 1 van 5

Wat veroorzaakt tinnitus?

Er zijn veel mogelijke oorzaken van tinnitus. De meest voorkomende oorzaak is blootstelling aan overmatig lawaai, waardoor de kleine haarcellen in het binnenoor worden beschadigd. Het oorsuizen is het resultaat van uw hersenen die het verlies van haarcellen proberen te compenseren.

Veelvoorkomende oorzaken van oorsuizen zijn:

  1. Blootstelling aan hard geluid
  2. Het natuurlijke verouderingsproces
  3. Infecties in het middenoor
  4. Emotioneel leed
  5. Diabetes
  6. Negatieve reacties op medicijnen
  7. Nek- of hoofdletsel
  8. Hyperacusis (overgevoeligheid voor normale alledaagse geluiden)
  9. Andere onbehandelde medische aandoeningen zoals de ziekte van Ménière, otitis (een middenoorontsteking), enz.

 Is een gehoortest relevant voor u?

Behandeling en preventie van tinnitus

Er is geen genezing voor tinnitus, maar er zijn vele manieren waarop u het kunt beheren en de impact ervan op uw leven kunt verminderen. De volgende beheerstechnieken kunnen vrij effectief zijn in het omzetten van een potentieel negatief en emotioneel geladen geluid (tinnitus) in een neutrale aanwezigheid.

Illustratie van man die yoga doet
Ontspanning en mindfulness
Yoga en meditatie zijn bijzonder doeltreffend gebleken bij het verlichten van tinnitus
Illustratie van man met koptelefoon
Geluidstherapie
Kan helpen het contrast tussen tinnitus en stille omgevingen te verminderen
Illustratie van schild met een oor
Gehoorbescherming
Bescherming (zoals oordopjes) kan verdere gehoorschade door hard geluid helpen voorkomen
Illustratie van gehoorapparaat
Gehoorapparaten
Kan uw tinnitus minder opvallend maken door geluiden te versterken. Sommige apparaten hebben ingebouwde geluidsgenerators

Geluidstherapie kan verlichting bieden van oorsuizen

Hoewel geluidstherapie tinnitus niet kan elimineren, kan het een nuttig hulpmiddel zijn om de symptomen te beheersen. Met geluidstherapie luistert u naar verschillende, zorgvuldig geselecteerde geluiden, die u kunnen helpen het gevoel te krijgen dat uw tinnitus verminderd of tijdelijk verdwenen is.

Het wordt dan makkelijker om uw aandacht weg te halen van uw tinnitus. Bovendien helpt het u om op iets aangenaams te concentreren. U kunt de geluidstherapie vinden die u de meest doeltreffende verlichting biedt voor oorsuizen door samen te werken met uw hoorzorgexpert.

Geluidstherapie kan worden aangeboden via:

  • Tinnitus maskerende geluidsgeneratorapparaten
  • Apps voor de verlichting van tinnitus
  • Geluids- en slaap-apps
  • Hoortoestellen met functies voor tinnitusgeluidstherapie
Hoortoestellen met tinnitusmaskeerder

Tinnitus behandelen met gehoorapparaten

Gehoorapparaten helpen niet alleen bij gehoorverlies, ze maskeren tegelijkertijd het geluid van tinnitus door de geluiden om u heen te versterken. Dit kan resulteren in minder luisterinspanning, een waargenomen vermindering van het tinnitus-volume en beter kunnen communiceren.

Bovendien bieden de meeste van onze gehoorapparaten geluidstherapiegeluiden die zijn afgestemd op uw individuele behoeften en voorkeuren.

Bekijk een lijst van onze gehoorapparaten met tinnitus maskerende functies:

Merken en modellen gehoorapparaten

Tinnitus en gehoorverlies – hebt u beide?

Uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen met tinnitus enige mate van gehoorverlies hebben zonder zich ervan bewust te zijn, en veel van hen kunnen profiteren van gehoorapparaten.

80% van de mensen met tinnitus heeft ook gehoorverlies

Gehoorapparaten kunnen helpen meer geluiden naar de oren en hersenen over te brengen, waardoor de symptomen van tinnitus minder hinderlijk worden. Bovendien helpt een beter gehoor bij het concentreren op andere geluiden dan tinnitus, en voor veel mensen is deze verbetering genoeg om verlichting te ervaren.

Afbeelding van vrouw met rode blos op haar wangen die haar handen tegen haar voorhoofd houdt

Gevolgen van onbehandelde tinnitus

Sommige mensen met tinnitus worden gevoelig voor situaties waarin voortdurend wordt gepraat of luide muziek wordt gespeeld, zodat ze zulke sociale situaties helemaal beginnen te vermijden. Voor anderen is het zo verontrustend dat ze het moeilijk vinden een goede nachtrust te krijgen. Tinnitus kan, indien onbehandeld, de volgende gevolgen hebben:

  • Boosheid
  • Concentratieproblemen
  • Isolatie
  • Depressie
  • Overgevoeligheid voor situaties met constant praten of luide muziek
  • Slaapstoornissen, slapeloosheid

Sommige mensen kunnen hun tinnitus het grootste deel van de tijd negeren, maar het onbehandeld laten kan een negatieve invloed op uw leven hebben als het over langere tijdsperioden wordt ervaren.

Veelgestelde vragen over tinnitus

afbeelding van Bobae Veronica Kim, klinisch audicien en internationaal trainer
Bobae Veronica Kim, klinisch audicien en internationaal trainer

Bobae Veronica Kim is een erkend klinisch audicien en internationaal trainer. Ze is onderzoeker bij de faculteit geneeskunde aan de University of Melbourne en ere-onderzoeker aan de University of Adelaide.

Bobae behaalde een BSc-diploma economie aan de University of Sheffield, Verenigd Koninkrijk. Ze behaalde ook een BSc-diploma Gezondheidswetenschappen in farmacologie aan de University of Adelaide en een MSc in klinische audiologie aan de Flinders University.

Bronnen

1. Al-Swiahb, J., &Park, S. N. (2016). Characterization of tinnitus in different age groups: A retrospective review. Noise &health, 18(83), 214–219. https://doi.org/10.4103/1463-1741.189240

2. Beck D.L. (2012) British Academy of Audiology. Podium presentation.