gehoorapparaat

Gehoorapparaten

Gehoorapparaten of hoortoestellen kunnen iemand met een gehoorverlies helpen om beter te horen. Maar het ene gehoorapparaat is het andere niet. Op deze pagina vindt u meer informatie over de verschillende soorten en categorieën gehoorapparaten. Maar ook over de kosten, de levensduur en het onderhoud van gehoorapparaten.

Gehoorapparaten zijn er in veel verschillende soorten. Welke geschikt is voor u hangt af van uw gehoorverlies, de vorm van uw gehoorgang en uw voorkeuren.

AHO gehoorapparaat

Het meest bekende gehoorapparaat is het AHO gehoorapparaat (achter-het-oor). Dit zijn de toestellen waar de geluidsversterker en de speaker zich achter het oor bevinden, en het geluid via een slangetje naar het oor wordt geleid. Dergelijke gehoorapparaten zijn de laatste jaren sterk veranderd. Ze zijn veel kleiner en discreter geworden en zijn bijvoorbeeld in veel verschillende kleuren te verkrijgen. Een AHO gehoorapparaat is voor bijna ieder vorm van gehoorverlies geschikt.

IHO gehoorapparaat

Het gehoorapparaat dat is de afgelopen jaren steeds populairder is geworden, is het IHO gehoorapparaat (in-het-oor). IHO gehoorapparaten zijn toestellen die volledig in het oor worden gedragen en zo bijna onzichtbaar zijn. Er bevindt zich dus geen deel achter het oor, en er zijn geen slangetjes nodig om het geluid op zijn plaats te brengen. Doordat de techniek van deze gehoorapparaten sterk verbeterd is in de afgelopen jaren, worden ze steeds meer een volwaardig vervangen van de AHO gehoorapparaten. Niet alleen is de versterking die met deze kleine toestellen gerealiseerd kan worden steeds beter, ook functionaliteiten zoals bluetooth connectiviteit zijn tegenwoordig mogelijk.

LIHO gehoorapparaat

Een bijzondere vorm van het AHO gehoorapparaat is het LIHO gehoorapparaat. Deze gehoorapparaten hebben de versterker achter het oor zitten en de luidspreker in het oor. Door deze splitsing kan het gedeelte dat achter het oor zit nog kleiner en discreter worden gemaakt. Bovendien is de geluidskwaliteit beter doordat de speaker direct in het oor zit. Ook de LIHO gehoorapparaten zijn voor bijna iedere vorm van gehoorverlies geschikt.

Lees meer over soorten gehoorapparaten

Gehoorapparaat functionaliteiten

Een gehoorapparaat is tegenwoordig een soort minicomputer vol mogelijkheden. En als u beseft dat horen voor een groot deel een taak van de hersenen is, is het niet moeilijk voor te stellen dat een kleine computer in uw oor uw gehoor flink kan helpen. Zo is een modern gehoorapparaat in staat om ruis en achtergrondgeluiden weg te filteren, zodat u alleen hoort wat u wilt horen.  Maar ook een muziekprogramma behoort tot de mogelijkheden. Hiermee maakt u de geluidsbeleving optimaal voor het luisteren van muziek met uw gehoorapparaat.

Steeds meer gehoorapparaten zijn voorzien van bluetooth connectiviteit. Dit maakt het mogelijk om te verbinden met andere apparaten zoals:

  • Smartphone (bellen, muziek luisteren en bedienen van gehoorapparaat)

  • TV (de TV perfect verstaan zonder het geluid harder te zetten)

  • Deurbel (overal in en om het huis de deurbel horen)

In Nederland kennen we een uniform hoorprotocol. Daarbij worden gehoorapparaten ingedeeld in vijf categorieën. Een gehoorapparaat van categorie één vormt de meest eenvoudige hooroplossing, en categorie 5 gehoorapparaten zijn juist meer complexe hooroplossingen. Op basis van een gestandaardiseerde test en vragenlijst kunt u worden ingedeeld in één van de hoorapparaat categorieën. In iedere categorie zijn veel verschillende merken en soorten gehoorapparaten te verkrijgen. Onze audicien kan daar samen met u een keuze uit maken. U kunt ook kiezen voor een gehoorapparaat buiten één van de categorieën. Dit zijn de allernieuwste toestellen met de meest geavanceerde technieken en functionaliteiten. Helaas worden deze gehoorapparaten door de meeste verzekeraars niet vergoed.

Wat kost nu een gehoorapparaat? Dat is een vraag die wij vaak te horen krijgen, maar waar geen eenduidig antwoord op te geven is. Het hangt af van de volgende factoren:

  • Welke categorie gehoorapparaat u aanschaft

  • Welke verzekeraar u heeft

  • Hoe u bent verzekerd

Wat we wel kunnen zeggen is dat de overheid heeft vastgesteld dat iedereen die volgens het hoorprotocol een gehoorapparaat nodig heeft, 75% van de kosten vergoed moet krijgen door de zorgverzekering. Er blijft dan een eigen bijdrage van 25% over.

Lees meer over de kosten van gehoorapparaten

Gehoorapparaat vervangen

Hoe lang u kunt doen met uw gehoorapparaten is afhankelijk van de ontwikkeling van uw gehoorverlies. Als uw gehoor binnen korte tijd snel achteruit gaat, zult u sneller aan een nieuw gehoorapparaat toe zijn dan wanneer uw gehoor stabiel blijft. Gemiddeld zien we dat mensen na ongeveer 5 jaar hun gehoorapparaat vervangen. Dit komt onder andere doordat men dan weer recht heeft op vergoeding van de zorgverzekering. Maar ook de vooruitgang in de techniek geeft vaak aanleiding om na 5 jaar voor een nieuw gehoorapparaat te kiezen. Net als bij de eerste aanschaf van een gehoorapparaat, heeft u ook bij vervanging de mogelijkheid om de nieuwe gehoorapparaten vrijblijvend te proberen voordat u ze aanschaft. Voor het aanmeten van nieuwe hoorapparaten maakt u eerst een afspraak voor een gehoortest.

Gehoortest

Gehoorapparaten onderhouden

Om gedurende de hele levensduur optimaal te kunnen profiteren van uw gehoorapparaten, is het van belang om ze goed te onderhouden. Denk daarbij aan:

  • Eén keer per maand de filters vervangen

  • Eén keer per maand de domes (koepeltjes) vervangen

  • Tijdig de batterijen vervangen (gehoorapparaat geeft een signaal bij lege batterijen)

Bekijk hier video’s over het onderhoud van uw gehoorapparaten

Daarnaast is het van belang minstens één keer per jaar naar uw Van Boxtel hoorwinkel te gaan om uw gehoor te meten, en uw gehoorapparaten te laten nakijken. De audicien kan dan vaststellen of het gehoorapparaat nog optimaal functioneert en nog juist is ingesteld voor uw gehoorverlies.

Periodieke controle

van-boxtel-map

Met 54 winkels
altijd een audicien in de buurt

Zoek een winkel