Festival op de planning? Vergeet je gehoorbescherming niet!
Blog

Festival op de planning? Denk aan gehoorbescherming

Bijgedragen door Van Boxtel hoorwinkels

20-6-2022 00:00:00 • 5 minuten lezen

Tags • Preventie

Het festivalseizoen is weer in volle gang. Het is heerlijk om te genieten van je favoriete muziek op een festival, mits je geen gehoorschade oploopt tenminste. Helaas komt dit nog bij veel mensen die uitgaan voor. Omdat festivalgangers te lang worden blootgesteld aan harde muziek, ervaren ze klachten van beginnende gehoorschade. Of zelfs erger nog... ze lopen permanente gehoorschade op.

Misschien komt het je bekend voor; jij en je vrienden hebben een festival op de planning staan en gaan genieten van jullie favoriete muziek en vooral herinneringen maken. Na een hele dag plezier kom je weer thuis en dan begint het: een piep in je oren. Soms duurt het maar even, maar helaas kan de piep ook langer duren en in sommige gevallen zelfs blijvend zijn.

Naar onze mening krijgen te veel mensen op jonge leeftijd te maken met de gevolgen van gehoorschade, mede door het uitgaansleven. Daarom is het belangrijk om bewuster om te gaan met je gehoor tijdens het feesten, het is immers erg kwetsbaar! Het geluidsniveau waarop mensen gehoorschade oplopen ligt ongeveer rond de 80 decibel (dB), maar dit is per persoon verschillend. Sommige mensen lopen al bij iets lagere geluidsniveaus gehoorschade op en anderen weer bij iets hogere geluidsniveaus.

"Het geluid waarop mensen gehoorschade oplopen ligt ongeveer rond de 80 decibel (dB)."

Nu we weten rondom welk geluidsniveau je gehoorschade kan oplopen, zoomen we verder in op de geluidsniveaus waar je aan wordt blootgesteld tijdens het uitgaan. Een volle discotheek produceert geluid vanaf ongeveer 90 dB. Festivals spannen hierbij de kroon. Festivals produceren namelijk geluid tussen de 100 en de 140 dB. Waarbij de festivals met hardere muziekgenres voor de bovengrens zorgen.

Met de grens van 80 dB in ons achterhoofd, blijkt wel dat je door uitgaan continu risico loopt op gehoorschade. Het belang van gehoorbescherming is daarmee wel duidelijk. Gelukkig zien we de laatste tijd een toenemend gebruik van gehoorbescherming onder de mensen die uitgaan. Het dragen van oordoppen op een feestje lijkt voor veel mensen een gewoonte te worden. Dit kunnen we als hoorzorgexpert alleen maar toejuichen en we zijn daarom erg blij om daar iets in te betekenen.

Bij Van Boxtel hoorwinkels bieden we universele en op maat gemaakte gehoorbescherming aan. De universele oordoppen zijn vaak direct te verkrijgen in onze hoorwinkels, maar als je op zoek bent naar op maat gemaakte gehoorbescherming is het belangrijk om te weten dat er een productietijd aan verbonden is. Nadat je bij ons in de winkel een afdruk van je oren hebt gemaakt, duurt het ongeveer 2 à 3 weken voordat de op maat gemaakte gehoorbescherming geleverd kan worden. Dus, heb je nog een feestje of festival op de planning staan en ben je geïnteresseerd in universele of op maat gemaakte gehoorbescherming? Maak dan op tijd een afspraak bij onze hoorwinkel bij jou in de buurt!

Maak een afspraak