soorten gehoorverlies

Vormen van gehoorverlies

Er zijn 3 algemene vormen van gehoorverlies: sensorineuraal, conductief en gemengd gehoorverlies. Bij de behandeling van gehoorverlies is het belangrijk om de verschillen te begrijpen om de beste behandeloptie te bepalen.

Wat zijn de belangrijkste vormen van gehoorverlies?

De belangrijkste vormen van gehoorverlies worden onderscheiden op basis van welk deel van het oor beschadigd is:

  • Sensorineuraal gehoorverlies wordt veroorzaakt door schade aan het binnenoor of de gehoorzenuw. Dit voorkomt dat het beschadigde gebied het geluid op de juiste wijze naar de hersenen stuurt.
  • Conductief gehoorverlies wordt veroorzaakt door schade aan het buiten- en/of middenoor en in de meeste gevallen is het medisch te behandelen.
  • Gemengd gehoorverlies - In sommige gevallen zijn beide aspecten van sensorineuraal en conductief gehoorverlies aanwezig; dit wordt aangeduid als gemengd gehoorverlies.

Ernst van gehoorverlies

Afbeelding van vrouw tijdens gehoortest

Wanneer moet u uw gehoor testen?

Beantwoord de 4 onderstaande vragen om te zien of u een gehoortest moet overwegen.

Vraag 1 – Rond de tafel
Hebt u moeite met het volgen van gesprekken als er 4 of meer mensen zijn?
Hebben familie of vrienden u geadviseerd uw gehoor te laten testen?
Hebt u ooit moeite om te begrijpen wat anderen zeggen omdat u niet goed kunt horen?
Zet u de tv of radio harder, zelfs als het volume luid genoeg is voor anderen?

Uw resultaat:

Een gehoortest is relevant voor u

Uit uw antwoorden blijkt dat u last hebt van symptomen van gehoorverlies. We raden u sterk aan een afspraak voor een gehoortest te maken in één van onze winkels.

Het resultaat is een indicatie. Met een gehoortest bij onze audiciens kunnen we vaststellen of u gehoorverlies hebt.Boek een gratis gehoortest:

Uw resultaat:

Een gehoortest lijkt relevant voor u

Uit uw antwoorden blijkt dat u last hebt van enige symptomen van gehoorverlies. We raden u aan een afspraak voor een gehoortest te maken in één van onze winkels.

Het resultaat is een indicatie. Met een gehoortest bij onze audiciens kunnen we vaststellen of u gehoorverlies hebt.Boek een gratis gehoortest:

Uw resultaat:

Er kan hier niet worden vastgesteld of een gehoortest relevant voor u is

Uit uw antwoorden blijkt dat u geen last hebt van symptomen van gehoorverlies. Als u echter problemen krijgt met horen, raden we u aan een gehoortest in een van onze winkels te boeken.

Het resultaat is een indicatie. Met een gehoortest bij onze audiciens kunnen we vaststellen of u gehoorverlies hebt.
Boek een gratis gehoortest:

Stap 1 van 5

Sensorineuraal gehoorverlies

Perceptief gehoorverlies (of sensorineuraal gehoorverlies) is de meest voorkomende vorm van gehoorverlies. Wanneer u last hebt van perceptief gehoorverlies, kunnen geluiden onduidelijk of moeilijk te horen zijn. Stemmen in gesprekken kunnen vervormd zijn, en het lijkt erop dat anderen mompelen.

Oorzaken van sensorineuraal gehoorverlies

Perceptief gehoorverlies behandelen
Deze vorm van gehoorverlies wordt meestal behandeld met gehoorapparaten.

Perceptief gehoorverlies

Afbeelding van oudere lachende man buiten

Conductief gehoorverlies

Conductief gehoorverlies is gewoonlijk het gevolg van een verstoring van de geluidsgolven die van het buiten- en middenoor naar het binnenoor gaat.

Oorzaken van conductief gehoorverlies
Deze vorm van gehoorverlies kan ook worden veroorzaakt door een obstructie in de gehoorgang, zoals oorsmeer of vloeistof die voorkomt dat het geluid het trommelvlies bereikt.

Conductief gehoorverlies behandelen
Behandeling voor conductief gehoorverlies omvat: verwijdering van oorsmeer, medische behandelingen en chirurgische ingrepen.

Conductief gehoorverlies

Afbeelding van vrouw die haar hoofd vasthoudt als gevolg van pijn

Andere vormen van gehoorverlies

Er zijn andere manieren om vormen van gehoorverlies te beschrijven. Bijvoorbeeld:

- Hoge of lage frequentie: Geeft aan of u geen hoge of lage geluiden kunt horen (d.w.z. gehoorverlies in de hoge frequenties betekent dat u geen hoge geluiden kunt horen)
Gehoorverlies in de hoge frequenties 
Gehoorverlies in de lage frequenties 

- Eenzijdig of bilateraal: Geeft aan of één (unilaterale) of beide (bilaterale) oren zijn aangetast door gehoorverlies
Bilateraal gehoorverlies
Eenzijdig gehoorverlies

- Progressief of plotseling gehoorverlies: Geeft aan of het gehoorverlies snel of geleidelijk optreedt

- Verworven of aangeboren: Geeft aan of u kon horen bij uw geboorte of dat het gehoorverlies in een later levensstadium is verworven
Aangeboren gehoorverlies

Afbeelding van een zwangere vrouw die op de bank zit en een appel eet
Afbeelding van een man die last heeft van rinkelen in de oren

Tinnitus: oorsuizen

Tinnitus is een rinkelend, zoemend, fluitend, brullend, sissend geluid in het oor dat alleen u kunt horen. Tinnitus treft 15-20% van de mensen, en het is zeer vaak een van de eerste tekenen van gehoorverlies.

De meest voorkomende oorzaak is blootstelling aan overmatig lawaai, waardoor de kleine haarcellen in het binnenoor worden beschadigd. Het tinnitusgeluid is het resultaat van uw hersenen die het verlies van haarcellen proberen te compenseren. De hersenen interpreteren de verminderde signalen van het oor verkeerd, wat resulteert in een perceptie van geluid, of tinnitus.

Online Tinnitustest Tinnitus
afbeelding van Anne-Marie Caron, klinisch audicien
Anne-Marie Caron, klinisch audicien

Anne-Marie heeft een Master in Audio en Logopedie (spraak-, taal en gehoorwetenschappen). Ze heeft zowel in de particuliere als in de openbare sector gewerkt en heeft ervaring met het aanmeten van gehoorapparaten en het geven van advies over gehoorapparaten. In haar huidige functie als klinisch audicien, voert ze testen uit met gebruikers waarbij de testpersonen gehoorapparaten testen die zich nog in de ontwikkelingsfase bevinden.

Bronnen

1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/tinnitus/symptoms-causes

2. David M Baguley, Mechanisms of tinnitus, British Medical Bulletin, Volume 63, Issue 1, October 2002, Pages 195–212, https://doi.org/10.1093/bmb/63.1.195