Uw gehoor: Het leven is het waard om gehoord te worden

“Als je je gezichtsvermogen verliest, verlies je het contact met dingen. Als je je gehoor verliest, verlies je contact met mensen.”

Helen Adams

Horen is een belangrijk deel van het leven omdat het mensen met elkaar verbindt. Gehoorverlies kan ertoe leiden dat u het contact met de wereld om u heen verliest. Daarom doen wij er alles aan om er bij iedere klant achter te komen in wat voor wereld hij of zij leeft. Als wij weten welke rol geluid in zijn of haar leven speelt, kunnen wij ervoor zorgen dat zij in contact blijven en het meeste uit het leven halen.

Maak afspraak

1 op de 6 volwassenen ervaart enige mate van gehoorverlies

  • Onder volwassenen staat gehoorverlies op de derde plaats van veel voorkomende gezondheidsproblemen. Er zijn op dit moment miljoenen mensen die met gehoorverlies te kampen hebben.
  • Gehoorverlies kan tot isolement, depressie, cognitieve achteruitgang en dementie leiden. Het is belangrijk om op tijd met een behandeling te beginnen.

Lees meer over gehoorverlies

1 op de 5 volwassenen heeft gehoorverlies

Doe de online gehoortest

Twijfelt u over uw gehoor?

Doe dan nu de online gehoortest.

Door een aantal eenvoudige vragen te beantwoorden en een luistertest te doen, krijgt u direct een indicatie van uw hoorvermogen.
Online gehoortest

Uw hersenen werken harder dan uw oren

Of u nu in een café zit, een telefoongesprek voert of naar muziek luistert, uw hersenen filteren een hele stroom aan irrelevante geluiden uit zodat u zich kunt concentreren op de informatie die u wilt horen. Een gezond gehoor is in staat om laagfrequente geluiden te herkennen, zoals een contrabas, en hoogfrequente zoals het getsjilp van vogels.

Het kan zowel heel zachte geluiden aan, zoals het zoemen van een mug, als heel harde geluiden, zoals het starten van een straalmotor. En verder helpen uw hersenen te bepalen waar geluid vandaan komt en geven ze u een idee over de grootte van de ruimte waar u zich bevindt.

Gehoorverlies aanpakken is belangrijk

Hoe sneller u handelt, hoe sneller er een einde komt aan de zich ontwikkelende negatieve gevolgen van gehoorverlies, en hoe sneller u weer scherper gaat horen, vertrouwen krijgt en het heft weer in eigen handen kunt nemen. Vraag direct een gehoortest aan.

Maak een afspraak

Gehoorverlies door lawaai
Dit wordt vaak veroorzaakt door te grote blootstelling aan uiterst hard geluid. Dit vormt een bedreiging voor bijvoorbeeld het gehoor van militairen, peuterleidsters, fabrieksarbeiders en bouwvakkers, om maar een paar groepen te noemen. Rockconcerten en koptelefoons die te hard staan, kunnen ook gehoorschade veroorzaken. Daarom is het dragen van gehoorbescherming zo belangrijk wanneer je wordt blootgesteld aan excessief lawaai.
Perceptief gehoorverlies
Leeftijdgerelateerd gehoorverlies
Dit wordt veroorzaakt door de levenslange slijtage van het gehoorsysteem. De meest voorkomende symptomen zijn: moeite hebben met zachte stemmen en het verstaan van spraak bij achtergrondrumoer. Vaak merkt familie dit leeftijdgerelateerde gehoorverlies eerder op op dan de persoon met gehoorverlies zelf. Dit komt doordat het verlies zeer geleidelijk intreed, en doordat mensen zeer goed in staat zijn om het vroege gehoorverlies te compenseren.
Perceptief gehoorverlies
Tinnitus
Tinnitus is een symptoom van een onderliggende aandoening zoals gehoorverlies of gehoorbeschadiging. Voor sommige mensen kan dit een enorme impact op hun leven hebben. 80% van de mensen met tinnitus heeft ook in enige mate last van gehoorverlies zonder daar erg in te hebben; zij zouden daarom best eens baat kunnen hebben bij het dragen van hoortoestellen.
Tinnitus

'Sinds kort een gehoorapparaat bij van Boxtel hoorwinkels uit Meppel. Heel blij dat ik daar naar toe ben gegaan. Ik kan nu de vogels weer horen fluiten. Goede service en advies. Gewoon doen!!'

Griet Dekker