Lawaaidoofheid: gehoorverlies veroorzaakt door lawaai

Afbeelding van hand van persoon met lawaaidoofheid met luid gereedschap

Wat is lawaaidoofheid?

Lawaaidoofheid treedt op wanneer haarcellen in het gehoororgaan (de cochlea) beschadigd raken door blootstelling aan een hoger geluidsniveau dan normaal.

Normaal gesproken treedt lawaaidoofheid op in beide oren en wordt het gekenmerkt door het niet kunnen horen van geluiden tussen 3.000 en 6.000 Hertz (Hz). Het is de op twee na meest voorkomende oorzaken van gehoorverlies, na leeftijdsgebonden gehoorverlies (presbycusis).

Vormen van gehoorverlies

Afbeelding van waar lawaaidoofheid zich voordoet in het oor
Man test zijn gehoor op lawaaidoofheid

Boek een gratis test voor lawaaidoofheid

Maak een afspraak voor een gratis gehoortest om te weten te komen of u lawaaidoofheid of een andere vorm van gehoorverlies hebt. Onze hoorzorgexperts gaan graag met u het gesprek aan om uw mogelijkheden te bespreken.
Vraag 1 van 1
Bent u ouder dan 55 jaar?

Stap 1 van 5

Wat veroorzaakt lawaaidoofheid?

Overmatige langdurige blootstelling aan luidere dan normale geluiden (doorgaans geluiden boven de 70 dB) is de belangrijkste oorzaak van lawaaidoofheid. 

De omvang van de schade en hoe snel het begint is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder: 

  • Duur van de blootstelling
  • Geluidsniveau en nabijheid
  • Niveau van gehoorbescherming die wordt gedragen (indien van toepassing)

Lawaaidoofheid wordt veroorzaakt door recreatief geluid (luide muziek, concerten, gebruik van koptelefoons, enz.) of beroepsmatig geluid (werken in een fabriek, industrieel geluid, werken op een bouwplaats zonder gehoorbescherming).

4 veelvoorkomende tekenen van lawaaidoofheid

De belangrijkste symptomen van lawaaidoofheid verdwijnen vaak nadat de blootstelling aan het lawaai stopt. Als de blootstelling aan lawaai wordt herhaald en er meer cellen worden vernietigd, kunt u blijvend gehoorverlies ontwikkelen. De symptomen zijn zelden pijnlijk, maar ze kunnen moeilijk te identificeren zijn. 

Tekenen van gehoorverlies

Afbeelding van vrouw met ongemak in haar oor
1. Een gevoel van druk of volheid in het oor.
Afbeelding van vrouw die hand bij haar oor houdt
2. Spraak lijkt onduidelijk of mensen klinken alsof ze mompelen.
Afbeelding van bijen
3. Piepende of zoemende geluiden in het oor (tinnitus genoemd).
Afbeelding van zingende vogel
4. Moeite met het horen van hoge tonen.

Hoe kan lawaaidoofheid worden voorkomen?

Lawaaidoofheid kan worden voorkomen door gehoorbescherming te gebruiken. Gehoorbescherming kunt u in onze hoorwinkels laten aanmeten. Er zijn verschillende soorten gehoorbescherming beschikbaar die te gebruiken zijn in verschillende situaties, universeel en op maat gemaakt.

Hoe gehoorverlies te voorkomen

Soorten gehoorbescherming die op de markt verkrijgbaar zijn, zijn onder andere:

  • Schuimrubberen oordopjes - Schuimrubberen oordopjes zijn de goedkoopste vorm van gehoorbescherming die op de markt verkrijgbaar is en worden voornamelijk in de bouwsector gebruikt. 
  • Rubberen oordopjes - Deze lijken op schuimrubberen oordopjes, maar zijn steviger, wat betekent dat ze mogelijk niet geschikt zijn voor alle gehoorgangen. 
  • Oorkappen met band - Deze vorm van gehoorbescherming bestaat uit oorkappen die zijn verbonden door een hoofdband. Ze lijken op koptelefoons met ruisonderdrukking en worden vaak gebruikt voor luide recreatieve geluiden. 
  • Aangepaste oorstukjes - Aangepaste oorstukjes zijn over het algemeen gemaakt van siliconen en op maat gemaakt om precies in het oor van de gebruiker te passen. 
mensen met lawaaidoofheid worden geholpen

Behandeling voor lawaaidoofheid

Vaak kan lawaaidoofheid worden behandeld met gehoorapparaten. Hoewel de gehoorbeschadiging zelf niet kan worden genezen, zijn gehoorapparaten effectief in het aanzienlijk verbeteren van uw vermogen om de geluiden en gesprekken om u heen te horen. 

Naast het dragen van gehoorapparaten kan het vermijden van blootstelling aan overmatig harde geluiden ook voorkomen dat uw gehoorverlies erger wordt.

Boek een GRATIS gehoortest Behandeling voor gehoorverlies

afbeelding van Anne-Marie Caron, klinisch audicien
Anne-Marie Caron, klinisch audicien

Anne-Marie heeft een Master in Audio en Logopedie (spraak-, taal en gehoorwetenschappen). Ze heeft zowel in de particuliere als in de openbare sector gewerkt en heeft ervaring met het aanmeten van gehoorapparaten en het geven van advies over gehoorapparaten. In haar huidige functie als klinisch audicien, voert ze testen uit met gebruikers waarbij de testpersonen gehoorapparaten testen die zich nog in de ontwikkelingsfase bevinden.