Gehoorverlies in de lage frequenties

afbeelding van mensen met gehoorverlies in de lage frequenties

Wat is gehoorverlies in de lage frequenties?

Mensen met gehoorverlies in de lage frequenties hebben moeite met het horen van lage geluiden (geluidsfrequenties bij of onder 2.000 Hz). Enkele voorbeelden van lage geluiden zijn mannenstemmen en basgeluiden in muziek. De mate waarin u moeite hebt om deze geluiden te horen hangt af van de ernst van uw gehoorverlies in de lage frequenties.

Deze vorm van gehoorverlies heeft voornamelijk invloed op het volume van laagfrequente geluiden. Daarom kunnen geluiden op deze hoogte zachter lijken dan ze in werkelijkheid zijn.

Online gehoortest

Afbeelding van een deel van het oor waar gehoorverlies in de hoge frequenties optreedt

Sensorineuraal gehoorverlies in de lage frequenties

Sensorineuraal gehoorverlies kan gehoorverlies in de lage frequenties tot gevolg hebben, wat betekent dat de slechthorendheid in de lage frequenties wordt veroorzaakt door schade aan de haarcellen in een bepaald deel van de cochlea (in het binnenoor).

Omdat het de rol van de haarcellen is om ervoor te zorgen dat geluid van het buitenoor naar de hersenen gaat, kan schade aan deze cellen het vermogen om goed te horen ernstig beïnvloeden.

Gevolgen van onbehandeld gehoorverlies

Afbeelding van man die aan de telefoon praat

Boek een gratis test voor gehoorverlies in de lage frequenties

Maak een afspraak voor een gratis gehoortest om te weten te komen of u gehoorverlies in de lage frequenties of een andere vorm van gehoorverlies hebt. Onze hoorzorgexperts informeren u graag over de mogelijkheden om samen met u naar de juiste hooroplossing te zoeken.
Vraag 1 van 1
Bent u ouder dan 55 jaar?

Stap 1 van 5

Wat veroorzaakt gehoorverlies in de lage frequenties?

Gehoorverlies in de lage frequenties kan aanwezig zijn in zowel sensorineurale als conductieve vormen van gehoorverlies. De oorzaken kunnen genetisch van aard zijn of te wijten zijn aan een kinderziekte.

Veelvoorkomende factoren die gehoorverlies in de lage frequenties kunnen veroorzaken zijn onder andere:

  • Mutatie van het Wolframsyndroom: een erfelijke aandoening en wordt veroorzaakt door een mutatie in het DNA
  • De ziekte van Ménière: een ziekte van het gehoor- en evenwichtsorgaan
  • Mondini dysplasie: een vervorming van het slakkenhuis
  • Plotseling gehoorverlies

Tip van een audicien

Omdat gehoorverlies in de lage frequenties minder vaak voorkomt dan gehoorverlies in de hoge frequenties, is het goed als u zich bewust bent van de tekenen en symptomen zodat u kunt vaststellen of u gehoorverlies in de lage frequenties hebt en dus professioneel advies kunt inwinnen.

Het kan echter moeilijk zijn om gehoorverlies in de lage frequenties zelf vast te stellen, omdat veel van de tekenen lijken op andere vormen van gehoorverlies. Informatie zoeken is nog steeds de beste manier om op de hoogte te blijven van de gezondheid van uw gehoor en weten welke behandelingen er zijn kan goed zijn voor uw gezondheid.

Wanneer zou ik een gehoortest moeten doen

Tekenen en symptomen van gehoorverlies in de lage frequenties

Hoewel het in eerste instantie vrij makkelijk lijkt uzelf te ‘redden’ wanneer u subtiele symptomen van gehoorverlies in de lage frequenties hebt, zult u belangrijke geluiden waarschijnlijk mis beginnen te lopen. Dit kan van invloed zijn op uw levenskwaliteit.

Afbeelding van mensen in gesprek
Moeite met het volgen van gesprekken
U hebt moeite met het volgen van groepsgesprekken - vooral als er achtergrondgeluid is.
Afbeelding van man die aan de telefoon praat
Telefoongesprekken zijn onduidelijk
U kunt moeite hebben om telefoongesprekken te horen en vraagt mensen vaak te herhalen wat ze hebben gezegd.
Afbeelding van vrouw die hand dicht bij haar oor houdt
Laagfrequente geluiden zijn moeilijk te verstaan
U vindt het moeilijk om diepere lage geluiden te horen (zoals de stem van een man).
afbeelding van vrouw die met audicien praat

Behandeling voor gehoorverlies in de lage frequenties

Moderne gehoorapparaten kunnen aanzienlijke steun bieden aan mensen die last hebben van deze vorm van gehoorverlies.

Hoewel sommige mensen misschien denken dat gehoorverlies in de lage frequenties niet zoveel invloed heeft op hun dagelijks leven als gehoorverlies in de hoge frequenties, de effecten van gehoorverlies in de lage frequenties kunnen een tol gaan eisen bij de dagelijkse activiteiten, terwijl de persoon steeds minder van de geluiden om zich heen begint te ervaren. Het is daarom belangrijk om professioneel advies en ondersteuning te vragen wanneer er symptomen van gehoorverlies zijn.

Maak een GRATIS afspraak Behandeling voor gehoorverlies

afbeelding Eva Mathiesen, klinisch audicien en bedrijfsanalist
Dr. Husmita Ratanjee-Vanmali, hoofd audiologie

Husmita heeft haar doctoraat in Audiologie behaald en is gespecialiseerd in hybride hoorzorgmodellen. Ze heeft in verschillende functies gewerkt binnen de audiologiesector, van klinisch audicien, onderzoeker, producttrainer voor gehoorapparaten en connectiviteit tot het werken binnen de openbare en particuliere sector in de hoorgezondheidszorg. Ze wil graag meer mensen helpen beter te horen door het toepassen van de principes van persoonsgerichte zorg.

Bronnen

1. Niskar AS, Kieszak SM, Holmes A, Esteban E, Rubin C, Brody DJ. Prevalence of Hearing Loss Among Children 6 to 19 Years of Age: The Third National Health and Nutrition Examination Survey. JAMA. 1998;279(14):1071–1075. doi:10.1001/jama.279.14.1071

2. Parving A, Sakihara Y, Christensen B. Inherited sensorineural low-frequency hearing impairment: some aspects of phenotype and epidemiology. Audiology. 2000 Jan-Feb;39(1):50-60. doi: 10.3109/00206090009073054. PMID: 10749071.

3. MarkeTrak 10, Marketing Research, Inc.