Audioloog, audicien of KNO-arts: wat is het verschil?

Je hebt het vermoeden dat je de laatste tijd slechter hoort en minder meekrijgt uit jouw omgeving. Frustrerend, en daarom denk je erover na om langs een audioloog te gaan… of toch langs een audicien of KNO-arts? Maar wat is eigenlijk het verschil tussen deze drie en wie helpt je aan een beter gehoor?

Maak een afspraak

Misschien herken je het wel: je hoort slechter

Je hebt bezoek, maar kan je niet meer alle gesprekken volgen. Vrienden en familie praten tegen je, maar eigenlijk hoor je niet altijd wat ze zeggen. Het begint niet alleen jezelf op te vallen, maar ook mensen in je omgeving merken dat ze vaak zinnen moeten herhalen. Misschien vindt je het moeilijk om eraan toe te geven dat je gehoor verslechtert en stel je het uit om hiermee langs een hoorspecialist te gaan. Wij raden aan om tóch die eerste stap te zetten. Maar moet je dan bij een audioloog, audicien of toch bij een KNO-arts zijn? We leggen het verschil uit.

Wat is een audioloog?

De één zegt dat je voor een hooroplossing eens langs een audicien moet gaan en de ander raadt een bezoek aan een audioloog of KNO-arts aan. Jouw zoektocht naar die persoonlijke hooroplossing begint bij ontdekken wat een audioloog, audicien en KNO-arts eigenlijk doen. Dus, wat doet een audioloog precies?

Een audioloog is iemand die zich bezighoudt met het gehoor en het evenwicht en werkt vanuit de gezondheidszorg. Zo staan audiologen KNO-artsen bij om te ondersteunen bij het stellen van een diagnose. Ben je door de huisarts doorverwezen naar een hoorspecialist? Dan is dat waarschijnlijk een audioloog. Audiologen hebben verschillende werkzaamheden, zo begeleiden ze onder andere mensen met oorsuizen, houden zich bezig met hoortrainingen en revalidaties met slechthorende of dove patiënten.

Wat doet een audicien?

Waar een audioloog nauw in verbinding staat met de KNO-arts, is dit bij een audicien minder vaak het geval. Een audicien is dichterbij dan je denkt: misschien heb je wel eens een vestiging van Van Boxtel hoorwinkels in je woonplaats gezien. Wat is een audicien en waar houdt hij of zij zich mee bezig?

Audiciens staan er om bekend dat ze dagelijks bezig zijn met het aanmeten van hoortoestellen en zorgen voor passende hooroplossingen, voor jong en oud. Niet alleen voor een verslechterd gehoor kan je terecht bij een audicien, ook voor oor- en gehoorbescherming kan je terecht bij een audicien. Wil je bijvoorbeeld op maat gemaakte oordoppen voor zwemmen of tegen lawaai? Stap dan eens binnen bij een audicien.

De KNO-arts

Een KNO-arts houdt zich bezig met het gehoor, maar ook met aandoeningen aan de keel, neus en oren. Is de oorzaak van gehoorverlies niet direct vast te stellen bij de huisarts? Dan kom je terecht bij de KNO-arts. Deze arts doet onderzoek naar de oorzaak, zodat hier vervolgens een oplossing voor kan komen. Heb je klachten als gehoorverlies, duizeligheid, oorsuizen ontstekingen of problemen met je trommelvlies? Dan kom je waarschijnlijk bij de KNO-arts terecht.

In sommige gevallen komt het voor dat ook de KNO-arts geen goede hooroplossing kan bieden, als dit zo is dan kom je in aanmerking voor het audiologisch centrum. Hier wordt ingewikkeld hoorverlies behandeld. 

Audioloog, audicien of KNO-arts: dit is het verschil

Heb je het vermoeden dat je een verslechterd gehoor hebt? Dan weet je nu dat je niet per se een doorverwijzing van de huisarts nodig hebt, maar direct een afspraak kan maken bij de audicien. Een belangrijk verschil tussen een audioloog, audicien en KNO-arts is de toegankelijkheid. Bij een audioloog kan je vaak niet zomaar terecht, hiervoor wordt je in de meeste gevallen doorgestuurd door een KNO-arts.

Bij de audicien kan je het snelst terecht, daarom is dit vaak de makkelijkste eerste stap naar beter gehoor. KNO-arts, audioloog of audicien: ze hebben allemaal het doel om je weer beter te laten horen.

Naar de audioloog, audicien, KNO-arts of het audiologisch centrum?

Blijf je te lang rondlopen met gehoorverlies, omdat jij je hiervoor schaamt en er niet aan toe wil geven? Begrijpelijk. Toch is het beter om hier niet te lang mee te blijven zitten. Maar wanneer ga je nu naar een audioloog, audicien of KNO-arts?

  • Audioloog: Je kan alleen naar de audioloog met een doorverwijzing van de huisarts.
  • Je kan altijd naar de audicien als jij je gehoor wilt testen of hoortoestellen wilt proberen, je kan hier altijd een afspraak voor maken bij de audicien (zonder doorverwijzing).
  • Bij de KNO-arts kan je terecht als je een doorverwijzing van de huisarts óf van een Van Boxtel audicien hebt ontvangen.
  • Audiologisch centrum: als je een doorverwijzing van een huisarts óf van een Van Boxtel audicien heeft.

Maak een afspraak

Zet de eerste stap en ontdek de mogelijkheden bij Van Boxtel

Denk je ook dat je slechter hoort? Wacht dan niet te lang met een bezoek aan de audicien. De stap naar een KNO-arts is niet altijd nodig, want bij audicien Van Boxtel kunnen we je al helpen aan een persoonlijke hooroplossing. We gaan in gesprek, adviseren en denken met je mee. Mocht het nodig zijn, kunnen we altijd nog doorverwijzen naar de juiste hoorspecialist. Alles voor optimale gehoorzorg.

Wil je persoonlijk advies over hooroplossingen? Maak dan een afspraak en kom langs in één van onze winkels.

Van Boxtel hoorwinkels is de hoorzorg expert van vandaag met een ruim assortiment aan hooroplossingen. Wil je meer weten over onze werkwijze en waar we voor staan? Bekijk dan onze over ons pagina.