Blog

Gehoorverlies door pijnstillers

Bijgedragen door Van Boxtel hoorwinkels

2-11-2012 00:00:00 • 3 minuten lezen

Tags • Onderzoek, Het gehoor

Voor paracetamol geldt dat mannen onder de 50, die deze pijnstiller vaak gebruiken, maar liefst 99 % meer kans hebben op gehoorverlies dan niet-gebruikers.

  • Studie: meer mannen dan vrouwen met gehoorverlies
  • 15/10/2012
  • Mannen ontwikkelen twee keer zo vaak als vrouwen gehoorverlies. Amerikaanse studies tonen dit aan. Mannen tussen de 20 en 69 jaar lopen het grootste risico.

Volgens de Amerikaanse site Healthy Hearing hebben meer dan 36 miljoen Amerikanen een vorm van gehoorverlies en ongeveer 60% daarvan is man. Gezondheidsexperts wijten dit aan de lawaaiige omgevingen waarin mannen vaker werken. Bijvoorbeeld in fabrieken of de bouw. Maar ook zouden mannen in hun vrije tijd vaker in aanraking komen met lawaai. Omdat ze bijvoorbeeld motorrijden of met gereedschap werken dat veel lawaai produceert.

Een andere oorzaak van het gehoorverlies kan het gebruik van pijnstillers zijn zoals aspirine, paracetamol en ibuprofen. Amerikaanse onderzoekers toonden dit in 2010 aan. Zij onderzochten veertien jaar lang ruim 26.000 mannen. Men ontdekte dat regelmatig gebruik van pijnstillers, minstens twee keer per week, de kans op gehoorverlies verhoogt bij mannen jonger dan 60 jaar.

Voor paracetamol gold dat mannen onder de 50, die deze pijnstiller vaak gebruiken, maar liefst 99 % meer kans hebben op gehoorverlies dan niet-gebruikers. Mannen tussen de 50 en 59 jaar hadden 38% meer kans en mannen ouder dan 60 hadden 16% meer kans op gehoorverlies dan leeftijdsgenoten die zich onthielden van paracetamol.

Maar niet alleen mannen, ook vrouwen lopen dit risico. Vrouwen die twee keer per week ibuprofen slikken blijken 13% meer kans te hebben op hoorproblemen. Dit kan stijgen tot ruim 21% bij een inname van meer dan 4 keer per week. Voor paracetamol zagen de onderzoekers vergelijkbare cijfers. Deze bevindingen komen uit Amerikaans onderzoek onder ruim 62.000 vrouwen tussen de 31 en 48 jaar. Zij werden 14 jaar lang gevolgd. De resultaten werden onlangs bekend gemaakt. 

Gehoorverlies verschilt bij mannen en vrouwen

Zelfs als mannen en vrouwen eenzelfde niveau van gehoorverlies hebben, meestal na het tachtigste jaar, zijn er nog duidelijke verschillen te zien. Vrouwen verliezen eerst het gehoor in de lagere tonen, mannen in de hogere. Hierdoor kunnen mannen medeklinkers slechter verstaan en vrouwen klinkers (a, e, i, o, u). Uiteindelijk hebben zowel mannen als vrouwen moeite om anderen te verstaan.

Gehoorverlies voorkomen

Om gehoorverlies te voorkomen is preventie erg belangrijk. Vooral in de werkomgeving valt veel te winnen. Gehoorbescherming dragen is een must. Werkgevers zijn overigens verplicht om gehoorbescherming te bieden aan werknemers die moeten werken bij een geluidsniveau van 80 dB of hoger. Ook is het altijd raadzaam om het gehoor te beschermen tijdens bijvoorbeeld luide concerten of bij het gebruik van gereedschap. Mensen die veel pijnstillers gebruiken, doen er goed aan eens langs hun huisarts te gaan.

Gehoorverlies te lijf gaan

Omdat gehoorverlies veel gevolgen heeft, is het raadzaam er snel iets aan te doen. Twijfelt u aan uw gehoor? Kom dan eens langs voor een vrijblijvende en gratis hoortest. Dat kan bij een onze Van Boxtel hoorwinkels en is geheel vrijblijvend.

Bronnen:
Studies show men are affected by hearing loss more than women
Analgesic use and the risk of hearing loss in men 
Analgesic use and the risk of hearing loss in women