Blog

4 manieren om je gehoor te verzorgen

Bijgedragen door Van Boxtel hoorwinkels

29-6-2021 00:00:00 • 3 minuten lezen

Tags • Het gehoor, Preventie

Om je heen zijn dagelijks ontzettend veel geluiden. Dit is wat het leven interessant en levendig maakt. Geluid kan ons ook helpen ontspannen, na een drukke dag bijvoorbeeld. Maar, hoe zorgen we goed voor ons gehoor? In deze blog vertellen we 4 manieren om je gehoor te verzorgen.

4 manieren om je gehoor te verzorgen

Je gehoor is te verzorgen, maar je moet hier wel wat moeite voor doen. Wees niet getreurd, want het is eigenlijk heel eenvoudig om je gehoor op de juiste manier te verzorgen. Hieronder vertellen wij jou de 4 manieren om je gehoor te onderhouden.

1. Neem luisterpauzes
Of je nu op een luidruchtige locatie bent of een audioboek luistert; het is een goed idee om je oren van tijd tot tijd wat rust te geven. Je oren zijn namelijk continu blootgesteld aan geluiden en hebben dus nooit een pauze. Het is dus een goed idee om luisterpauzes in te lassen. Dit kan bijvoorbeeld door een geluidsdichte koptelefoon op te zetten. Een geluidsdichte koptelefoon vermindert de continue blootstelling aan geluiden en geeft je oren een kans om écht te rusten.

2. Gebruik een goed passende koptelefoon met een geluidswaarschuwing
Tegenwoordig laten koptelefoons ons verdwijnen in een privéwereld van muziek, podcasts of luisterboeken. Het is normaal om mensen te zien lopen met oordopjes in, of met een koptelefoon op het hoofd. Hoe dan ook, het is altijd verstandig om het volume op een veilig niveau te houden. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie kan het geluid van je koptelefoon hetzelfde niveau bereiken als het geluid van een rockconcert. Daarom is het van belang om hier rekening mee te houden.

Als de koptelefoon - waarmee je muziek luistert - niet goed op je oren past kan het geluid ontsnappen. Omdat een goede pasvorm voorkomt dat het geluid ontsnapt, kan je alle audio duidelijk horen zonder het volume te verhogen. Daarnaast is het aan te raden om een geluidswaarschuwing te activeren op al je apparaten waarmee je een koptelefoon of oortjes gebruikt. Met deze maatregelen voorkom je dus dat het volume te hoog staat en verklein je de kans op gehoorschade. Ook dit is een manier om je gehoor te verzorgen.

3. Draag gehoorbescherming
Het kan zijn dat je een festival op de planning hebt staan waarbij de speakers enorm hard staan, of dat je voor je werk iedere dag in de herrie staat. Bij dit soort situaties is het van groot belang dat je jezelf goed voorbereid en gehoorbescherming draagt. Goed ingebrachte gehoorbescherming kan het geluidsniveau tot maximaal 45 decibel (dB) verminderen, waardoor je jouw eigen gehoor beschermd. Een effectieve manier om je gehoor preventief te onderhouden.

4. Laat je gehoor regelmatig controlere

De laatste manier om je gehoor te verzorgen is door het nemen van een gehoortest. Een gehoortest geeft een duidelijk beeld over het niveau van jouw gehoor. Dit geeft rust en inzicht in alle luisteruitdagingen waar je misschien niet bewust van bent. Door regelmatig je gehoor te testen kunnen jij en je audicien bijhouden hoe jouw gehoor zich in de loop van tijd ontwikkelt en of je actie moet ondernemen. Heb jij behoefte om jouw gehoor te laten controleren? Dan ben je altijd welkom bij een van onze winkels.

Vind hier een winkel bij jou in de buurt