Blog

Doorbreek de bezwaren van gehoorverlies

Bijgedragen door Van Boxtel hoorwinkels

28-2-2020 00:00:00 • 3 minuten lezen

Er zijn wereldwijd 466 miljoen mensen met gehoorverlies. Wanneer je gehoorverlies ervaart, ben je dus echt niet de enige1. Uit onderzoek blijkt dat veel mensen die geen behandeling voor gehoorverlies zoeken, verschillende bezwaren of vooroordelen rond gehoorverlies ervaren. Een vooroordeel is iemand anders z’n waarneming, een bezwaar is daarentegen een bedenking die jijzelf ergens bij hebt. Het vermogen om met onze naasten te communiceren, om echt te genieten van onze relaties en ervaringen is de sleutel tot een gelukkig leven. Daarom is het belangrijk om de waargenomen vooroordelen en bezwaren te begrijpen, en om te weten hoe je ze doorbreekt. Wanneer je vooroordelen en je eigen bezwaren opzij kan zetten, kan je de ondersteuning die hoortoestellen je bieden ervaren.

Vooroordelen en bezwaren zijn gerelateerd aan drie belevingen2:

1. Wijziging in de perceptie van jezelf
Vooroordelen houden verband met de manier waarop mensen verwachten dat ze gezien worden wanneer ze een hoortoestel dragen. Ze denken dat ze door het dragen van een hoortoestel oud of hulpbehoevend lijken. 

2. Leeftijdsdiscriminatie
Leeftijdsdiscriminatie is een waargenomen vooroordeel dat betrekking heeft op de bezorgdheid dat anderen je als oud ervaren. Je kan erg genieten van het proces van ouder worden, toch is er vaak ook een soort weerstand om onder de groep ‘ouderen’ gelabeld te worden. Dit omdat je je vaak bewust bent van de vooroordelen die aan ouderdom verbonden zijn.

3. IJdelheid
Binnen dit bezwaar kan je bezorgd zijn om minder aantrekkelijk gevonden te worden, wanneer je een hoortoestel gaat dragen.

De ironie van deze vooroordelen en bezwaren is dat hoe langer je wacht om je gehoorverlies te behandelen, hoe erger je gehoorverlies wordt. Hierdoor kan je juist op jongere leeftijd ouder of meer hulpbehoevend lijken dan je daadwerkelijk bent.

Het zo vroeg mogelijk behandelen van gehoorverlies is erg belangrijk om een voldaan leven te leiden. Wanneer je de eerste tekenen van gehoorverlies ervaart, is het belangrijk dat je over de vooroordelen en je eigen bezwaren heen kan stappen. Met een effectieve behandeling van je gehoorverlies ben je in staat om zoveel meer uit je leven te halen! Een goed gehoor draagt o.a. bij aan meer zelfvertrouwen. Doordat je meer gaat ondernemen voel je je jonger én aantrekkelijker dan wanneer je je gehoorverlies onbehandeld laat. 

Een geliefde met gehoorverlies
Wil je je partner steunen in zijn of haar proces? Probeer dan zoveel mogelijk begrip te tonen, dit kan helpen in de acceptatie van het gehoorverlies. Hoe sneller de acceptatie er is, hoe sneller iemand een audicien kan bezoeken om het gehoorverlies te behandelen. Wanneer kinderen, broers, zussen, ouders etc. betrokken zijn, zijn ze in staat om hun geliefde aan te moedigen een audicien te bezoeken. Het behandelen van gehoorverlies heeft niet alleen effect op het leven van de persoon die gehoorverlies heeft. Gehoorverlies beïnvloed, direct en indirect, de relaties met je naasten. Wanneer je je gesprekspartner, bijvoorbeeld je dochter, meerdere malen moet vragen zich te herhalen, krijg je op een gegeven moment vaak een reactie in de trant van ‘laat maar’. Dit is voor beide partijen niet prettig.

Twijfel jij, of een naaste, om een audicien te bezoeken? Houd dan het volgende in je gedachte:

  • Het testen van je gehoor en/of het dragen van hoortoestellen draagt eraan bij dat je meer van je leven kan genieten. 
  • Uiteindelijk merk je dat veel van de vooroordelen niet waar zijn. Uiteindelijk is een vooroordeel slechts iemand anders perceptie.
  • De laatste, maar zeker niet de onbelangrijkste: wanneer je je gehoorverlies laat behandelen, voel je je beter. Wanneer jij goed in je vel zit, dan straal je dit uit naar de mensen om je heen3

Herken je de eerste tekenen van gehoorverlies bij je naaste en wil je weten wat je voor hem of haar kan betekenen? Lees meer over hoe je iemand helpt die gehoorverlies heeft

Denk je zelf symptomen van gehoorverlies te hebben, neem dan contact op met één van onze audiciens. 

Maak een afspraak

https://www.nidcd.nih.gov/health/statistics/quick-statistics-hearing
2 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2904535/
3 https://www.psychologytoday.com/us/blog/life-hearing-loss/201802/we-must-break-the-stigma-hearing-loss