Afbeelding van verschillende soorten verzekeringsdekking voor gehoorapparaten
Alle informatie over vergoedingen

Gehoorapparaat vergoeding zorgverzekering

Dekt uw zorgverzekering de kosten van uw gehoorapparaten? En wat is die gehoorapparaat vergoeding precies? Over het algemeen worden gehoorapparaten gedekt door de zorgverzekering, maar er zijn uitzonderingen op de vergoeding van een gehoorapparaat. We zetten het hier voor u op een rij. 

Dekt mijn ziektekostenverzekering mijn gehoorapparaat?

Gehoorapparaten worden vergoed vanuit jouw ziektekostenverzekering, maar er zijn uitzonderingen en voorwaarden aan verbonden. In Nederland krijg je de vergoeding voor een hoortoestel vanuit je zorgverzekering op basis van het Keuzeprotocol Hoorzorg.

Mensen die hun gehoor willen verbeteren met gehoorapparaten worden door dit protocol ingeschaald in één van de categorieën: 1 tot en met 5. De uiteindelijke categorie hangt af van vragenlijsten en de uitslag van de gehoortest. Door deze werkwijze ben je ervan verzekerd dat je een eerlijke en objectieve diagnose van jouw gehoorverlies krijgt. De gehoorapparaten vergoeding die je krijgt van jouw ziektekostenverzekering is gebaseerd op de categorie waarin je bent ingedeeld.


Hoeveel krijg ik vergoed voor mijn hoortoestel?

Hoortoestellen zijn in Nederland opgenomen in de basisverzekering en daardoor krijgt iedereen die in Nederland is verzekerd minstens 75% van de kosten vergoed. Bij een aanvullende zorgverzekering kan deze vergoeding oplopen tot wel 100%. 

Sla je verzekering erop na om te zien of je dekking heeft voor gehoorapparaten. De makkelijkste manier om dit te weten te komen is door jouw zorgverzekeringsgegevens te raadplegen of door je zorgverzekeraar te bellen voor meer informatie over jouw zorgverzekering.

Heb je op voorhand nog meer vragen over de verrekening van de vergoeding hoortoestellen en de prijs van een gehoorapparaat? Kijk dan op de pagina: wat kost een gehoorapparaat?


Verschilt de vergoeding per categorie hoortoestel?

In principe verschilt de vergoeding voor een hoortoestel niet per categorie. Zoals je al kon lezen is het vooral belangrijk dat je een hoortoestel aanschaft uit de categorie waar je bent ingedeeld. Kies je ondanks dat je bij categorie 3 bent ingedeeld voor een hoortoestel uit categorie 4, 5 of premium hoortoestel? Dan moet je zelf voor de kosten opdraaien.

De vergoeding voor een hoortoestel categorie 5 is ook minimaal 75%, net als de vergoeding voor een hoortoestel categorie 4. De overige 25% moet je dus zelf betalen. Afhankelijk van hoe je verzekerd bent, wordt ook een deze overige 25% door de verzekeraar vergoedt.


Wanneer heb je recht op een (gedeeltelijke) vergoeding voor je gehoorapparaten?

Het recht op vergoeding voor een hoortoestel vanuit de zorgverzekering hangt af van een aantal factoren:

  • Je bent verzekert bij een aangesloten, Nederlandse zorgverzekeraar;
  • Je hebt aan minstens één oor minimaal 35 decibel (dB) gehoorverlies;
  • Je gaat naar een gecontracteerde, Nederlandse audicienswinkel, zoals ons;
  • Je heeft de afgelopen vijf jaar niet eerder een vergoeding voor een hoortoestel ontvangen.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een zorgverzekering?

Bij het kiezen van een zorgverzekering kan je op een aantal dingen letten. Zeker als je hierbij rekening houdt met de aanschaf van een hoortoestel. Daarover kunnen we je nog wel meer vertellen. In deze video wordt duidelijk uitgelegd waar je op moet letten:

Tijdelijke 0 euro actie

U betaalt momenteel 0 euro bij Van Boxtel hoorwinkels*

Zoals hierboven staat omschreven dekt de basisverzekering 75% van uw nieuwe hoortoestel(len), mits u recht heeft op vergoeding. Dat wil zeggen dat 25% nog voldaan moet worden. Maar we hebben goed nieuws!

Tot en met 31 december 2023 loopt onze 0 euro actie waardoor u nog voordeliger uit bent. *Kijk voor meer informatie en de voorwaarden op onze actiepagina.

Ga naar actiepagina

Welke hoortoestellen worden vergoed?

Naast de gehoorapparaten uit de eerdergenoemde categorieën bestaan er ook nog buitencategorie hoortoestellen. Buitencategorie hoortoestellen, ook wel het premium of het vrije markt segment, worden helaas niet vergoed door zorgverzekeraars. Het is daarom goed om bewust te zijn van het verschil tussen categorie en premium hoortoestellen.

De vergoeding gehoorapparaat basisverzekering bedraagt 75%, maar dit is alleen wanneer u naar een gecontracteerde audicien gaat als Van Boxtel hoorwinkels. Ook dan wordt alleen een hoortoestel uit de juiste categorie voor uw gehoor vergoed. Daarnaast is het belangrijk dat u naar een audicien gaat waar uw zorgverzekeraar op is aangesloten.

De vergoeding hoortoestel basisverzekering valt onder het eigen risico. Als deze nog niet (volledig) is aangesproken binnen één jaar, dient u bij de aanschaf van een hoortoestel uw eigen risico te voldoen.

op welk hoortoestel krijg ik vergoeding
Arts praat met echtpaar die naar gehoorapparaten kijkt

Leer de vergoeding voor gehoorapparaten kennen

We staan voor u klaar om u te helpen bij uw vragen over de dekking van uw zorgverzekering óf als u andere vragen heeft over het aanschaffen van een gehoorapparaat.

Praat met onze klantenservice Zoek een hoorwinkel

Wij werken samen met álle zorgverzekeraars in 2023

Van Boxtel hoorwinkels werkt samen met alle zorgverzekeraars in Nederland. Dat betekent dat ongeacht hoe u verzekerd bent in het jaar 2023, u altijd bij ons terecht kunt voor hoortoestellen. Op deze manier proberen wij gehoorapparaten zo toegankelijk mogelijk voor u te maken.

Door de nauwe samenwerking kunnen wij u ondersteunen bij het uitzoeken van uw vergoedingsmogelijkheden. Wij helpen u graag om uw vergoeding in kaart te brengen.


Hier zijn enkele vragen die u moet stellen wanneer u met uw zorgverzekeraar praat over de vergoeding van gehoorapparaten:

  1. Dekt mijn zorgverzekering de kosten van gehoorapparaten?
  2. Welke opties heb ik als ik mijn zorgverzekering wil aanpassen om in aanmerking te komen voor een (volledige) vergoeding?
  3. Zijn er voorwaarden van de zorgverzekering verbonden aan het laten vergoeden van gehoorapparaten waarvan ik op de hoogte moet zijn?
  4. Welk bedrag wordt er precies gedekt wanneer ik gehoorapparaten koop?
  5. Is mijn zorgverzekering beperkt tot specifieke merken of modellen gehoorapparaten?
  6. Krijg ik de vergoeding vanuit de basisverzekering voor of na het afrekenen van de hoortoestellen? En kan ik dit ergens declareren?

U kunt ons altijd bellen of een bezoek brengen aan een van onze audiciens. Wij kunnen u helpen de verzekeringsopties voor gehoorapparaten te begrijpen.

Vrouw krijgt gehoorapparaat aangepast

Neem contact met ons op als u vragen heeft over de vergoeding van hoortoestellen

Onze experts kunnen u helpen met uw vragen over de vergoedingsmogelijkheden voor gehoorapparaten. Geef uw contactgegevens door en we nemen contact met u op om uw mogelijkheden te bespreken en om te zien hoe we u kunnen helpen.

Liever uw mobiele telefoonnummer doorgeven? Klik hier.

Heeft u geen mobiel telefoonnummer? Klik hier.