Hoortoestellen

Hoortoestellen

Een hoortoestel of gehoorapparaat kan iemand met een gehoorverlies beter laten horen. Maar het ene hoortoestel is het andere niet. Hier vindt u meer informatie over de verschillende soorten en categorieën hoortoestellen. Maar ook over de levensduur het onderhoud en natuurlijk de kosten van hoortoestellen.

Hoortoestellen zijn er in veel verschillende soorten. Welke geschikt voor is, is afhankelijk van uw gehoorverlies, de vorm van uw gehoorgang en uw voorkeuren.

AHO hoortoestel

Het AHO hoortoestel (achter-het-oor) is veruit de het meest bekende hoortoestel. Dit zijn de apparaten waar de geluidsversterker en de speaker zich achter het oor bevinden. Het geluid wordt via een slangetje naar het oor geleid. Dergelijke hoortoestellen zijn de laatste jaren sterk veranderd. Ze zijn veel kleiner en discreter geworden en zijn bijvoorbeeld in veel verschillende kleuren te verkrijgen. AHO hoortoestellen zijn voor bijna iedere vorm van gehoorverlies geschikt.

IHO hoortoestel

De afgelopen jaren is het IHO (in-het-oor) hoortoestel steeds populairder geworden. IHO hoortoestellen zijn apparaten die volledig in het oor worden gedragen en zo bijna onzichtbaar zijn. Er zit dan dus geen deel achter het oor, en er zijn geen slangetjes nodig om het geluid naar het oor te brengen. Doordat de techniek van deze hoortoestellen sterk verbeterd is in de afgelopen jaren, worden het steeds meer volwaardige alternatieven van de AHO hoortoestellen. Niet alleen is de versterking die met deze kleine toestellen gerealiseerd kan worden steeds beter, ook functionaliteiten zoals bluetooth connectiviteit zijn tegenwoordig mogelijk.

LIHO hoortoestel

Een bijzondere vorm van het AHO hoortoestel is het LIHO hoortoestel. Deze hoortoestellen hebben de versterker achter het oor zitten en de luidspreker in het oor. Door deze splitsing kan het gedeelte achter het oor nog kleiner en discreter worden gemaakt als bij een AHO toestel. Bovendien is de geluidskwaliteit beter doordat de speaker direct in het oor zit. Ook de LIHO hoortoestellen zijn voor bijna iedere vorm van gehoorverlies geschikt.

Lees meer over

Functionaliteiten hoortoestel

Een hoortoestel lijkt tegenwoordig een soort minicomputer vol met mogelijkheden. En als u beseft dat horen voor een groot deel een taak van de hersenen is, is het niet moeilijk voor te stellen dat een kleine computer in uw oor, uw gehoor flink kan helpen. Een modern hoortoestel is in staat om ruis en achtergrondgeluiden weg te filteren, zodat u alleen hoort wat u wilt horen. Maar ook een muziekprogramma behoort tot de mogelijkheden. Hiermee maakt u de geluidsbeleving optimaal voor het luisteren van muziek met uw hoortoestel.

Steeds meer hoortoestellen zijn voorzien van bluetooth connectiviteit. Dit maakt het mogelijk om te verbinden met andere apparaten zoals:

  • Smartphone (bellen, muziek luisteren en bedienen van hoortoestel)

  • TV (de TV perfect verstaan zonder het geluid harder te zetten)

  • Deurbel (overal in en om het huis de deurbel horen)

 

Lees meer over

In Nederland kennen we een uniform hoorprotocol. Daarbij worden hoortoestellen ingedeeld in vijf categorieën. Daarbij vormt een hoortoestel van categorie één de meest eenvoudige hooroplossing, en hoortoestellen van categorie 5 zijn juist meer complexe hooroplossingen. Op basis van een gestandaardiseerde test en vragenlijst kunt u worden ingedeeld in één van de categorieën. In iedere categorie zijn veel verschillende merken en soorten hoortoestellen te krijgen. Onze audicien kan daar samen met u een keuze uit maken. U kunt ook kiezen voor een hoortoestel buiten één van de categorieën. Dit zijn de allernieuwste toestellen met de meest geavanceerde technieken en functionaliteiten. Helaas worden deze hoortoestellen door de meeste verzekeraars niet vergoed.

Een vraag die wij vaak te horen krijgen is: "Wat kost nu een hoortoestel?". Helaas is daar geen eenduidig antwoord op te geven is. Het hangt af van de volgende factoren:

  • Welke categorie hoortoestel u aanschaft

  • Welke verzekeraar u heeft

  • Hoe u bent verzekerd

Wat we wel kunnen zeggen is dat de overheid heeft vastgesteld dat iedereen die volgens het hoorprotocol een hoortoestel nodig heeft, 75% van de kosten vergoed moet krijgen door de zorgverzekering. Er blijft dan een eigen bijdrage van 25% over.

Lees meer over de kosten van een hoortoestel op:

Hoortoestellen vervangen

Hoe lang uw hoortoestellen meegaan is afhankelijk van de ontwikkeling van uw gehoorverlies. Als uw gehoor binnen korte tijd snel achteruit gaat, zult u sneller aan een nieuw hoortoestel toe zijn dan wanneer uw gehoor stabiel blijft. Gemiddeld zien we dat mensen na ongeveer 5 jaar hun hoortoestel vervangen. Dit komt onder andere doordat u dan weer recht heeft op vergoeding van de zorgverzekeraar. Maar ook de vooruitgang in de techniek geeft vaak aanleiding om na 5 jaar voor een nieuw hoortoestel te kiezen. Net als bij de eerste aanschaf van een hoortoestel, heeft u ook bij vervanging de mogelijkheid om de nieuwe hoortoestellen vrijblijvend te testen voordat u ze aanschaft. Hiervoor maakt u eerst een afspraak voor een gehoortest.

Hoortest

Hoortoestellen onderhouden

Om gedurende de hele levensduur optimaal te kunnen profiteren van uw hoortoestellen, is het van belang om ze goed te onderhouden. Denk daarbij aan:

  • Eén keer per maand de filters vervangen

  • Eén keer per maand de domes (koepeltjes) vervangen

  • Tijdig de batterijen vervangen (hoortoestel geeft een signaal bij lege batterijen)

Daarnaast is het van belang minstens één keer per jaar naar uw Van Boxtel hoorwinkel te gaan om uw gehoor te meten, en uw hoortoestellen te laten nakijken. De audicien kan dan vaststellen of het hoortoestel nog optimaal functioneert en nog juist is ingesteld voor uw gehoorverlies.

Periodieke controle

van-boxtel-map

Met 54 winkels
altijd een audicien in de buurt

Zoek een winkel