hearing-loss-introbanner

Wat is gehoorverlies

Als mensen moeite hebben om spraak te verstaan of bepaalde geluiden te horen, spreken we over gehoorverlies.

Sommige mensen worden geboren met een verminderd gehoor, maar de meeste mensen ontwikkelen gehoorverlies naarmate ze ouder worden. Omdat het gehoor één van onze belangrijkste zintuigen is, is het van groot belang tijdig een hooroplossing te zoeken bij gehoorverlies.

Doe de online gehoortest

Twijfelt u over uw gehoor? Doe dan nu de online gehoortest.
Door een aantal eenvoudige vragen te beantwoorden en een luistertest te doen, krijgt u direct een indicatie van uw hoorvermogen.

Online gehoortest

hearing-loss-related-worries

Mensen met gehoorverlies vinden een omgeving met veel achtergrondgeluiden vaak lastig, denk bijvoorbeeld aan een restaurant of andere openbare gelegenheid. Vaak hebben zij moeite om hoge tonen te horen. Dit zorgt ervoor dat mensen met gehoorverlies de klanken  ‘s’, ‘f’ en ‘sh’ moeilijk verstaan. Hierdoor is deelname aan een gesprek vaak erg vermoeiend. Deze factoren vormen een belangrijke reden dat mensen met gehoorverlies in een sociaal isolement raken.

Lees meer over

Feiten over gehoorverlies

De diagnose gehoorverlies wordt doorgaans gesteld als iemand een geluid van 25 decibel in ten minste één oor niet meer kan horen tijdens een hoortest. Gehoorverlies is er in vele gradaties, van licht slechthorend tot zwaar slechthorendheid. De classificatie zwaar slechthorend wordt gegeven bij een verlies van 70 tot 90 dB.

Sommige mensen kunnen met één oor duidelijk beter horen dan met het andere. Gehoorverlies aan één oor wordt unilateraal (eenzijdig) gehoorverlies genoemd. Ongeveer 69% van alle hoortoestelgebruikers maakt gebruik van twee toestellen.

 • Gehoorverlies statistieken

 • Ongeveer 1 op de 6 mensen heeft op dit moment gehoorverlies (dat komt neer op 1.1 miljard mensen)

 • Bij de leeftijd van 65 jaar heeft 1 op de 3 mensen last van gehoorverlies

 • Gehoorverlies is het derde meest voorkomende gezondheidsprobleem bij volwassenen

 • Ongeveer 17,5% van Nederlandse kinderen tussen de 9 en 11 jaar heeft een bepaalde mate van gehoorverlies

 • Het duurt tot wel 7 jaar voordat mensen iets laten doen aan hun gehoorverlies

Maak een afspraak voor een gratis gehoortest

Gehoortest

hearing-loss-types-of-hearing-loss

Vormen van gehoorverlies

Gehoorproblemen kunnen van lichte, matige of zware aard zijn. Mensen met een zwaar gehoorverlies kunnen niet of nauwelijks nog deelnemen in een gesprek. Het is mogelijk om gehoorverlies te ontwikkelelen in één oord, maar meestal treed het op bij beide oren. Afhankelijk van de oorzaak kan het gehoorverlies licht of zwaar, tijdelijk of permanent zijn. Acuut gehoorverlies treed normaliter op als gevolg van een evenement met extreem harde geluiden.

Fysiek gezien zijn er twee soorten gehoorverlies: aangeboren gehoorverlies en perceptief gehoorverlies.

Lees meer over

 • hearing-loss-i-might-have-a-hearing-loss

  Ik denk dat ik gehoorverlies heb

  Moet u mensen aankijken om ze te kunnen verstaan? Of heeft u moeite met rumoerige omgevingen?

 • hearing-loss-i-know-someone-with-hearing-loss

  Iemand die ik ken heeft gehoorverlies

  Vaak hebben naasten eerder in de gaten dat er sprake is van gehoorverlies dan de slechthorende zelf.

hearing-loss-tinnitus

Wat is tinnitus?

Zowel mensen met als zonder gehoorverlies kunnen last hebben van een constant suizend of piepend geluid in hun oren. Tinnitus is gerelateerd aan gehoorverlies en mensen met tinitus kunnen baat hebben bij een hoortoestel. Er is geen behandeling die tinitus geneest, maar er zijn wel behandelingen die kunnen helpen de symptomen van tinitus te verminderen.

Lees meer over

hearing-loss-taking-action

Onderneem actie tegen gehoorverlies – Bezoek een professional

De eerste stap is de belangrijkste. Maar zodra u de eerste stap heeft gezet en een afspraak voor een gehoortest heeft gemaakt met de audicien, weet u wat u dan moet doen? Wat in ieder geval belangrijk is, is dat u niet alleen gaat. Als u gehoorverlies heeft, zijn het over het algemeen de mensen in uw omgeving die het meeste merken van het probleem. Als u iemand meeneemt kan deze persoon meer inzicht verschaffen en de audicien helpen het complete beeld in kaart te brengen. Hoe meer de audicien weet over uw situatie, hoe beter hij u kan helpen.

Ontdek meer over

hearing-loss-causes

Oorzaken van gehoorverlies

Veel mensen ervaren een geleidelijke afname van hun gehoor naarmate ze ouder worden. Door lawaai veroorzaakt gehoorverlies is het resultaat van herhaaldelijke blootstelling aan machinegeluid of luide muziek. Een meer acute vorm van gehoorverlies kan voorkomen na blootstelling aan een extreem hard geluid. Gehoorverlies door blootstelling aan lawaai treed op door beschadigde haarcellen in het binnenoor, die daardoor minder gevoelig worden. Andere oorzaken van gehoorverlies zijn o.a. drugsgebruik, ziekte en fysiek trauma.

Ontdek meer over de

hearing-loss-living-with-hearing-loss

Hoe is het om te leven met gehoorverlies?

Leven met gehoorverlies vraagt enige aanpassing, maar met moderne behandelingen en technologie, kunt u zonder problemen een actief leven leiden. Zeer kleine en haast onzichtbare hoortoestellen kunnen ver in het gehoorkanaal worden gedragen zodat ze niet te zien zijn. U doet wat u altijd al heeft gedaan en vergeet dat u ze draagt. Naast het dragen van een hoortoestel kunt u nog een aantal dingen doen die u helpen met aanpassen aan uw gehoorverlies.

van-boxtel-map

Met 54 winkels
altijd een audicien in de buurt

Zoek een winkel