Afbeelding van glimlachende man met sensorineuraal gehoorverlies in de tuin

Wat is perceptief gehoorverlies?

Perceptief gehoorverlies is het meest voorkomende van de drie vormen van gehoorverlies (de andere twee zijn conductief gehoorverlies en gemengd gehoorverlies).

Deze vorm van gehoorverlies impliceert dat de kleine haarcellen in het binnenoor of de gehoorzenuw (verantwoordelijk voor het overbrengen van geluid naar de hersenen) beschadigd zijn. Het wordt meestal veroorzaakt door het natuurlijke verouderingsproces of blootstelling aan harde geluiden.

Vormen van gehoorverlies

Illustratie van het binnenoor
Afbeelding van vrouw tijdens gehoortest

Boek een gratis test voor perceptief gehoorverlies

Onze hoorzorgexperts informeren u graag over de mogelijkheden om samen met u naar de juiste hooroplossing te zoeken. Maak hier een afspraak voor een gratis gehoortest.
Vraag 1 van 1
Bent u ouder dan 55 jaar?

Stap 1 van 5

Wat veroorzaakt perceptief gehoorverlies?

Perceptief gehoorverlies wordt veroorzaakt door schade aan de haarcellen in het binnenoor of de gehoorzenuw. Dit kan verschillende oorzaken hebben, waaronder:

  • Ouder worden - leeftijdsgebonden gehoorverlies, ook wel presbycusis genoemd, is de meest voorkomende vorm van perceptief gehoorverlies
  • Blootstelling aan harde geluiden zoals een eenmalige explosie of continue blootstelling aan harde geluiden in de loop der tijd
  • Bepaalde geneesmiddelen en medicijnen
  • Erfelijkheid of complicaties tijdens de geboorte en de zwangerschap

Wat is plotseling perceptief gehoorverlies?

Plotseling perceptief gehoorverlies (SSNHL) – bekend als plotselinge doofheid – gaat gepaard met een onverklaarbaar snel verlies van het gehoor, in één keer of in de loop van enkele dagen. Het wordt bijna altijd aan slechts één oor ervaren.

In sommige gevallen kan het plotselinge perceptief gehoorverlies door een medische behandeling ongedaan worden gemaakt. Als u plotseling gehoorverlies ondervindt, ga dan naar uw arts voor medisch advies of neem contact met ons op.

6 veelvoorkomende tekenen van perceptief gehoorverlies

Het kan moeilijk zijn om de tekenen en symptomen van perceptief gehoorverlies te identificeren. Om u hierbij te helpen, vindt u hieronder 6 veelvoorkomende tekenen van perceptief gehoorverlies:

Afbeelding van mensen die praten en lachen
1. Moeite met het volgen van groepsgesprekken (vooral als er achtergrondgeluid is)
Afbeelding van man die naar zijn telefoon kijkt
2. Problemen bij het begrijpen van spraak in een luidruchtige omgeving (bijv. restaurants)
Afbeelding van vrouw die hand bij haar oor houdt
3. Moeite om telefoongesprekken te verstaan
Afbeelding van de zijkant van het gezicht van een vrouw
4. Geluiden lijken onduidelijk of mensen klinken alsof ze mompelen
Afbeelding van vrouw die haar handen dicht bij haar hoofd houdt
5. Moeite met het horen van hoge tonen
Afbeelding van koppel dat elkaar vasthoudt
6. Piepende of zoemende geluiden in de oren (tinnitus genoemd)
Afbeelding van een vrouw die een gehoorapparaat achter haar oor krijgt

Hoe wordt perceptief gehoorverlies behandeld?

Perceptief gehoorverlies kan meestal worden behandeld met gehoorapparaten. Er is een grote verscheidenheid aan hoortoestellen, met tal van opties om aan uw behoeften en voorkeuren te voldoen.

Wij raden u aan om zo vroeg mogelijk behandeld te worden, omdat perceptief gehoorverlies ongewenste bijwerkingen kan hebben, zoals een lagere levenskwaliteit en eenzaamheid. Maak een afspraak voor een gehoortest.

Maak een afspraak Behandeling voor gehoorverlies

Voorkom gehoorverlies voordat het u of een naaste treft

Zelfs als u momenteel geen symptomen van gehoorverlies hebt, kunt u nog steeds proactief zijn in het voorkomen ervan. Het gebruik van gehoorbescherming, zoals oordopjes, oorstukjes of oorbeschermers, is een effectieve manier om gehoorverlies te voorkomen. Het dragen van deze beschermende uitrusting helpt uw oren te beschermen tegen bijzonder harde geluiden, zoals:

  • Tuingereedschap, bijv. grasmaaiers en bladblazers
  • Houtbewerkingsmachines
  • Luidruchtige apparaten
  • Werkgerelateerde blootstelling, inclusief fabrieken en bouwterreinen
  • Motoren
  • Muziek

Te harde dagelijkse geluiden, zowel thuis als op het werk, kunnen een risico vormen voor de gezondheid van uw gehoor, het is dus een goed idee om te investeren in gehoorbescherming als u verwacht te worden blootgesteld aan luid geluid. Het vermijden van harde geluiden en het verminderen van blootstelling kan gunstig zijn voor de gezondheid van uw gehoor op de lange termijn.

Gehoorverlies

Carsten Ahlbom, senior internationaal trainer

Carsten Ahlbom is elektro engineer met meer dan 40 jaar ervaring op het gebied van het gehoor. Hij heeft deel uitgemaakt van de ontwikkeling van hooroplossingen, zoals gehoorapparaten, aanpasmethoden en advies. Hij gaf les in audiologie aan universiteiten in Warschau, Polen en Kopenhagen, Denemarken.

Hij heeft naar meer dan 70 landen gereisd om audiologen bij universiteiten en openbare en particuliere klinieken op te leiden in aanpassingen, gehoorapparaten, oorstukjes, enz.

Bronnen

1. https://www.healthyhearing.com/report/50276-Common-causes-of-sensorineural-hearing-loss