Van Boxtel hoorwinkels werkt samen met Alzheimer Nederland
Maatschappelijk betrokken

Alzheimer Nederland

Stichting Alzheimer Nederland zet zich in voor een toekomst zonder dementie en voor een beter leven voor mensen met dementie en hun dierbaren. Op deze pagina lees je alles over de samenwerking tussen Van Boxtel hoorwinkels en Alzheimer Nederland.

Aanleiding voor de samenwerking met Stichting Alzheimer Nederland

Uit recent onderzoek van The Lancet Commission (2020)1 bleek dat gehoorverlies de grootst beïnvloedbare risicofactor* is op het krijgen van dementie. In andere woorden, een behandeld gehoorverlies (met hoortoestellen) zou de kans op dementie kunnen verlagen. In Nederland zijn er naar schatting 280.000 mensen met dementie, maar dit aantal zal met alle waarschijnlijkheid verder oplopen.

Ook bij Van Boxtel hoorwinkels hebben we te maken met mensen met dementie. Voor deze mensen is het van groot belang om te blijven communiceren met de mensen om hen heen en om actief sociaal leven te behouden. Een goed gehoor is hierbij essentieel en wij kunnen daar natuurlijk bij helpen door middel van onze gehoorapparaten. Behandeld gehoorverlies leidt uiteindelijk tot verschillende voordelen, waaronder verbeterde communicatievaardigheden. Als mensen sociaal actief blijven worden de hersenen gestimuleerd en op deze manier blijven de hersenen fit

* Klik op de link om een overzicht van alle beïnvloedbare risicofactoren te openen.

Het doel van onze samenwerking

Het doel van onze samenwerking met Stichting Alzheimer Nederland is om een wederzijdse bijdrage te leveren aan de bewustwording van een goed gehoor voor de preventie van dementie. Ook willen we samen een bijdrage leveren aan de informatievoorziening over het belang van een goed gehoor voor de preventie van dementie en tot slot zullen we ook gaan samenwerken om fondsen te werven voor wetenschappelijk onderzoek.

Meer informatie

Wilt u meer weten over Stichting Alzheimer Nederland? Kijk dan op www.alzheimer-nederland.nl

Man doet zijn hoortoestel goed

De kracht van onze samenwerking

Het proces waarop mensen gehoorverlies doorlopen is vergelijkbaar met dat van dementie. In het gedrag van de mensen die hiermee te maken krijgen geldt, voor beide gevallen, dat men zeven jaar nodig heeft om toe te geven aan de situatie. Vaak wacht men dus te lang met het ondernemen van actie. Deze overeenkomst zorgt ervoor dat Van Boxtel hoorwinkels en Stichting Alzheimer Nederland elkaar kunnen ondersteunen in het bewustwordingsproces van gehoorverlies en dementie. Zowel bij Stichting Alzheimer Nederland als bij Van Boxtel hoorwinkels is er aandacht voor het bewustwordingsproces: hoe eerder men het probleem constateert en hier actie op onderneemt, des te beter!

“Met deze samenwerking geven we opnieuw invulling aan onze maatschappelijke betrokkenheid. Beide organisaties hebben een sterke verbinding met de doelgroep 55-plus. Kernwaarden zoals betrouwbaarheid, deskundigheid en persoonlijke benadering staan centraal in beide organisaties. Daarom ben ik trots en enthousiast op deze langdurige samenwerking” - aldus onze directeur Paul Vondenhoff

Samen Dementievriendelijk

Van Boxtel hoorwinkels heeft het officiële certificaat Samen Dementievriendelijk. De mensen bij Van Boxtel zijn opgeleid om mensen met dementie zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn. 

Dat betekent dat onze collega’s dementie goed kunnen herkennen, iemand met dementie kunnen ondersteunen, het bespreekbaar maken én daarbij ook nog oog hebben voor de complete situatie binnen onze hoorwinkels.

Samen zetten we ons in voor een dementievriendelijke wereld.

Samen Dementievriendelijk bij Van Boxtel hoorwinkels

Hoe zetten we ons verder in voor het goede doel?

Om de samenwerking te versterken heeft Van Boxtel hoorwinkels zich meermaals ingezet tijdens HerinneringenRit van Alzheimer Nederland. Met onze deelname aan dit evenement zamelen we geld in voor onderzoek naar dementie. Iedere bijdrage gaat rechtstreeks, 100%, naar Alzheimer Nederland. 

HerinneringenRit

Van Boxtel fietst voor het goede doel

Ook interessant..

De podcast Gezond Gesprek: over dementie – en wat je met leefstijl kan doen.

 

1Livingston, G., Huntley, J., Sommerlad, A., Ames, D., Ballard, C., Banerjee, S., Brayne, C., Burns, A., Cohen-Mansfield, J., Cooper, C., Costafreda, S. G., Dias, A., Fox, N., Gitlin, L. N., Howard, R., Kales, H. C., Kivimäki, M., Larson, E. B., Ogunniyi, A., . . . Mukadam, N. (2020). Dementia prevention, intervention, and care: 2020 report of the Lancet Commission. The Lancet, 396(10248), 413–446. https://doi.org/10.1016/s0140-6736(20)30367-6

2Gezondheidsnet. (2020). Podcast Gezond Gesprek: over dementie – en wat je met leefstijl kan. Geraadpleegd op 3 oktober 2021, van https://www.gezondheidsnet.nl/podcast-gezond-gesprek/podcast-gezond-gesprek-over-dementie-en-wat-je-met-leefstijl-kan-doen