Afbeelding van verschillende soorten verzekeringsdekking voor gehoorapparaten
Vergoedingen voor een gehoorapparaat in 2024

Vergoeding voor een gehoorapparaat

Het aankoopproces van hoortoestellen is complex, mede door de gehoorapparatenvergoeding. Dat heeft extra uitleg nodig en daarom geven wij hier antwoord op de volgende vragen: Worden gehoorapparaten vergoedt door mijn zorgverzekeraar? En wat wordt vergoedt door de zorgverzekering bij de aankoop van gehoorapparaat?

In de basis worden hoortoestellen vergoedt door jouw zorgverzekering, maar er zijn enkele uitzonderingen op deze regel. We zetten het hier voor jou op een rij. 

Worden gehoorapparaten vergoed door mijn zorgverzekering in 2024?

Om gelijk tot de kern te komen, geven we direct antwoord op deze vraag. Het korte antwoord is: Ja, gehoorapparaten worden vergoedt door zorgverzekeraars. Er zitten echter wel wat haken en ogen aan, want niet elk gehoorapparaat wordt vergoedt. Daarom gaan we dieper in op de werking van de vergoeding voor gehoorapparaten.

Hoe werkt de vergoeding voor een gehoorapparaat?

Wij hebben afspraken met bijna alle Nederlandse zorgverzekeraars waardoor je, ongeacht bij welke zorgverzekeraar bent aangesloten, aanspraak kunt maken op een vergoeding voor een gehoorapparaat. Jouw gehoorverlies wordt ingedeeld in een categorie en op basis daarvan bepaalt jouw zorgverzekeraar hoe hoog de vergoeding is. De hoogte is dus afhankelijk van de complexiteit van het geconstateerde gehoorverlies. 

Om de vraag “Hoe werkt de vergoeding voor gehoorapparaten?” goed te kunnen beantwoorden, moeten we kijken naar het Hoorprotocol. Dit protocol is het resultaat van de afspraken tussen audiciens, audiologen, wetenschappers en zorgverzekeraars.

Het Hoorprotocol in het kort

Een eenvoudige uitleg van het Hoorprotocol

Alle audiciens in Nederland werken aan de hand van het Hoorprotocol. Het is een initiatief van audiciens, audiologen en wetenschappers om de kwaliteit van hooroplossingen te waarborgen. Het Hoorprotocol zorgt er dus voor dat iedereen, ongeacht bij welke audicien, een adequate hooroplossing aangeboden krijgt.

Hoe ziet de procedure van het Hoorprotocol eruit?

De procedure werkt als volgt:

 1. Je maakt een afspraak voor een gehoortest bij een audicien.
 2. Vervolgens vul je een vragenlijst in waarin je aangeeft in welke situaties je iets aan je gehoor merkt.
 3. Daarna doe je een gehoortest in één van onze winkels.
 4. De antwoorden van de vragenlijst en de uitslag van de gehoortest plaatsen jouw gehoorverlies in een categorie.
 5. Je kiest samen met de audicien een hoortoestel uit de desbetreffende categorie en probeert deze uit
 6. Aan het eind van de proefperiode vul je wederom een vragenlijst in zodat we kunnen bepalen of het hoortoestel waardevol is voor jouw gehoor.

Door deze werkwijze ben je er van verzekerd dat je een eerlijke en objectieve diagnose van je gehoorverlies krijgt. Daarnaast krijg je de zekerheid dat je een adequate hooroplossing hebt die in staat is te voldoen aan jouw gehoorverlies.

Hoorprotocol is een vereiste om aanspraak te maken op de vergoeding voor een gehoorapparaat van jouw zorgverzekeraar.

Hoorprotocol

De categorieën van het Hoorprotocol

Aan de hand van het Hoorprotocol wordt jouw zorgbehoefte ingedeeld in één van de vijf categorieën – waarin categorie 1 de laagste is en 5 de hoogste categorie. Per categorie zijn er tal van gehoorapparaten beschikbaar en daarmee is het voor de audicien eenvoudig te bepalen welke hoortoestellen geschikt zijn voor jouw gehoor. Voor het gemak zetten we de vijf categorieën onder elkaar:

 • Categorie 1 gehoorapparaat: Geschikt voor mensen met milde gehoorproblemen. Het gehoorverlies is het minst complex en behoeft niet de meest uitgebreid functionaliteiten van een gehoorapparaat. Vaak is dit het meest betaalbare segment aan gehoorapparaten.
 • Categorie 2 gehoorapparaat: Geschikt voor mensen met matige hoorproblemen.
 • Categorie 3 gehoorapparaat: Geschikt voor mensen met serieuze hoorproblematiek.
 • Categorie 4 gehoorapparaat: Geschikt voor mensen met zwaarder gehoorverlies.
 • Categorie 5 gehoorapparaat: Geschikt voor mensen met ernstiger gehoorverlies. Het gehoorverlies is het meest complex om te verhelpen en behoeft vaak de geavanceerdere opties van een hoortoestel. Dit is het wat duurdere segment aan gehoorapparaten.

Hoe hoog is de hoortoestel vergoeding?

Vergoeding hoortoestellen — Hoe zit dat nou precies?Hoortoestellen zijn in Nederland opgenomen in de basisverzekering en daardoor krijgt iedereen die in Nederland is verzekerd minstens 75% van de kosten vergoed. Bij een aanvullende zorgverzekering kan deze vergoeding oplopen tot wel 100%.

Sla je verzekering erop na om te zien of jouw hoortoestellen (volledig) worden vergoed door je zorgverzekeraar. De makkelijkste manier om dit te weten te komen is door je zorgverzekeringsgegevens te raadplegen of door contact op te nemen met jouw zorgverzekeraar voor meer informatie over jouw zorgverzekering.

Heb je op voorhand nog meer vragen over de verrekening van de vergoeding hoortoestellen en de prijs van een gehoorapparaat? Kijk dan op de pagina: wat kost een gehoorapparaat?

Hoe hoog is de vergoeding voor gehoorapparaten

Verschilt de hoortoestelvergoeding per categorie?

In principe verschilt de vergoeding voor een hoortoestel niet per categorie. Hiermee willen we zeggen dat een categorie 1 hoortoestel wordt vergoedt voor minimaal 75% en dit niet anders is voor gehoorapparaten uit categorie 2, 3, 4 of 5. De overige 25% noemen wij de eigen bijdrage en deze komt voor eigen rekening. In enkele gevallen wordt de eigen bijdrage ook vergoedt door de zorgverzekeraar. Neem hiervoor contact op met jouw zorgverzekeraar of controleer je verzekeringspolis.

Je gaat echter wel verschil zien als je dit uitdrukt in euro's. Zoals we eerder hebben benoemd is een categorie 1 hoortoestel betaalbaarder dan een categorie 5 toestel. Met een rekenvoorbeeld wordt het duidelijk dat je uiteindelijk meer eigen bijdrage betaald voor een categorie 5 toestel dan een hoortoestel uit categorie 1:

 • Categorie 1: € 400,- minus 75% vergoeding = € 100,- eigen bijdrage
 • Categorie 5: € 1000,- minus 75% vergoeding = € 250,- eigen bijdrage

In dit rekenvoorbeeld hebben we gebruik gemaakt van fictieve hoortoestelprijzen. Het is enkel ter illustratie van de werking van hoortoestelvergoedingen.

Wanneer recht op vergoeding voor gehoorapparaten? 

Biedt jouw zorgverzekering een vergoeding hoortoestel aan?

Het recht op vergoeding voor een hoortoestel vanuit de zorgverzekering hangt af van een aantal factoren:

 • Je bent verzekert bij een aangesloten, Nederlandse zorgverzekeraar;
 • Je hebt aan minstens één oor minimaal 35 decibel (dB) gehoorverlies;
 • Je gaat naar een gecontracteerde, Nederlandse audicienswinkel, zoals ons;
 • Je hebt de afgelopen vijf jaar niet eerder een vergoeding voor een hoortoestel ontvangen.
Wanneer krijg ik vergoeding voor gehoorapparaten

Welke hoortoestellen worden vergoed?

Naast de gehoorapparaten uit de eerdergenoemde categorieën bestaan er ook vrije markt hoortoestellen. Het vrije markt segment, wordt helaas niet vergoed door zorgverzekeraars. Het is daarom goed om bewust te zijn van het verschil tussen zorg en vrije markt hoortoestellen.

De vergoeding gehoorapparaat basisverzekering bedraagt 75%, maar daar kun je enkel aanspraak op maken als je voor een zorgtoestel uit één van de vijf categorieën gaat. Daarnaast dien je naar een gecontracteerde audicien te gaan.

De hoortoestelvergoeding uit de basisverzekering valt onder het eigen risico. Als deze nog niet (volledig) is aangesproken binnen één jaar, dien je het eigen risico bij de aanschaf van een hoortoestel te voldoen.

op welk hoortoestel krijg ik vergoeding

Wij werken samen met alle zorgverzekeraars in 2024

Van Boxtel hoorwinkels werkt samen met alle zorgverzekeraars in Nederland. Dat betekent dat ongeacht hoe je verzekerd bent in het jaar 2024, je altijd bij ons terecht kunt voor vergoeding hoortoestellen. Met onze samenwerkingscontracten proberen wij gehoorapparaten zo toegankelijk mogelijk voor je te maken en weet je zeker dat jouw zorgverzekering een vergoeding hoortoestel aanbiedt.

Door de nauwe samenwerking kunnen wij je ondersteunen bij het uitzoeken van jouw vergoedingsmogelijkheden. Onze audiciens helpen je graag op weg met de vergoeding voor je volgende paar hoortoestellen.


Kiezen zorgverzekering voor vergoeding hoortoestellen

Mocht je al aan het oriënteren zijn op hoortoestellen, dan is het slim om jouw zorgverzekering hierop aan te laten sluiten. Bij het kiezen van een zorgverzekering kan je op een aantal zaken letten. Hieronder hebben we een aantal vragen op een rij gezet en daarnaast raden we je ook aan om de video te bekijken.

 1. Dekt mijn zorgverzekering de kosten van gehoorapparaten?
 2. Welke opties heb ik als ik mijn zorgverzekering wil aanpassen om in aanmerking te komen voor een (volledige) vergoeding?
 3. Zijn er voorwaarden van de zorgverzekering verbonden aan het laten vergoeden van gehoorapparaten waarvan ik op de hoogte moet zijn?
 4. Welk bedrag wordt er precies gedekt wanneer ik gehoorapparaten koop?
 5. Is mijn zorgverzekering beperkt tot specifieke merken of modellen gehoorapparaten?
 6. Krijg ik de vergoeding vanuit de basisverzekering voor of na het afrekenen van de hoortoestellen? En kan ik dit ergens declareren?