Gehoorapparaat kopen

Gehoorapparaat kopen

Een goed gehoor is enorm waardevol. Als je gehoorproblemen ervaart, kan een hoortoestel de oplossing bieden. Een hoortoestel kopen is daarom een belangrijke beslissing.

Ben jij jezelf aan het oriënteren op een gehoorapparaat en wil je wellicht een gehoorapparaat kopen? Gebruik dan deze handige tips en tricks om wegwijs te worden in het aankoopproces van hoortoestellen.

Bekijk 0 euro actie

Gehoorapparaten kopen: waar moet je rekening mee houden?

Er zijn een aantal elementen waar je rekening mee moet houden tijdens het kopen van gehoorapparaten. Hier gaan we dieper in op deze elementen en geven we je extra tips om een hoortoestel te kopen. Daarnaast vind je hier een duidelijk rekenvoorbeeld voor de aanschaf van 1 of 2 hoortoestellen.

De elementen om weloverwogen een gehoorapparaat te kopen:

 1. De keuze tussen een zorgtoestel of vrije markt hoortoestellen
 2. Zorgverzekering, dekking, eigen risico en de eigen bijdrage
 3. Aanbiedingen bij kopen van hoortoestellen: Rekenvoorbeeld
 4. De vrije markt en hoortoestellen met de nieuwste technologie
 5. Service inbegrepen of niet

1. De keuze tussen zorgtoestel of vrije markt hoortoestellen

Als je een gehoorapparaat gaat kopen kom je als eerst uit bij de vraag of je een zorgtoestel wilt aanschaffen of dat je een gehoorapparaat uit de vrije markt wilt kopen. 

De prijs van een gehoorapparaat is uiteraard afhankelijk van het type gehoorapparaat dat je kiest. Een gehoorapparaat dat wordt vergoed door de zorgverzekering kost minder, mede doordat deze deels of helemaal wordt vergoed. Wij noemen hoortoestellen die worden vergoed; zorgtoestellen. Dit zijn adequate gehoorapparaten die je in de basis helpen bij jouw gehoorverlies.

Wanneer je voor een vrije markt gehoorapparaat kiest, vervalt in veel gevallen de vergoeding van de zorgverzekeraar. De kosten zijn daarmee volledig voor eigen rekening. Daartegenover staat volledige keuzevrijheid, want voor vrije markt hoortoestellen zijn geen richtlijnen opgesteld vanuit jouw zorgverzekeraar. Bovendien, als je kiest voor een hoortoestel met de nieuwste technologie, kunnen vrije markt toestellen een betere en volledige luisterervaring bieden. 

Het verschil tussen zorgtoestellen en vrije markt gehoorapparaten kan erg complex zijn als je jezelf er voor het eerst in verdiept. Wij raden dus aan om je hier goed over in te lezen.

2. Zorgverzekering, vergoeding en eigen risico bij zorgtoestellen

Als je een keuze hebt gemaakt tussen een zorgtoestel of een vrije markt toestel en je kiest voor een zorgtoestel, dan koop je een hoortoestel met vergoeding van je zorgverzekeraar. In dat geval wil je natuurlijk weten wat jouw zorgverzekeraar precies vergoedt. Ook de vergoeding van zorgtoestellen kan erg complex zijn. Daarom proberen we het zo eenvoudig mogelijk uit te leggen.

In het geval van een basisverzekering dekken zorgverzekeraars tot 75% van de kosten van een zorgtoestel. Dat betekent dat de overige 25% van de kosten voor jouw eigen rekening zijn. Deze overige 25% noemen we de eigen bijdrage. Sommige aanvullende verzekeringen dekken 100% van de kosten. Controleer daarom jouw verzekeringspolis.

Daarnaast hebben we in het Nederlandse verzekeringsstelsel het wettelijk verplichte eigen risico (niet te verwarren met de eigen bijdrage). Deze bedraagt minimaal € 385,-, afhankelijk van jouw verzekeringspolis. Wanneer je het eigen risico al hebt betaald bij een andere zorgaankoop binnen hetzelfde kalenderjaar, dan hoef je het eigen risico niet meer te betalen.

Kortom, ook de vergoeding voor hoortoestellen is erg complex. Daarom adviseren wij om bij het kopen van gehoorapparaten vooraf je zorgverzekeringspolis erop na te slaan en daarnaast is het aan te raden om de uitgebreide uitleg van vergoedingen bij hoortoestellen in te zien.

Gehoorapparaat kopen

3. Aanbiedingen op zorgtoestellen: rekenvoorbeeld

Sommige audiciensketens kiezen ervoor om zorgtoestellen voordeliger aan te bieden. Door de komst van deze aanbiedingen gaan veel mensen met gehoorverlies een gehoorapparaat kopen. Ook wij hebben een aantrekkelijke aanbieding voor gehoorapparaten: Wij betalen voor zorgtoestellen de kosten die jouw zorgverzekeraar niet vergoed − bekijk 0 euro actiepagina. Aanbiedingen voor zorgtoestellen vergen door de vergoeding van zorgverzekeraars voor hoortoestellen wat extra aandacht. Daarom hebben we hier een overzichtelijk rekenvoorbeeld gemaakt. Dit rekenvoorbeeld kan je helpen als je een hoortoestel wilt kopen.

Rekenvoorbeeld
Stel je hebt net een gehoortest gedaan bij één van onze audiciens. Uit de gehoortest blijkt dat je gehoorverlies hebt en dat een hoortoestel nuttig voor je gehoor kan zijn. Je komt in aanmerking voor vergoeding van de zorgverzekeraar en je kiest ervoor om een zorgtoestel te kopen. De hoortoestellen die bij jouw gehoorverlies passen kosten bijvoorbeeld € 700,- per stuk. Je bent niet aanvullend verzekerd, dus de zorgverzekering vergoedt 75% van de kosten en daardoor komt de eigen bijdrage (de resterende 25%) neer op 175 euro. Daarnaast is je eigen risico € 385,- en dit heb je nog niet eerder verbruikt dat jaar. Dan is de opbouw van de prijs als volgt:


 

 

1 toestel

2 toestellen

 

Prijs hoortoestel(len)

700,-

1400,- 

 

75% vergoeding uit basisverzekering 

525,-

1050,- 

-

Eigen bijdrage (Resterende 25%)

175,-

350,- 

 

Korting 0 euro actie bij Van Boxtel

175,-

350,- 

-

Je betaalt aan Van Boxtel 

0,-

0,- 

 

Eventuele kosten eigen risico 

385,-

385,- 

+

Totale kosten inclusief eigen risico 

385,-

385,- 

 


Normaal gesproken betaal je de eigen bijdrage en het eigen risico (indien je dit nog moet voldoen), maar bij de 0 euro actie wordt de eigen bijdrage (de resterende 25%) volledig door ons betaald.

Let wel, het eigen risico betaal je aan je zorgverzekering, maar wordt wel in onze hoorwinkels verrekend. Ben je verzekerd bij Achmea? Dan ben je geen eigen risico verschuldigd.

4. De vrije markt en hoortoestellen met de allernieuwste technieken

Zoals we eerder al vertelden moet je bij de aanschaf van gehoorapparaten een keuze maken tussen zorgtoestellen en vrije markt gehoorapparaten. Mocht je een vrije markt gehoorapparaat willen kopen? Dan kom je vaak niet in aanmerking voor vergoeding van je zorgverzekering. Daarom is het extra belangrijk om je hier goed in te verdiepen. Om de volledige uitleg te geven, kijken we eerst naar zorgtoestellen.

Om aanspraak te maken op de vergoeding van je zorgverzekeraar bij hoortoestellen, ben je genoodzaakt om een hoortoestel te kiezen op basis van het Hoorprotocol. Het Hoorprotocol brengt jouw gehoorverlies in kaart en categoriseert daarmee jouw zorgbehoefte. Het beperkt hiermee jouw keuzevrijheid, want er zijn maar een beperkt aantal hoortoestellen beschikbaar per categorie. Diezelfde hoortoestellen zijn daarentegen ook beschikbaar op de vrije markt, alleen komen ze voor eigen rekening. Omdat je bij een vrije markt aankoop niet gebonden bent aan de categorieën van het Hoorprotocol, heb je daarbij wél de volledige keuzevrijheid. 

Nu denk je bij jezelf: Maar waarom zou ik kiezen voor volledige keuzevrijheid als adequaat hoortoestel ook wordt vergoed? Dat is een terechte vraag en dat hangt volledig af van jouw wensen en behoeften als hoortoesteldrager. Wil je een adequate hooroplossing dat aansluit op jouw zorgbehoefte? Dan is het aan te raden om het Hoorprotocol te volgen. Hiermee ben je verzekerd van een hoortoestel die voldoet aan jouw zorgbehoefte en bovendien ontvang je vergoeding als je het hoorprotocol volgt. Tóch zijn er enkele situaties wanneer men kiest voor een vrije markt aankoop.

Redenen om een vrije markt hoortoestel te kopen

 • Je kiest voor volledige keuzevrijheid
  Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat je door het Hoorprotocol wordt ingedeeld in de laagste categorie, maar toch een hoortoestel uit de hoogste categorie wilt hebben.
 • Als je in de afgelopen 5 jaar al eens je recht op vergoeding hebt gebruikt
  Dit komt zelden voor, maar je zou bijvoorbeeld je zorgtoestellen kwijt kunnen raken. Omdat je binnen 5 jaar na de aankoop nog geen nieuwe recht op vergoeding hebt vanuit de zorgverzekeraar, ben je verplicht tot een vrije markt aankoop.
 • Als je een hoortoestel wilt met de allernieuwste technologie
  Deze hoortoestellen zijn niet opgenomen in het Hoorprotocol en zijn daarmee sowieso een vrije markt aankoop

In onze ervaring kiezen de meeste mensen voor een vrije markt aankoop als zij interesse hebben in hoortoestellen met de nieuwste technologie. Zij willen het nieuwste van het nieuwste hoortoestel waardoor ze één van de beste luisterervaringen van een hoortoestel mogen verwachten. Wij adviseren zelf om een vrije markt hoortoestel te testen zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Wil jij graag een vrije markt hoortoestel kopen, of hoortoestellen met de nieuwste technologie proberen? Dan adviseren wij om dit aan te geven bij jouw audicien.

5. Gehoorapparaat aanschaffen: is service inbegrepen of niet?

Bij Van Boxtel hoorwinkels is de service altijd inbegrepen, dit betekent dat je bij ons niet betaalt voor een extra bijstelling aan jouw toestel. Wanneer jij je hoortoestellen al enige tijd draagt, is het mogelijk dat de instellingen van je hoortoestel niet meer optimaal zijn voor jouw situatie. Dit kan komen doordat jouw persoonlijke omstandigheden zijn veranderd of omdat je gehoor onverhoopt achteruit is gegaan. Wanneer dit het geval is kun je gewoon terecht bij een Van Boxtel audicien voor een bijstelling aan je hoortoestel. Ook wanneer jij je proefperiode net hebt afgerond en toch nog niet helemaal tevreden bent, stellen wij het hoortoestel kosteloos bij.

Ook voor het vervangen van filters, domes en andere verbruiksartikelen kun je bij ons terecht. Met onze online hoortoestelsupport kun je dit gemakkelijk zelf zonder dat je naar ons hoeft te komen. Lukt het toch niet helemaal, of heb je liever dat wij het voor je doen? Geen probleem, je bent altijd terecht in onze winkel tijdens het inloopuur. Wanneer je geen servicepakket hebt, betaal je wel voor verbruiksartikelen zoals filters, batterijen en reinigingsdoekjes.

Voordeel en pakketten

Gehoorapparaten kopen

Vraag een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan

Stap 1 van 5

Wat is inbegrepen in de prijs als je gehoorapparaten bij ons koopt?

Wanneer je een gehoorapparaat in een Van Boxtel hoorwinkel koopt, krijg je meer dan een gehoorapparaat van hoge kwaliteit. Je krijgt ook het volgende:

 1. Een gehoortest en consult met een triage audicien
 2. Een gepersonaliseerde aanpassing van een gehoorapparaat
 3. Gratis reiniging en bijstellingen in de loop van de tijd
 4. Gratis proefperiode, volledige garantie en jaarlijkse onderhoudscontrole
 5. Hightech mogelijkheden (smartphone- en app-connectiviteit)
 6. Declaratie van jouw toestellen bij je zorgverzekeraar

 

Boek een gratis gehoortest