Mevrouw met een hoortoestel in haar oor

Verstopte oren - Symptomen, oorzaken en behandeling

Heb je last van een verstopt oor? Dan kan dit behoorlijk vervelend zijn. Op deze pagina behandelen we de symptomen, oorzaken en behandeling van verstopte oren. Ook vertellen we je hoe je een verstopt oor kunt voorkomen.

Oorzaken Behandeling

De symptomen van een verstopt oor

Bij een verstopt oor zorgt een prop oorsmeer ervoor dat de gehoorgang deels of helemaal dicht zit. Je krijgt daardoor klachten als:

 • Pijn in het oor
 • Druk in het oor
 • Gehoorverlies
 • Een verstopt gevoel in het oor

Als je een hoortoestel draagt, kan je vervelende geluiden horen. Rondzingen noemen we dit.

De oorzaken van een verstopt oor

Een verstopt oor wordt veroorzaakt door oorsmeer dat niet goed naar buiten kan. De gehoorgang blijft alsmaar nieuw oorsmeer aanmaken, wat normaal gesproken naar buiten beweegt. Als dit blijft zitten, komt er steeds meer oorsmeer in de gehoorgang en ontstaat er uiteindelijk een prop.

De klachten kunnen erger worden als er water in je oor is gekomen, bijvoorbeeld na het douchen of zwemmen. Er komt dan namelijk ook water in de prop, waardoor hij nog groter wordt.

Verstopte oren

Waarom ontstaat die prop?

Je hebt meer kans op een verstopt oor als je:

 • Een gehoorapparaat draagt
 • Oorsmeer terug het oor in duwt met een wattenstaafje
 • Hard oorsmeer hebt
 • Een smalle gehoorgang hebt
 • Oordoppen draagt, bijvoorbeeld als gehoorbescherming
 • Veel oorhaar hebt
 • Veel in je oor peutert

Wist je dat wattenstaafjes het erger maken?

Als je vaak wattenstaafjes gebruikt om je oren schoon te maken, kan dit zomaar de oorzaak zijn van je verstopte oren. Want hoewel ze bedoeld zijn om oorsmeer weg te halen, maken ze het soms juist erger.

Het kan namelijk zo zijn dat je met een wattenstaafje het oorsmeer verder in je oor duwt, waar het samenkomt en harder wordt. Je voorkomt op die manier dat het zijn natuurlijke weg naar buiten kan vinden.

Een verstopt oor behandelen

Als je last hebt van een verstopt oor, is het raadzaam om contact op te nemen met je huisarts. Zij kunnen onderzoeken of de verstopping veroorzaakt wordt door oorsmeer. Als dit het geval is, kan je oor uitgespoten worden. Soms krijg je zelf een doorverwijzing naar het ziekenhuis. Een oorarts kan een verstopping verwijderen met speciale instrumenten. 

Let op: heb je een gaatje in trommelvlies of buisjes? Vertel dit dan aan je huisarts.

Uitspuiten of druppelen

Vaak zijn er twee oplossingen voor een verstopt oor:

 • Uitspuiten
 • Druppelen

Het uitspuiten wordt gedaan door de assistent van de huisarts en kan vaak direct. Dit doen ze door lauw water in je oor te spuiten. Het water stroomt, samen met de oorprop, naar buiten in een bakje dat jij onder je oor vasthoudt. Losse stukjes worden eventueel verwijderd met een haakje en daarna kijkt de assistent in je oor of alles weg is.

Soms krijg je het advies om eerst drie dagen olie in je oor te druppelen. Dit doe je als volgt: ga op je zij liggen of houd je hoofd schuin, laat een paar druppels olijfolie, slaolie of water in je oor vallen (de hulp van een ander is hierbij handig). Blijf een paar minuten zo liggen of zitten. Doe dit twee keer per dag.

Na de drie dagen druppelen, kan de assistent alsnog je oor uitspuiten.

Ik heb verstopte oren

Een verstopt oor voorkomen

Verstopte oren zijn niet altijd te voorkomen. De een heeft er nu eenmaal meer last van dan de ander. Wat je wel kunt doen:

 • Zo min mogelijk in je oor peuteren met een wattenstaafje of andere kleine voorwerpen.
 • Haal alleen zichtbaar oorsmeer weg met een washand of zakdoek.

Als je heel regelmatig last hebt van een verstopt oor, kun je het beste advies inwinnen bij je huisarts. Mogelijk is een ballonpompje dan een goede oplossing.

Wist je dat je geen gehoortest kunt doen met verstopte oren?

Het is logisch dat een blokkade in het oor zorgt voor een verminderd gehoor. Een professionele gehoortest kan echter alleen nauwkeurig zijn als er geen verstopping in de gehoorgang aanwezig is. Om die reden adviseren wij altijd om voorafgaand aan de test je oren te laten reinigen door jouw huisarts.

Heb jij een verandering aan jouw gehoor opgemerkt? Wellicht biedt onze gehoortest een uitkomst. Maar vergeet niet eerst te controleren of het gaat om een verstopping.

Gehoortest