Blog

3 waarschuwingssignalen van het gehoor

Bijgedragen door Van Boxtel hoorwinkels

12-8-2021 00:00:00 • 3 minuten lezen

Tags • Het gehoor, Preventie

Kun je het voelen wanneer je risico loopt op gehoorverlies?

Wat zou het fijn zijn als we zelf kunnen voelen of ons gehoor in gevaar is. Maar helaas, er is geen betrouwbare manier om te achterhalen of je risico loopt op gehoorschade. Er zijn daarentegen wel enkele waarschuwingssignalen die aangeven dat er wat met je gehoor aan de hand is. Deze signalen moet je absoluut niet negeren. Lees verder voor meer informatie over deze signalen.


3 signalen die aangeven dat er wat met je gehoor aan de hand is
1. Tijdelijke oorsuizen

Oren kunnen tijdelijk piepen wanneer je een evenement met harde geluiden hebt bezocht, denk hierbij aan een festival of concert. Het kan ook zijn dat je tijdelijk een ruis hoort. Deze klachten geven een duidelijk signaal aan dat je blootgesteld bent geweest aan een té hoog volume. Als je dit ooit hebt ervaren, dan heb je last gehad van tijdelijke oorsuizen. Tijdelijke oorsuizen gaan na verloop van tijd vanzelf weg, maar het geeft wel aan dat je gehoor schade heeft opgelopen. De klachten van tijdelijke oorsuizen lijken erg op die van tinnitus, een permanente vorm van oorsuizen.


2. Tijdelijk gehoorverlies

Het tweede signaal is een tijdelijk gehoorverlies. Tijdelijke gehoorverlies, ook wel een gedempt gehoor, kan voorkomen na een bezoek aan een muziekconcert, de bioscoop, of zelfs na het sporten. Bij een tijdelijk gehoorverlies is het net alsof al het geluid gedempt wordt. Dus als je denkt: "wat is er met mijn gehoor aan de hand?" na een evenement, dan zou het kunnen zijn dat je tijdelijk gehoorverlies hebt. Tijdelijk gehoorverlies zou vanzelf moeten overgaan, maar het is wel raadzaam om alert te zijn.


3. Harder praten

Een derde signaal voor het herkennen van problemen met je gehoor is je eigen stem. Het kan namelijk voorkomen dat je tijdens een gesprek harder moet praten om jezelf te verstaan. Je merkt dat je hiervoor meer inspanning moet leveren en soms kan het zelfs leiden tot een zere keel.

Tip van een audicien: als je één van deze waarschuwingssignalen opmerkt, vermijd dan harde geluiden totdat het gehoor weer normaal is. Mocht het niet herstellen, maak dan een afspraak bij uw huisarts.