Afbeelding van een glimlachende vrouw

Oorsuizen is een symptoom van tinnitus

Tinnitus is een aandoening die in verband staat met gehoorverlies. Het kan echter vele oorzaken hebben, waaronder blootstelling aan hard geluid, ouder worden, oorinfecties en oorletsel. Oorsuizen is een symptoom van tinnitus en is het resultaat van uw hersenen die het verlies van haarcellen in uw oor proberen te compenseren. Tinnitus kan ook worden ervaren als een suizend, brullend of zoemend geluid.

Tinnitus treft ongeveer 15% van de bevolking. Voor sommige mensen kan het een behoorlijke impact hebben op hun dagelijks leven, en kan het zorgen voor angst, stress, boosheid en slaapproblemen.

Onze korte online tinnitustest kan u helpen te begrijpen of u symptomen van tinnitus (zoals oorsuizen) en/of gehoorverlies hebt. De twee aandoeningen worden vaak gelijktijdig ervaren.

Online Tinnitustest

Mensen met tinnitus hebben ook vaak last van gehoorverlies. Onze snelle online tinnitus-test kan u helpen te achterhalen of u misschien tinnitus en/of gehoorverlies hebt en wat u er aan kunt doen.

Vraag 1 – Last van piepende of zoemende geluiden
Hoort u soms gepiep of gezoem in uw oren, ook al is er geen extern geluid aanwezig?
Heeft u soms moeite om in slaap te vallen of om u te concentreren door zoemende geluiden in één of beide oren?
Vindt u het soms lastig om gesprekken te volgen omdat u niet goed kunt horen?
Zet u het volume van de tv of radio harder dan normaal?

Uw resultaat:

Tekenen van tinnitus en gehoorverlies

Uw antwoorden geven aan dat u symptomen van tinnitus en gehoorverlies lijkt te ondervinden. We raden u aan om één van onze winkels te bezoeken. Er bestaan hoorapparaten die uw gehoorverlies behandelen en tinnitus kunnen verlichten.*

Boek een GRATIS gehoortest in een winkel bij u in de buurt

* Het resultaat van de test mag alleen als indicatie worden gebruikt. Officiële conclusies over gehoorverlies/tinnitus kunnen worden verstrekt door onze gecertificeerde audiciens.

Uw resultaat:

Tekenen van gehoorverlies

Uw antwoorden geven aan dat u symptomen van gehoorverlies lijkt te ondervinden, maar niet van tinnitus. We raden u aan om één van onze winkels te bezoeken om te onderzoeken of u een gehoorverlies hebt dat behandeld zou moeten worden.*

Boek een GRATIS gehoortest in een winkel bij u in de buurt

* Het resultaat van de test mag alleen als indicatie worden gebruikt. Officiële conclusies over gehoorverlies/tinnitus kunnen worden verstrekt door onze gecertificeerde audiciens.

Uw resultaat:

Tekenen van tinnitus

Uw antwoorden geven aan dat u symptomen van tinnitus lijkt te ondervinden. We raden u aan om u te informeren over de behandelopties bij tinnitus om te begrijpen hoe u de symptomen van oorsuizen kan verlichten.*

* Het resultaat van de test mag alleen als indicatie worden gebruikt. Officiële conclusies over gehoorverlies/tinnitus kunnen worden verstrekt door onze gecertificeerde audiciens.

Uw resultaat:

Geen tekenen van gehoorverlies of tinnitus

Uw antwoorden geven aan dat u geen tinnitus - of geen storende tinnitus ondervindt dat uw alledaagse leven beïnvloedt. Indien u in de toekomst symptomen ondervindt van tinnitus, raden wij u aan om een bezoek te brengen aan één van onze winkels bij u in de buurt.


* Het resultaat van de test mag alleen als indicatie worden gebruikt. Officiële conclusies over gehoorverlies/tinnitus kunnen worden verstrekt door onze gecertificeerde audiciens.

Stap 1 van 5

Wat veroorzaakt oorsuizen?

Er zijn verschillende factoren die oorsuizen kunnen veroorzaken. De meest voorkomende oorzaak is door blootstelling aan luide geluiden waardoor de kleine haarcellen in het binnenoor worden beschadigd. Het oorsuizen is het resultaat van uw hersenen die het verlies van haarcellen proberen te compenseren.

Veelvoorkomende oorzaken van oorsuizen:

 1. Blootstelling aan hard geluid
 2. Het natuurlijke verouderingsproces
 3. Infecties in het middenoor
 4. Emotioneel leed
 5. Diabetes
 6. Negatieve reacties op medicijnen
 7. Hoofd- of nekletsel
 8. Overgevoeligheid voor normale alledaagse geluiden (hyperacusis)
 9. Onbehandelde medische aandoeningen zoals de ziekte van Ménière en otitis

Doe een online tinnitustest

Behandeling voor oorsuizen

Hoewel er geen wondermiddel bestaat voor oorsuizen, zijn er verschillende manieren waarop u de invloed ervan op uw kwaliteit van leven kunt verminderen. Hieronder leest u meer over de mogelijkheden om oorsuizen te verlichten en te beheersen.

Pictogram van hoofd met koptelefoon
1. Geluidstherapie
Programma's met geluidstherapie kunnen het contrast tussen stille omgevingen en oorsuizen verminderen.
pictogram van gehoorapparaat
2. Gehoorapparaten
Omdat ze meer geluid aan uw hersenen leveren, kan de tinnitus minder opvallen als u gehoorapparaten draagt.
pictogram van ontspannen man
3. Ontspanning en mindfulness
Meditatie en yoga hebben bewezen te helpen bij het verlichten van de effecten van oorsuizen.
pictogram van schild met oor
4. Gehoorbescherming
Het dragen van gehoorbescherming (zoals oordopjes) kan een effectieve manier zijn om geluidsschade door luide omgevingen te voorkomen.

Wat kan geluidstherapie voor mensen met oorsuizen doen?

Geluidstherapie is een vorm van tinnitusverlichting waarmee u naar therapeutische geluiden kunt luisteren via uw gehoorapparaten om de geluiden die met tinnitus gepaard gaan te verminderen.

Geluidstherapie kan een nuttige manier zijn om de symptomen van tinnitus te bestrijden. Tinnitus kan gemaskeerd worden zodat het veel minder merkbaar wordt. Dit maskeringsproces vindt plaats wanneer u uw aandacht begint te richten op andere geluiden dan de tinnitusgeluiden (zoals oorsuizen).

Hoortoestellen met tinnitusmaskeerder

Gehoorapparaten gebruiken om oorsuizen te behandelen

Gehoorapparaten kunnen worden gebruikt om zowel gehoorverlies als oorsuizen te behandelen. Ze helpen u beter te horen en maskeren tegelijkertijd de tinnitusgeluiden door het geluid om u heen te versterken.

U kunt dus meer horen met minder inspanning, terwijl u ook het volume van het oorsuizen vermindert.

Naast dit voordeel bieden veel moderne gehoorapparaten ook een functie voor geluidstherapie waarmee u therapeutische geluiden  kunt afspelen in de gehoorapparaten die de tinnitus verder maskeren.

Merken en modellen gehoorapparaten

Gehoorverlies en oorsuizen

Veel mensen die last hebben van oorsuizen, hebben ook gehoorverlies (zelfs als ze zich daar niet bewust van zijn). Als u tekenen of symptomen van tinnitus ervaart (zoals oorsuizen), kunt u baat hebben bij het dragen van gehoorapparaten.

80% van de mensen met tinnitus heeft ook gehoorverlies

Omdat gehoorapparaten meer geluid naar uw hersenen sturen, kunnen de symptomen van tinnitus minder hinderlijk worden.

En omdat uw gehoorapparaten uw gehoor verbeteren, wordt het makkelijker om u te concentreren op andere geluiden om u heen, waardoor de focus wordt verplaatst van tinnitus-gerelateerde geluiden (zoals oorsuizen).

Doe een online tinnitustest

 

Veelvoorkomende uitdagingen

Mensen die last hebben van oorsuizen kunnen gevoelig worden voor luide omgevingen, zoals een druk restaurant of een bar met luide achtergrondmuziek. Ze kunnen deze omgevingen zelfs helemaal beginnen te vermijden.

Als oorsuizen niet wordt behandeld, kan het leiden tot:

 • Concentratieproblemen
 • Isolatie
 • Slaapstoornis
 • Boosheid en prikkelbaarheid
 • Verhoogde gevoeligheid voor luide omgevingen

Hoewel sommigen het makkelijker vinden dan anderen om tinnitussymptomen en -geluiden te negeren, kan tinnitus ook een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van leven wanneer deze gedurende langere perioden wordt ervaren.

Veelgestelde vragen – Oorsuizen

afbeelding van Bobae Veronica Kim, klinisch audicien en internationaal trainer
Bobae Veronica Kim, klinisch audicien en internationaal trainer

Bobae Veronica Kim is een erkend klinisch audicien en internationaal trainer. Ze is onderzoeker bij de faculteit geneeskunde aan de University of Melbourne en ere-onderzoeker aan de University of Adelaide.

Bobae behaalde een BSc-diploma economie aan de University of Sheffield, Verenigd Koninkrijk. Ze behaalde ook een BSc-diploma Gezondheidswetenschappen in farmacologie aan de University of Adelaide en een MSc in klinische audiologie aan de Flinders University.


Bronnen:

1. Beck D.L. (2012) British Academy of Audiology. Podium presentation.

2. Al-Swiahb, J., &Park, S. N. (2016). Characterization of tinnitus in different age groups: A retrospective review. Noise &health, 18(83), 214–219. https://doi.org/10.4103/1463-1741.189240