Hoortoestel van een onderdelen

Gehoorapparaat onderdelen

Als je een gehoorapparaat gebruikt of overweegt er een aan te schaffen, is het nuttig om te weten uit welke onderdelen een gehoorapparaat bestaat.

Op deze pagina verkennen we de essentiële onderdelen van een hoortoestel en hoe deze bijdragen aan jouw gehoorverbetering.

Esstentiële onderdelen Specifieke onderdelen

Waaruit bestaat een hoortoestel?

Een gehoorapparaat is een klein technologisch wonder dat jou helpt om beter te horen. Ze bestaan uit verschillende onderdelen die samenwerken om jouw gehoor te verbeteren. Laten we eens kijken naar de belangrijkste onderdelen die jouw hoortoestel werkend maken:

Essentiële hoortoestelonderdelen

Behuizing

Alle onderdelen van een gehoorapparaat bevinden zich in de behuizing. Het is eigenlijk een soort kastje of omhulsel. Bij IHO-hoortoestellen bevindt dit zich in het oor en bij LIHO- en AHO-hoortoestellen bevindt de behuizing zich achter het oor. Dat betekent dat de behuizing meestal niet zichtbaar is wanneer je een hoortoestel draagt.

Microfoon

De microfoon vangt de geluiden om je heen op. Moderne hoortoestellen hebben vaak meerdere microfoons om geluiden nauwkeurig te kunnen lokaliseren en verwerken.

Versterker

Een versterker verhoogt de sterkte van de geluidssignalen nadat ze zijn opgevangen door de microfoon.

Luidspreker

Zet de versterkte signalen om in geluidsgolven en stuurt deze door naar je oor.

Batterij of accu

Voorziet het hoortoestel van energie. Dit kunnen traditionele vervangbare gehoorapparaat batterijen zijn of een oplaadbare variant.

Processor

De microfoon vangt geluiden op, waarna de processor – bestaande uit meerdere componenten – deze omzet in elektrische signalen. Deze processor speelt een cruciale rol; hij filtert achtergrondgeluiden uit, bepaalt de richting van geluiden, herkent spraak en stuurt het bewerkte geluid door naar de versterker. In feite fungeert de processor als een essentieel tussenstation binnen het hoortoestel.

Onderdelen van alle soorten gehoorapparaten

Ieder hoortoestel bevat ook onderdelen die specifiek zijn voor alle soorten gehoorapparaten. Deze bespreken we hieronder:

Domes en parapluutjes

Domes zijn zachte, siliconen uiteinden die aan het einde van een hoortoestel zitten. Ze helpen onder andere bij het comfortabel dragen van een hoortoestel, verbeteren de geluidskwaliteit en zorgen ervoor dat de luidspreker in het oor blijft zitten. Domes worden ook wel parapluutjes genoemd, vanwege de vorm.

Oorstukje

Sommige hoortoestellen maken gebruik van een oorstukje. Dit onderdeel wordt vooral toegepast bij hoortoestellen voor wat significanter gehoorverlies. Het is ook een uiteinden aan het einde van het hoortoestel. Omdat een oorstukje op maat wordt gemaakt, sluit het beter aan op het oor. Hierdoor ontsnapt er minder geluid waardoor het geschikt is voor significanter gehoorverlies.

Hoortoestelfilters

Het hoortoestelfilter is onderdeel van IHO- en LIHO-hoortoestellen. Dit filter wordt toegevoegd aan het apparaat om het te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Denk aan oorsmeer, stof en vuil. Je voorkomt hiermee dat vuil zich ophoopt en het hoortoestel beschadigd raakt.

Slangetjes

Sommige AHO-hoortoestellen beschikken over een dun slangetje waarmee het oorstukje wordt aangesloten op het gehoorapparaat.

Bluetooth-chip

Veel nieuwe hoortoestellen zijn voorzien van een handige bluetooth-functie. Door die functie kun je jouw hoortoestel koppelen aan je smartphone, tablet, of andere apparaten. Zo komen geluiden van dat apparaat direct in je hoortoestel. Dit is mogelijk met alle typen hoortoestellen (AHO, IHO en LIHO).

Ringleiding

Vooral de wat oudere hoortoestellen hebben nog een ringleiding. Een ringleiding zorgt ervoor dat je je hoortoestel kunt verbinden met het geluid in een gebouw. Bijvoorbeeld de kerk of een theater. Dat zorgt ervoor dat je geen last hebt van ruis, omgevingsgeluiden en nagalm.

Hoortoestelaccessoires

Naast de onderdelen van een gehoorapparaat, zijn er ook tal van andere accessoires die je hoorervaring kunnen verbeteren. Denk aan speciale reinigingsspullen, beschermende cases en extra batterijen. Bekijk alle accessoires voor gehoorapparaten om te zien wat voor jou handig is om te gebruiken