afbeelding van vrouw met conductief gehoorverlies die hand bij haar oor houdt

Wat is conductief gehoorverlies?

Conductief gehoorverlies doet zich voor in het buiten- of middenoor, waar geluid wordt omgezet in trillingen en naar het binnenoor wordt gestuurd. Bij deze vorm van gehoorverlies zijn er problemen met het overbrengen van geluidsgolven (als gevolg van een verstopping of andere belemmering).

Een opstapeling van oorsmeer, een gescheurd trommelvlies of zelfs oorinfecties kunnen leiden tot conductief gehoorverlies. Het wordt ook wel geleidingsslechthorendheid genoemd. Dat betekent dat er een slecht gehoor is aan de zijde waar de schade is ontstaan.

Vormen van gehoorverlies Verstopte oren

Afbeelding van waar conductief gehoorverlies zich voordoet in het oor
Man test of hij conductief gehoorverlies heeft

Boek een gratis test voor conductief gehoorverlies

Maak een afspraak voor een gratis gehoortest om te weten te komen of u conductief gehoorverlies of een andere vorm van gehoorverlies heeft. Onze hoorzorgexperts gaan graag met u het gesprek aan om de mogelijkheden te bespreken.
Vraag 1 van 1
Hebt u een gehoortest gehad in de afgelopen 12 maanden?

Stap 1 van 5

Hoe ontstaat conductief gehoorverlies?

De oorzaak van conductief gehoorverlies zit in het trommelvlies of middenoor. Er is bijvoorbeeld sprake van een verdikt of een beschadigd trommelvlies. Ook kan er vocht in het middenoor zitten.

Conductief gehoorverlies is een vorm van gehoorverlies dat vaak gemakkelijk te identificeren is. De volgende oorzaken zijn in verband gebracht met deze vorm van gehoorverlies:

  • Ophoping van oorsmeer
  • Vocht in het oor
  • Oorinfecties
  • Schade aan het trommelvlies
  • Trauma
  • Ziekten zoals osteoporose

Hoe ontstaat een beschadigd of gescheurd trommelvlies?

Uw trommelvlies kan scheuren of beschadigd raken op verschillende manieren. Zo kan een harde klap op het oor of een harde knal de oorzaak zijn van schade. Maar ook drukverschillen kunnen meespelen. Wanneer u daarnaast een voorwerp, zoals een wattenstaafje, in uw oor steekt, kunt u ook per ongeluk uw trommelvlies beschadigen. Een laatste manier is een middenoorontsteking. Door oorontsteking of verkoudheid kan vocht ontstaan in het oor, wat ook weer kan resulteren in conductief gehoorverlies.

Symptomen van conductief gehoorverlies

Bij een gescheurd trommelvlies of andere klachten, merkt u conductief gehoorverlies als eerste op door het verminderde gehoor aan het oor. Daarnaast kunt u zichzelf in het slechte oor horen praten, iets wat als erg onprettig kan worden ervaren. Ook het gevoel van druk op het oor kan een teken zijn dat u last heeft van conductief gehoorverlies.

3 tekenen van conductief gehoorverlies

Conductief gehoorverlies gaat soms gepaard met pijn of ongemak - of het gevoel dat er iets mis is in het oor. Andere gebruikelijke tekenen van conductief gehoorverlies kunnen zijn:

Afbeelding van vrouw die hand dicht bij haar oor houdt
1. Spraak en andere geluiden lijken ver weg of gedempt.
Afbeelding van vrouw die het hoofd vasthoudt als gevolg van pijn
2. Pijn, druk of afscheiding in het oor.
Afbeelding van vrouw die oor met hand vasthoudt als gevolg van ongemak
3. Een gevoel van ‘volheid’ in het oor.
Koppel waarvan de vrouw conductief gehoorverlies ervaart.

Behandeling voor conductief gehoorverlies

Minder ernstige gevallen van conductief gehoorverlies herstellen vanzelf. In andere gevallen kan conductief gehoorverlies medisch worden behandeld op een van de volgende manieren:

  • Antibiotica en schimmeldodende middelen kunnen gehoorverlies als gevolg van een oorontsteking behandelen
  • Een chirurgische ingreep kan worden aanbevolen om eventuele schade aan het trommelvlies of het middenoor te herstellen
  • Gehoorapparaten kunnen ook een optie zijn als andere vormen van behandeling onvoldoende zijn
  • Botverankerde hoorsystemen

Maak een afspraak Behandeling voor gehoorverlies

Wat is het verschil tussen conductief en sensorineuraal gehoorverlies?

Gehoorverlies wordt, op basis van het beschadigde deel van het oor, onderverdeeld in de volgende categorieën: sensorineuraal, conductief en gemengd gehoorverlies.

Conductief gehoorverlies is gewoonlijk het gevolg van een verstoring van het pad van het geluid wanneer het van het buiten-/middenoor naar het binnenoor gaat, terwijl sensorineuraal gehoorverlies optreedt wanneer de gevoelige zenuwvezels van het binnenoor beschadigd raken.

Er is sprake van gemengd gehoorverlies wanneer zowel sensorineuraal als conductief gehoorverlies optreedt in hetzelfde oor.

Conductief vs. perceptief gehoorverlies

Conductief en perceptief gehoorverlies kunnen er allebei voor zorgen dat u minder hoort en wellicht een hoortoestel nodig heeft. Maar wat is nu het verschil tussen perceptief en conductief gehoorverlies?

Waar conductief gehoorverlies wordt veroorzaakt in het buiten- of middenoor, wordt perceptief gehoorverlies veroorzaakt in het binnenoor; het slakkenhuis. De grootste oorzaak hiervan is veroudering. Aan deze vorm van gehoorverlies is helaas weinig aan te doen, maar gelukkig zijn hier wel hulpmiddelen voor. Zoals bijvoorbeeld een hoortoestel. U kunt ook last krijgen van perceptief gehoorverlies wanneer u vaak en lang wordt blootgesteld aan hele harde geluiden. Het kan dus geen kwaad om bij een concert oordoppen te dragen en uw muziek niet te hard te zetten.

Perceptief gehoorverlies behandelen

Denkt u dat u last heeft van perceptief gehoorverlies? Dan kunt u een afspraak maken bij een locatie van Van Boxtel hoorwinkels bij u in de buurt.

Wij testen uw gehoor en kijken samen met u naar een passend gehoorapparaat zodat u alles weer kunt horen zoals voorheen.

Maak een afspraak

afbeelding van Anne-Marie Caron, klinisch audicien
Anne-Marie Caron, klinisch audicien

Anne-Marie heeft een Master in Audio en Logopedie (spraak-, taal en gehoorwetenschappen). Ze heeft zowel in de particuliere als in de openbare sector gewerkt en heeft ervaring met het aanmeten van gehoorapparaten en het geven van advies over gehoorapparaten. In haar huidige functie als klinisch audicien, voert ze testen uit met gebruikers waarbij de testpersonen gehoorapparaten testen die zich nog in de ontwikkelingsfase bevinden.