Soorten hoortoesteldomes
Parapluutje van een hoortoestel

Domes voor een hoortoestel

Een dome van een hoortoestel is het kapje aan het uiteinde van het slangetje. Dit zorgt ervoor dat de luidspreker van het gehoorapparaat goed in je oren blijft zitten. Een dome wordt ook wel een hoortoestel parapluutje genoemd, vanwege zijn vorm. Lees hier alles over domes en de verschillende soorten hoortoestel domes.

Open of gesloten domes?

Achter-het-oor hoortoestellen kunnen zowel met een open als gesloten oorstukje geleverd worden. Maar wat is precies het verschil tussen open of gesloten domes? Wanneer kies je voor een open en welke is het beste voor jou? Hier lees je alles over op deze pagina.

Open en gesloten parapluutjes?

Op deze pagina duiken we eerst in een korte uitleg van beide soorten domes, ook wel gehoorapparaat parapluutjes genoemd.

Wat zijn open domes?

Open domes hebben openingen waar geluid doorheen kan. Ze zijn erg handig als je last hebt van het occlusie-effect (harde of holle geluiden).

Een open dome laat meer natuurlijke geluiden door. Daardoor krijg je een helderder geluid, minder lage tonen, minder kauwgeluiden en is je eigen stem zachter. Wel is er een kans dat je meer pieptonen hoort.

Open domes worden vaak geadviseerd bij weinig tot matig gehoorverlies.

Open dome voor een gehoorapparaat

Wat zijn gesloten domes?

Gesloten domes zorgen over het algemeen voor omgevingsruis en -geluid. Ze versterken lage-frequentie geluiden waardoor je een warmer geluid ervaart, minder piepen en je eigen stem en kauwgeluiden harder hoort.

Een gesloten dome heeft een strakkere pasvorm en afdichting en zijn bedoeld om geluiden van buitenaf tot een minimum te beperken. Het zijn de meest gebruikte domes voor hoortoestellen.

Gesloten domes worden vaak geadviseerd bij wat mild tot wat zwaarder gehoorverlies.

Gesloten dome voor een hoortoestel

Nog een variant: Power domes

Naast open of gesloten domes voor een gehoorapparaat, is er nog een andere variant: power domes. Deze hebben de nauwste afdichting en zijn bedoeld voor mensen met ernstig gehoorverlies.

Power domes sluiten het oorkanaal volledig af, waardoor er geen ventilatie plaatsvindt. Hierdoor krijg je meer gehoorversterking met de minste omgevingsruis en -geluiden, meer lage tonen, hardere eigen stem en kauwgeluiden.

Power dome ten behoeve van een hoortoestel

Heb ik open of gesloten domes nodig?

Of je open of gesloten domes nodig hebt, is onder andere afhankelijk van jouw gehoorverlies. Heb je weinig tot matig gehoorverlies, dan adviseren wij open domes. Is je gehoorverlies wat zwaarder gehoorverlies, dan adviseren wij gesloten domes. 

Ook heeft het te maken met jouw voorkeuren. Ben je bijvoorbeeld het geluid van je eigen gekauw zat, dan zijn open domes wellicht beter geschikt.

Persoonlijk advies van onze audiciens

Twijfel je na het lezen nog steeds over welke domes voor jouw oren en wensen geschikt zijn? Dan kunnen onze audiciens je voorzien van een persoonlijk advies voor de juiste domes voor jouw gehoor en hooroplossing. Maak gerust hieronder een afspraak.

Maak een afspraak Terug naar hoortoestelaccessoires