Uw gehoor: Het leven is het waard om gehoord te worden

“Als je je gezichtsvermogen verliest, verlies je het contact met dingen. Als je je gehoor verliest, verlies je contact met mensen.”

Helen Adams

Hoe werkt het gehoor?

Het menselijk gehoor is een wonder van de natuur. Maar hoe werkt het gehoor precies? Het antwoord op deze vraag gaan we hier beantwoorden. We leggen hoe we met ons gehoor ieder detail kunnen horen en hoe we de wereld om ons heen kunnen ervaren.

De werking van het gehoor

De werking van het gehoor is een complex proces en bestaat uit verschillende onderdelen. Samengevat vangt het oor geluiden op met de oorschelp en leidt de geluidsgolven via de gehoorgang naar het trommelvlies. Het trommelvlies zet deze geluiden om in trillingen en geeft deze door aan de vloeistof in het slakkenhuis. Vervolgens worden er signalen doorgegeven naar de hersenen en die signalen zijn geluidsprikkels. Zo werkt ons gehoor!


De anatomie van het oor

Voordat we de werking van het gehoor gaan bespreken, moeten we eerst weten hoe het oor eruit ziet. Een oor bestaat uit 3 onderdelen:

  • Het buitenoor
  • Het middenoor
  • Het binnenoor

Ieder onderdeel van het oor speelt een cruciale rol in het proces van horen.

Het belang van goede hoorzorg

Nu we weten hoe het gehoor werkt, is het gemakkelijk te begrijpen waarom het zo belangrijk is om voor onze oren te zorgen. Regelmatige gehoortesten en het dragen van gehoorbescherming in lawaaierige omgevingen zijn slechts enkele van de manieren waarop we ons gehoor kunnen beschermen.

Bij Van Boxtel Hoorwinkels zijn we toegewijd aan het bieden van uitstekende gehoorzorg. Of u nu een gehoortest nodig heeft, op zoek bent naar een nieuw gehoorapparaat, of gewoon meer wilt weten over hoe het gehoor werkt, ons team van deskundige audiciens staat klaar om u te helpen.

1 op de 6 volwassenen ervaart enige mate van gehoorverlies

  • Onder volwassenen staat gehoorverlies op de derde plaats van veel voorkomende gezondheidsproblemen. Er zijn op dit moment miljoenen mensen die met gehoorverlies te kampen hebben.
  • Gehoorverlies kan tot isolement, depressie, cognitieve achteruitgang en dementie leiden. Het is belangrijk om op tijd met een behandeling te beginnen.

Lees meer over gehoorverlies

1 op de 5 volwassenen heeft gehoorverlies

Gehoorverlies aanpakken is belangrijk

Hoe eerder u handelt, hoe beter dit is voor u en uw gehoor. Hierdoor voorkomt u de risico's van onbehandeld gehoorverlies. Ervaart u gehoorverlies? Wellicht kan een gratis gehoortest voor duidelijkheid zorgen.

Maak een afspraak

Gehoorverlies door lawaai
Vaak veroorzaakt door té harde geluiden, zoals: harde muziek, gereedschap, harde knallen.
Perceptief gehoorverlies
Gehoorverlies door ouderdom
Veroorzaakt door slijtage aan één of meerdere onderdelen  de werking van uw gehoor. 
Perceptief gehoorverlies
Gehoorverlies door tinnitus
Mensen met tinnitus kunnen ook last hebben van gehoorverlies.
Tinnitus

'Sinds kort een gehoorapparaat bij van Boxtel hoorwinkels uit Meppel. Heel blij dat ik daar naar toe ben gegaan. Ik kan nu de vogels weer horen fluiten. Goede service en advies. Gewoon doen!'

Griet Dekker