Blog

8 veel voorkomende vragen over gehoorapparaten

Bijgedragen door Van Boxtel hoorwinkels

13-3-2019 00:00:00 • 3 minuten lezen

Tags • Hoortoestellen

Mensen vragen ons van alles over gehoorapparaten: over batterijen, tinnitus, schoonmaken, muziek en het aansluiten van andere apparaten. Neem een kijkje om te zien of deze blogpost jouw vragen beantwoordt.

1. Welke gehoorapparaten werken voor welke soorten gehoorverlies?

De meeste gehoorapparaten kunnen worden gebruikt bij de meeste soorten gehoorverlies. Dit hangt af van de mate waarin het gehoorapparaat geluid kan versterken. In het algemeen versterken de meeste gehoorapparaten genoeg geluidsvermogen voor mild of gemiddeld gehoorverlies.

Het grootste verschil is er pas voor mensen met ernstig of zwaar gehoorverlies. Hoorspecialisten voorzien deze mensen vaker het liefst van sterkere gehoorapparaten. Deze zijn speciaal ontworpen voor meer geluidsversterking. Omdat dit meer vermogen vereist hebben deze hoorapparaten ook grotere batterijen nodig. Daarom zijn sterkere gehoorapparaten vaak iets groter.

2. Hoe maak je een gehoorapparaat schoon?

Een gehoorapparaat schoonmaken is belangrijk voor het goed laten functioneren ervan. Verschillende soorten gehoorapparaten hebben verschillende eisen voor het nauwkeurig verwijderen van oorsmeer en vocht uit het apparaat. Volg de instructies van je gehoorapparaat om te zorgen dat je hem niet beschadigt wanneer je oorsmeer verwijdert. Bekijk hier onder het filmpje, waarin uitgelegd wordt hoe je gehoorapparaten schoonmaakt.

 

 

3. Hoe lang gaan batterijen voor gehoorapparaten mee?

Niet oplaadbare batterijen voor gehoorapparaten gaan meestal ongeveer een week mee, maar de daadwerkelijke levensduur van de batterij hangt af van hoe je het gehoorapparaat gebruikt. Wanneer je muziek of audio naar je gehoorapparaat streamt vanaf een televisie of smartphone, heeft hij meer vermogen nodig en loopt de batterij sneller leeg.

Oplaadbare batterijen voor gehoorapparaten moeten meestal elke nacht worden opgeladen, zodat ze genoeg vermogen hebben voor de volgende dag, net als een smartphone. Deze batterijen hebben ongeveer dezelfde levensduur als het gehoorapparaat zelf.

4. Hoe kunnen gehoorapparaten helpen bij tinnitus?

Tinnitus is het horen van geluiden zoals rinkelen, zoemen of suizen in je oren. Het komt veel voor, en de meeste mensen met tinnitus hebben ook gehoorverlies. Hoewel er geen behandeling is tegen tinnitus kunnen sommige gehoorapparaten wel helpen. Deze gehoorapparaten kunnen tinnitus-verlichtende geluiden afspelen, die je kunnen helpen kalmeren en de tinnitus-geluiden maskeren. Tinnitus-verlichtende geluiden kunnen witte ruis zijn, of een geluid zoals rustgevende golven. Ze worden geïnstalleerd door de hoorspecialist die je gehoorapparaat aanmeet.

5. Welke andere apparaten kun je aan je gehoorapparaat aansluiten?

Veel moderne gehoorapparaten kunnen aangesloten worden op apparaten zoals televisies, muziekapparaten, computers, tablets, afstandsbedieningen en externe microfoons. Ze gebruiken een draadloos systeem zoals 2.4 GHz, Bluetooth® of Bluetooth Low Energy.

Vaak gebeurt dit door het gehoorapparaat eerst aan een iPhone aan te sluiten, die dan verbinding maakt met het andere apparaat. Andere smartphones, zoals die van Android, hebben een tussenliggend apparaat (een streamer) nodig , wat je meestal om je nek kunt hangen of aan je kleding kunt klemmen - zoals een ConnectClip. Sommige gehoorapparaten gebruiken alleen een streamer en geen telefoon.

Ook hebben sommige apparaten - zoals televisies met Bluetooth® - nog een ander apparaat (een adapter) nodig om audio via Bluetooth® uit te zenden, voordat het gehoorapparaat het geluid kan ontvangen. Met sommige gehoorapparaten met internetaansluiting kun je gebruik maken van het Internet der Dingen om je eigen aansluitingen te maken met duizenden andere apparaten met internetaansluiting.

 

6. Kun je gehoorapparaten ook verbinden met een Android smartphone?

Gehoorapparaten die verbonden kunnen worden met een iPhone kunnen meestal ook verbonden worden met een Android smartphone. Momenteel hebben Android smartphones echter nog een tussenliggend apparaat (een streamer) nodig die je om je nek kunt hangen of aan je kleding kunt klemmen - zoals een ConnectClip - terwijl een iPhone muziek en audio meteen naar gehoorapparaten kan streamen.

7. Kun je muziek afspelen door een gehoorapparaat?

Sommige gehoorapparaten kunnen geluid vanaf een ander apparaat streamen, via Bluetooth®. De muziek kan direct van een smartphone komen, of het kan gestreamd worden vanaf een muziekspeler, computer of televisie. Gehoorapparaten die muziek kunnen afspelen gebruiken of een smartphone om te streamen, of een streamer die je om je nek kunt hangen. Sommige apparatuur, zoals een muziekspeler, computer of een televisie, moet eerst aangesloten worden op een extra Bluetooth®-zender om te kunnen streamen. De meeste moderne gehoorapparaten gebruiken Bluetooth Low Energy om muziek te streamen: deze technologie maak stereo geluid mogelijk en gebruikt minder batterijvermogen.

8. Wat is een externe microfoon en waar wordt het voor gebruikt?

Externe microfoons of partner-microfoons nemen andermans spraak op en sturen dit draadloos naar je gehoorapparaat. Ze worden vaak gebruikt in lokalen en hoorcolleges, waar de spreker op een afstand van de luisteraar staat. De spreker klemt de microfoon simpelweg aan zijn of haar kleding.

Heb je nog meer vragen? Laat hier een bericht achter, of stuur een e-mail naar contact@vanboxtelhoorwinkels.nl