Wanneer wordt je gehoor beschadigd bij hard geluid?
Blog

Gehoorbeschadiging bij hard geluid

3-8-2023 00:00:00 • 5 minuten lezen

Tags • Het gehoor

Wanneer wordt je gehoor beschadigd bij hard geluid?

Het gehoor is een van onze meest waardevolle zintuigen, maar het is ook een van de meest kwetsbare. Blootstelling aan hard geluid kan leiden tot gehoorbeschadiging, een aandoening die vaak onomkeerbaar is. In dit blog duiken we dieper in de wereld van geluid, decibels en gehoorbeschadiging.

Wat is gehoorbeschadiging?

Gehoorbeschadiging is een vermindering van het vermogen om geluiden waar te nemen. dit kan variëren van een lichte afname van de gevoeligheid tot volledige doofheid. Gehoorbeschadiging kan tijdelijk of permanent zijn, afhankelijk van de oorzaak en de ernst.

Gehoorbeschadiging en decibel: een gevaarlijke combinatie

Het geluidsniveau wordt gemeten in eenheden die decibels worden genoemd. Hoe hoger het aantal decibels, hoe harder het geluid. Maar wanneer wordt geluid zo hard dat het schadelijk is voor ons gehoor?

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie kan blootstelling aan geluidsniveaus van 85 decibel of hoger gedurende langere tijd gehoorbeschadiging veroorzaken.

Ter referentie, een normaal gesprek ligt rond de 60 decibel, een grasmaaier rond de 90 decibel en een concert kan wel 120 decibel bereiken.

Wanneer wordt je gehoor beschadigd bij hard geluid?

Het gehoor kan dus beschadigd raken bij blootstelling aan geluiden van 85 decibel of hoger gedurende langere tijd.

Het is belangrijk op te merken dat de duur van de blootstelling ook een rol speelt. Zo kan een kortstondige blootstelling aan een zeer hard geluid, zoals een explosie, ook gehoorbeschadiging veroorzaken.

Zo kunt u gehoorbeschadiging voorkomen

Het voorkomen van gehoorbeschadiging begint met bewustzijn. Hier zijn enkele tips om uw gehoor te beschermen:

  • Beperk blootstelling aan harde geluiden. Als u in een lawaaierige omgeving werkt, neem dan regelmatig pauzes om uw oren rust te geven.
  • Draag gehoorbescherming als oordopjes of een koptelefoon wanneer u zich in een lawaaierige omgeving bevindt. Deze kunnen het geluidsniveau aanzienlijk verminderen. Er bestaan verschillende soorten gehoorbescherming. Ontdek welke het beste bij u en uw omgeving past.
  • Beperk het volume van persoonlijke audioapparaten. Een goede regel is om het volume niet hoger te zetten dan 60% van het maximale volume.
  • Vermijd medicijnen die schadelijk kunnen zijn voor uw gehoor. Sommige medicijnen, bekend als ototoxische medicijnen, kunnen gehoorbeschadiging veroorzaken. Als u medicijnen gebruikt, vraag dan aan uw huisarts of ze veilig zijn voor uw gehoor.
  • Houd uw oren droog. Overmatig vocht kan de gehoorgang beschadigen en leiden tot infecties die gehoorverlies kunnen veroorzaken. Droog uw oren grondig na het zwemmen of douchen.
  • Laat regelmatig uw gehoor testen. Regelmatige gehoortesten kunnen vroege tekenen van gehoorbeschadiging detecteren. Als u in een lawaaierige omgeving werkt of bijvoorbeeld vaak festivals of concerten bezoekt, zorg er dan voor dat u regelmatig uw gehoor laat testen.

Toch gehoorbeschadiging opgelopen?

Als u denkt dat u gehoorbeschadiging hebt opgelopen, is het belangrijk om zo snel mogelijk een gehoortest te doen. Bij Van Boxtel hoorwinkels bieden we uitgebreide gehoortesten aan om de gezondheid van uw gehoor te beoordelen.

Als er gehoorbeschadiging wordt vastgesteld, kunnen we u helpen met een reeks oplossingen, waaronder hoortoestellen, om uw gehoor te verbeteren en de kwaliteit van leven te verhogen.

Dus, wanneer wordt je gehoor beschadigd bij hard geluid?

Gehoorbeschadiging door blootstelling aan hard geluid is een ernstig probleem dat voorkomen kan worden. Door bewust te zijn van de risico’s en passende maatregelen te nemen, kunnen we ons gehoor beschermen en genieten van de geluiden om ons heen.

Een geluidsniveau van 85 decibel of hoger kan namelijk al gehoorbeschadiging veroorzaken.

Als u vermoedt dat u gehoorbeschadiging hebt opgelopen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Maak een afspraak om uw gehoor te laten testen.