Vraag een consult aan voor iemand van wie u houdt
Help uw naaste de eerste stap te zetten naar een beter gehoor door een afspraak te maken. De afspraak is gratis en er is geen verplichting tot aankoop.
Het gehoorverlies van een persoon kan iedereen om hen heen beïnvloeden en hun familie en vrienden zullen waarschijnlijk de voordelen opmerken wanneer ze een behandeling zoeken. Op deze pagina kunt u leren hoe u uw naaste kunt helpen op hun reis naar een gezond gehoor.
Herkent u een van deze symptomen in een vriend of naaste?
Als u zich vertrouwd maakt met de tekenen van gehoorverlies, kunt u uw naaste beter helpen op hun reis naar een beter gehoor.
Als iemand die u kent onbehandeld gehoorverlies heeft, merkt u wellicht een aantal veranderingen in hun gedrag. Dit kunnen zijn:
Help uw naaste de eerste stap te zetten naar een beter gehoor door een afspraak te maken. De afspraak is gratis en er is geen verplichting tot aankoop.
Om het bewustzijn van uw naaste over hun mogelijk gehoorverlies te vergroten, kunt u hen vertellen over de voordelen van hoorzorg. U kunt ook een aantal van de korte- en langetermijngevolgen van onbehandeld gehoorverlies delen, zoals:
Er zijn een aantal manieren om het makkelijker te maken om te communiceren met mensen met gehoorverlies. Volg deze 7 gewoonten voor duidelijkere communicatie:
Het is verleidelijk om de hoorproblemen van een naaste aan de orde te stellen op het moment dat deze zich voordoen. Misschien hebt u uzelf meerdere keren moeten herhalen. Misschien werkt de luide tv op u zenuwen. . Misschien bent u het beu om uzelf te herhalen of te fungeren als vertaler bij etentjes.
Hoewel het relevant lijkt om het probleem ter plekke te bespreken, moet u bedenken dat het voor uw naaste moeilijk kan zijn om het te accepteren. Het probleem op het verkeerde moment aan de orde stellen en hen overvallen kan ervoor zorgen dat ze in de verdediging gaan en daardoor niet zo ontvankelijk zijn voor uw boodschap. Begin het gesprek in plaats daarvan op een rustige privéplek waar uw naaste zich op zijn/haar gemak voelt.
Net zo belangrijk als het kiezen van de plek voor uw gesprek is u voor te bereiden om zo meelevend mogelijk te blijven. Uw naaste vertellen dat ze het misschien moeilijk vinden om te horen, moet niet beladen zijn met frustratie. Als u zich gefrustreerd voelt, zorg er dan voor dat u de tijd neemt om uzelf in de hand te houden voordat u praat. Op die manier komt u vanuit een objectiever standpunt bij de kwestie, waar uw naaste zich beter aan kan relateren.
Het kan handig zijn om een logboek bij te houden van situaties en momenten wanneer u ziet dat uw naaste moeite heeft om te horen. Dit kan ook werken als een manier om de frustratie te verwerken en deze om te zetten in bruikbare discussiepunten.
Uw naaste is zich er zeer waarschijnlijk van bewust dat hun gehoor niet al te best is, maar ze weten misschien niet dat het een aanzienlijk probleem is. Wees hierop voorbereid. Wees bereid om concreet te worden over de impact die hun gehoor heeft op hun leven, van sociale beperkingen tot geestelijke en lichamelijke gezondheidsproblemen. Het leven met onbehandeld gehoorverlies beïnvloedt veel meer dan hun gehoorvermogen. Zorg ervoor dat u ze de informatie geeft die ze nodig hebben om de volgende stap te zetten in de behandeling van hun gehoorverlies.
Als u vindt dat uw naaste moeite heeft om te accepteren dat ze symptomen van gehoorverlies hebben (of aarzelen er iets te doen), is het belangrijk dat u op één lijn zit. Een goede manier om dit te doen is door hen een eenvoudige online gehoortest te laten doen. Hoewel een online gehoortest een beoordeling van het gehoor door een professional niet mag vervangen, kan het een goede eerste stap zijn. U kunt het zelfs samen doen.
Zelfs als een naaste hulp wil zoeken voor hun hoorproblemen, weten ze misschien niet hoe. Ze kunnen zich overweldigd of onzeker voelen. Bied uw steun en begeleiding aan. Verzamel informatie voor hen, help hen een afspraak te maken met een hoorzorgexpert en ga mee naar de afspraak om uw steun te tonen.
1. Amieva, H., Ouvrard, C., Meillon, C., Rullier, L., &Dartigues, J. (2018, January 03). Death, Depression, Disability, and Dementia Associated With Self-reported Hearing Problems: A 25 jaar durende studie. Opgevraagd uit https://academic.oup.com/biomedgerontology/article/73/10/1383/4783130
2. Lin, F. R.. (2011, February 1). Hearing Loss and Incident Dementia. Archives of Neurology. https://jamanetwork.com/journals/jamaneurology/fullarticle/802291.
3. Lin, F. R., &Ferrucci, L. (2012). Hearing loss and falls among older adults in the United States. Archives of internal medicine, 172(4), 369–371. https://doi.org/10.1001/archinternmed.2011.728
4. Rönnberg J;Lunner T;Zekveld A;Sörqvist P;Danielsson H;Lyxell B;Dahlström O;Signoret C;Stenfelt S;Pichora-Fuller MK;Rudner M;. (n.d.). The Ease of Language Understanding (ELU) model: Theoretical, empirical, and clinical advances. Opgevraagd uit https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23874273/