Blog

6 tips voor hoortoesteldragers in de zomer

Bijgedragen door Van Boxtel hoorwinkels

11-7-2018 00:00:00 • 3 minuten lezen

Zodra de temperatuur stijgt en we ons naar het strand begeven, ontstaan er nieuwe uitdagingen voor dragers van hoortoestellen. Deze handige tips helpen je om goed voor je hoortoestellen en je gehoor te zorgen tijdens warme zomerdagen.

1. Pas op in de hete zon

Wanneer je je hoortoestel niet draagt, probeer hem dan altijd uit direct zonlicht te houden. Let erop dat je het toestel niet op plekken achterlaat die heel warm kunnen worden, zoals op de vensterbank of in de auto. In extreme hitte kan de kunststof buitenkant van een hoortoestel namelijk vervormen.

2. Blijf uit de buurt van (zout)water

Vooral oudere hoortoestellen zijn gevoelig voor waterschade. Als je een ouder model hebt, wees dan extra voorzichtig. Zorg dat je het hoortoestel op tijd uitdoet, voordat het water je om de oren vliegt.

Moderne hoortoestellen zijn IP68 gecertificeerd. Dit houdt in dat een hoortoestel dertig minuten lang bestand is tegen water tot een diepte van anderhalve meter. Toch is het altijd beter om je toestel droog te houden. Vocht kan de hoortoestelbatterijen aantasten en de werking van je hoortoestel beïnvloeden.

Ga je naar het strand ? Dan is het belangrijk dat je je hoortoestel vrij van zand en zout water houdt. Zout water dat opdroogt laat zoutkristallen achter. Deze kristallen kunnen de werking van je hoortoestel negatief beïnvloeden en leiden tot corrosie. Als je toestel toch per ongeluk nat wordt, is het belangrijk om te zorgen dat het toestel snel kan ventileren door de batterijklep te openen.

Als je een speciaal droogapparaat voor hoortoestellen hebt kan je deze gebruiken om het toestel te drogen. Heb je deze nog niet, dan kunt u deze in onze winkels of op onze webshop kopen. Het dagelijkse drogen van hoorapparaten zorgt namelijk voor een beter draag- en hoorcomfort.

3. Houd je hoortoestel zonnebrandvrij

Je huid insmeren met zonnebrandcreme is erg belangrijk , maar let erop dat er geen crème op je hoortoestel belandt. Net als veel soorten kunststof, kan de buitenkant van je hoortoestel aangetast worden door de chemicaliën die je vaak vindt in huidverzorgingsproducten. Daarom adviseren we om altijd je hoortoestel uit te doen voordat je je insmeert, en het pas weer in te doen als je handen schoon en crème-vrij zijn.

4. Op vakantie? Denk aan reserveonderdelen

Op vakantie wil je natuurlijk een ontspannen en gezellige tijd beleven. Dat kan moeilijk zijn als je niet goed kunt horen. Daarom adviseren we om altijd reserveonderdelen voor je hoortoestel mee te nemen op reis, zodat je goed voorbereid bent. Denk vooral aan een extra paar batterijen, maar ook aan een oorsmeerfilter.

5. Maak je hoortoestel vaker schoon

In de zomer zweten we allemaal een beetje meer. Broeierig zomerweer vraagt om extra hygiëne als het gaat om hoortoestellen. Bacteriën houden namelijk van vochtige en warme ruimtes In de zomer is ook jouw toestel de perfecte plek voor ongewenste micro-organismen om zich te vermenigvuldigen.

Om dit te voorkomen, is het belangrijk je hoortoestel regelmatig schoon te maken met desinfecterende doekjes. Deze doekjes verwijderen alle schimmelsporen en steriliseren je toestel. Het vaker verwisselen van de oorsmeerfilters en het oorstukje helpt je toestel hygiënisch te houden.

Ook het luchten van het toestel helpt. Probeer iedere avond voordat je gaat slapen en nadat je je hoortoestel uit hebt gedaan, de batterijklep te openen. Zo komt er frisse lucht binnen en kan de oude lucht – en eventuele vochtigheid – ontsnappen. Als je merkt dat dit niet genoeg is en je hoortoestel toch vochtig blijft, overweeg dan om een droogbox aan te schaffen. Ook als je een oplaadbaar hoortoestel hebt en hierdoor het toestel s ’nachts niet kan luchten, is dit een goede oplossing.

6. Voorkom oorpijn tijdens het vliegen

Vliegen – en met name landen en opstijgen - is niet altijd even prettig voor je oren en hoofd door de luchtdrukverschillen die ontstaan. Meestal ‘ploppen’ je oren na verloop van tijd open, wanneer het verschil in druk tussen de cabine en je oor normaliseert. Bij verkoudheid, griep, overtollig oorsmeer of ontstekingen, is het vaak moeilijker om je oren te klaren. Dit kan veel pijn veroorzaken. We adviseren daarom om voor de vlucht je oren na te laten kijken als je denkt een oorsmeerprop te hebben. Wanneer je tijdens de vlucht last hebt van pijnlijke oren, kauw dan kauwgom of zuig op een snoepje. Deze kaakbewegingen helpen bij het klaren van de luchtwegen waardoor het drukverschil sneller afneemt. Ook het dragen van gehoorbescherming met drukregulerende filters kan een oplossing zijn.

We hopen dat deze tips helpen om er een fantastische zomer van te maken waarin je kunt genieten van alle mooie geluiden van het seizoen.

Meer informatie over hoortoestellen