Afbeelding van vrouw met bilateraal gehoorverlies

Wat is bilateraal gehoorverlies?

Gehoorverlies dat beide oren treft wordt ook wel bilateraal gehoorverlies genoemd. Hoewel het gebruikelijk is dat bilateraal gehoorverlies geleidelijk optreedt, kan het in sommige (zeldzame) gevallen plotseling optreden.

Aangezien de ervaring met bilateraal gehoorverlies van persoon tot persoon kan verschillen, is het belangrijk dat uw gehoorverlies wordt beoordeeld door een hoorzorgexpert. Bovendien zijn er andere ooraandoeningen die overlappende symptomen kunnen hebben met bilateraal gehoorverlies, dus het inwinnen van advies van een expert garandeert de juiste behandeling voor uw specifieke behoeften.

Is een gehoortest relevant voor u?

Illustratie van bilateraal gehoorverlies
afbeelding van vrouw tijdens gehoortest

Boek een gratis test voor bilateraal gehoorverlies

Maak een afspraak voor een gratis gehoortest om te weten te komen of u bilateraal gehoorverlies of een andere vorm van gehoorverlies hebt. We kunnen behandelopties voorstellen en u helpen uw aandoening beter te begrijpen.
Vraag 1 van 1
Heeft u al eerder een gehoortest gehad?

Stap 1 van 5

Wat veroorzaakt bilateraal gehoorverlies?

Lees meer over de verschillende factoren die gehoorverlies kunnen veroorzaken:

afbeelding van een glimlachende baby
Aangeboren factoren
Bilateraal gehoorverlies kan al vanaf de geboorte voorkomen. De aanleg om gehoorverlies te ontwikkelen kan worden geërfd van één of beide ouders.
Afbeelding van hand die medicatie vasthoudt
Medicijnen
Sommige medicatie, waaronder medicijnen op recept, kunnen schade aan de oren veroorzaken en staan bekend als ototoxische geneesmiddelen.
afbeelding van een werkende man
Blootstelling aan harde geluiden
Blootstelling aan harde geluiden, zoals bij een concert of op een bouwterrein, kan tijdelijke of langdurige gehoorschade veroorzaken.
Afbeelding van vrouw die zich ongemakkelijk voelt
Lichamelijke schade
Gehoorverlies kan het gevolg zijn van lichamelijke schade aan de gehoororganen, waaronder een gescheurd trommelvlies of een ophoping van oorsmeer.
afbeelding van blije mensen die naar een audicien kijken
Oorinfecties
Veel mensen, vooral kinderen, zijn gevoelig voor oorinfecties, die verstoppingen of structurele schade aan de oren en gehoororganen kunnen veroorzaken.
Afbeelding van vrouw die hand dicht bij haar oor houdt
Ouder worden
Leeftijdsgebonden gehoorverlies, ook wel presbycusis genoemd, is de meest voorkomende vorm van sensorineuraal gehoorverlies.
Zoek een winkel bij u in de buurt

Symptomen van bilateraal gehoorverlies

Omdat gehoorverlies vaak geleidelijk optreedt, kan het moeilijk zijn om de symptomen te identificeren. Of de signalen van gehoorverlies nu duidelijk zijn of niet, het is de moeite waard om professioneel advies in te winnen, ook al zijn de tekenen slechts minimaal. Proactief zijn zal u helpen om zo vroeg mogelijk een juiste diagnose te krijgen, zodat u (indien nodig) een behandeling kunt zoeken. Alle herkenbare symptomen kunnen een teken zijn van licht, matig, ernstig of zwaar gehoorverlies.

Veelvoorkomende symptomen van gehoorverlies zijn:

  • Moeite met het verstaan van anderen, vooral in rumoerige omgevingen
  • Het volume van de tv harder zetten dan normaal
  • Anderen vragen zichzelf te herhalen
  • Vertrouwen op liplezen om te begrijpen wat anderen zeggen

Bovendien is eenzijdig gehoorverlies normaal gesproken makkelijker te herkennen omdat geluiden harder zullen klinken in het ene oor dan het andere. Er is sprake van bilateraal gehoorverlies wanneer geluid in beide oren over het algemeen moeilijker te horen is.

afbeelding van man en audicien

Behandeling voor bilateraal gehoorverlies

Moderne gehoorapparaten kunnen mensen met bilateraal gehoorverlies een natuurlijke hoorervaring bieden. Moderne gehoorapparaten versterken niet alleen het geluid, maar sturen ook gedetailleerde geluidssignalen naar de hersenen, zodat u beter kunt horen met minder inspanning.

 

De nieuwste gehoorapparaten kunnen het spraakverstaan aanzienlijk verbeteren en de hoeveelheid geluid die aan de hersenen wordt geleverd vergroten, waardoor een duidelijker klankbeeld wordt verkregen. Hierdoor kunnen mensen met bilateraal gehoorverlies meer details horen van de omgevingsgeluiden.

 

Maak een afspraak Behandeling voor gehoorverlies

Vormen van bilateraal gehoorverlies

Bilateraal gehoorverlies kan worden geclassificeerd als sensorineuraal of conductief van aard.

Bilateraal sensorineuraal gehoorverlies

Sensorineuraal gehoorverlies impliceert dat de kleine haarcellen in het binnenoor of de gehoorzenuw (verantwoordelijk voor het overbrengen van geluid naar de hersenen) beschadigd zijn. Het wordt meestal veroorzaakt door het natuurlijke verouderingsproces of blootstelling aan harde geluiden.

Sensorineuraal gehoorverlies

Illustratie van oor

Bilateraal conductief gehoorverlies

Conductief gehoorverlies doet zich voor in het buiten- of middenoor, waar geluid wordt omgezet in trillingen en naar het binnenoor wordt gestuurd. Bij deze vorm van gehoorverlies zijn er problemen met het overbrengen van geluidsgolven (als gevolg van een verstopping of andere belemmering). Overmatige oorsmeer, een gescheurd trommelvlies of zelfs oorinfecties kunnen leiden tot conductief gehoorverlies.

Conductief gehoorverlies

Illustratie van oor
afbeelding Eva Mathiesen, klinisch audicien en bedrijfsanalist
Dr. Husmita Ratanjee-Vanmali, hoofd audiologie

Husmita heeft haar doctoraat in Audiologie behaald en is gespecialiseerd in hybride hoorzorgmodellen. Ze heeft in verschillende functies gewerkt binnen de audiologiesector, van klinisch audicien, onderzoeker, producttrainer voor gehoorapparaten en connectiviteit tot het werken binnen de openbare en particuliere sector in de hoorgezondheidszorg. Ze wil graag meer mensen helpen beter te horen door het toepassen van de principes van persoonsgerichte zorg.

Bronnen

1. Santurette, S., Ng, E. H. N., Juul Jensen, J., & Man K. L., B. (2020). Oticon More clinical evidence. Oticon Whitepaper.

2. EEG testing with MoreSound Intelligence in on vs off setting, from Santurette et al.

3. https://www.oticon.com/solutions/more-hearing-aids

4. https://wdh02.azureedge.net/-/media/oticon-us/main/download-center---myoticon---product-literature/whitepapers/15500-0635---oticon-more-clinical-evidence-whitepaper.pdf?rev=C108&la=en