Blog

Gezonde geluidsniveaus monitoren

Bijgedragen door Van Boxtel hoorwinkels

13-3-2020 00:00:00 • 4 minuten lezen

Tags • Preventie

We worden steeds vaker blootgesteld aan te harde geluidsniveaus. Het regelmatig monitoren van deze geluidsniveaus kan op de lange termijn invloed hebben op de gezondheid van je gehoor. 

Koptelefoons zijn populairder dan ooit. We streamen muziek, luisteren podcasts, bellen handsfree en we kijken YouTube video’s en Netflix via onze smartphone, tablet of laptop. En ondanks dat het ons leven op sommige momenten makkelijker maakt, is het effect op ons gehoor minder gunstig. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie kan je telefoon of iPod een geluidsniveau bereiken van wel 136 dB. Terwijl de grens van een veilig geluidsniveau, als je zo’n 8 uur per dag luistert, 80 dB is. De Wereldgezondheidsorganisatie meldt ook dat de helft van de tieners en jongvolwassenen, in de leeftijd van 12-35 jaar, via hun telefoon of iPod wordt blootgesteld aan onveilige geluidsniveaus1

Zet jij het volume van je telefoon regelmatig harder of word je op een andere manier blootgesteld aan hoge geluidsniveaus? Bijvoorbeeld doordat je vaak festivals of concerten bezoekt, je vaak in een luide omgeving werkt (zonder gehoorbescherming) of groepslessen volgt waarin de muziek erg hard staat. Plan dan gratis een gehoortest bij één van onze audiciens, zo weet je binnen no-time of jouw gehoor is aangetast door te hoge geluidsniveaus.  

Gezondheidsapps

De smartphone, en de vele apps die zij te bieden heeft, winnen nog steeds in populariteit. Er komen steeds meer apps op de markt waarmee je je gezondheid kan tracken. Deze apps tracken vaak verschillende functies zoals je hartslag, slaapritme en activiteit. Tegenwoordig zijn er ook gezondheidsapps die op je gehoor letten, bijvoorbeeld door het volume van oordoppen te meten of het geluid in je omgeving. 

De nieuwe monitoringmogelijkheden van Apple
Sinds 2011 zijn er wereldwijd 470 miljoen smartphones verkocht. De totale tijd die we met onze smartphone doorbrengen neemt jaarlijks toe. Fabrikanten dragen hun steentje bij aan het beschermen van de gezondheid van de gebruiker door gezondheidsmonitoring apps. iOS 13 (iPhone) heeft onlangs een functie gelanceerd waarmee gebruikers de blootstelling aan luide audioniveaus kunnen monitoren. De functie heet ‘’geluidsniveaus (koptelefoon)’’ en bevindt zich in de gezondheid-app van je iPhone. Deze app geeft een gedetailleerd overzicht van de audioniveaus van je hoofdtelefoon. Apple categoriseert jouw volumeniveaus als ‘’OK’’ of als ‘’Luid’’. Langdurige blootstelling aan geluiden boven de 80 dB worden in de categorie ‘’Luid’’ geplaatst. Herhaalde en langdurige blootstelling aan geluidsniveaus boven de 80 dB kan namelijk leiden tot gehoorverlies of tinnitusklachten. Blootstelling aan geluiden onder de 80 dB daarentegen worden door Apple in de categorie ‘’OK’’ geplaatst. Het is met de app ook mogelijk om geluidniveaus in je omgeving te meten. Check dus vooral ook de functie ‘’geluidsniveaus (omgeving)’’ om geluidsgegevens in je omgeving te monitoren2

Heb je geen smartphone van Apple? Een andere app waarmee je geluidniveaus kan meten is de ‘Decibel X Pro Noise Meter’. Deze app verandert je telefoon in principe in een geluidsniveaumeter, hiermee kan je de geluidsniveaus in je omgeving meten. Deze app is verkrijgbaar in de Google Play Store en in de Apple Store. 

Download de Decibel X Pro Noise Meter app

Waarom geluidsniveaus monitoren?
Wanneer je dagelijks de geluidsniveaus waaraan je wordt blootgesteld monitort, neem je een preventieve maatregel om de gezondheid van je gehoor te onderhouden. Het monitoren van het geluidsniveau van je koptelefoon- en/of omgevingsgeluiden is een goede manier om vertrouwd te worden met geluidsniveaus. Ook leer je inschatten wanneer geluiden wel of niet gezond zijn voor je oren. Na verloop van tijd word je je hier meer bewust van. Benieuwd naar andere manieren om je gehoor te verzorgen? Lees dan onze vorige blog: 7 tips van de audicien om je oren goed te verzorgen.


1 World Health Organization
2 https://9to5mac.com/2019/09/08/hearing-with-ios-13-and-watchos-6/
3 https://play.google.com/store/apps/details?id=com.skypaw.decibel&hl=nl